Închide

Noul muzeu, “Galeria Istorică a Transilvaniei”, pregătit în comuna Florești are constructor și proiectant/Primarul Bogdan Pivariu: „Au vizitat amplasamentul și se vor apuca de treabă”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 13, 2025 0 302

Asocierea Far Foundation-  Termomont Doo Beograd -Unith2B – va proiecta și construi în comuna Florești Galeria Istorică a Transilvaniei, complexul muzeal care urmează să devină noul sediul al Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei. Contractul are o valoare de peste 92,1 milioane de lei, implică proiectare și execuție iar termenul de realizare este de 2 ani de zile. La licitația organziată în 2024 de Muzeul de Istorie al Transilvaniei și adjudecată aproape de finalul lunii decembrie au participat 13 ofertanți, asocieri și firme importante de construcții din România.
Potrivit unui anunț al primarului Bogdan Pivariu, constructorul și proiectantul au vizitat deja săptămâna aceasta amplasamentul din zona Cetatea Fetei, pe care urmează să se ridice viitoarea investiție și urmează să curețe terenul pentru demararea proiectului în perioada următoare.
Licitația pentru noul sediu al Muzeul de Istorie al Transilvaniei, un proiect finanțat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, investiție pentru care există fonduri deja prevăzute în bugetul de stat pe 2025, a fost finalizată la finalului anul trecut.
La procedura lansată încă de la începului lui 2024 au participat, pe lângă Far Fondation – Termomont Doo Beograd – Unith2B alți 12 ofertanți: Strabag Spolka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia, Das, BTD Construct&Ambient, Axial Construct Invest – Prodesign Engineering&Constructions, Cona Operations – Condesign, Campeador – Albendiego – Lucicor Prod – Frasinul, ACI Cluj – Dico și Țigănaș, Nord Conforest – MBS Grup -ING Proiect Management – Hidro Salt, TCI Contractor General – K&k Studio de Proiectare – Antrepriza Montaj-Instalații, Construcții Erbașu – Euras, Kez Construcții – Atelier FKM, Concelex – Quadratum Arhitecture – Concelex Engineering. Clasamentul de la licitație, finalizat în 23 decembrie 2024, arată că Far Fondation – Termomont Doo Beograd – Unith2B s-au clasat pe locul I si au câștigat contractul. Pe locurile dou și trei s-au clasat Strabag, respectiv TCI Contractor General. Stabag a contestat rezultatul, însă cotestația sa a fost respinsă de CNSC.
Potrivit unui anunț din 7 martie postat pe SEAP, Muzeul Național de Istorie a încheiat contractul pentru proiectarea și execuția complexului muzeal cu asocierea Far Foundation-  Termomont Doo Beograd -Unith2B pentru peste 92,1 milioane de lei.

Primarul Bogdan Pivariu a anunțat că deja constructorul și proiectanții au avut o întâlnire cu administrația locală și au vizitat amplasamentul, alături de oficialii muzeului. Primarul a mai declarat pentru Actualdecluj.ro că în cel mai scurt timp vor face lucrări pentru curățarea terenului.  „Este primul muzeu construit de la zero în România în ultimii 100 de ani, reprezentând un simbol al valorilor și diversității etniilor care trăiesc în Transilvania. Muzeul va fi un complex interactiv dedicat istoriei bogate și variate a regiunii, un spațiu care nu doar că va educa vizitatorii despre moștenirea culturală a Transilvaniei, dar va și stimula socializarea și interacțiunea comunității. Prin aducerea împreună a diverselor etnii, Galeria Istorică a Transilvaniei se va transforma într-un punct de atracție pentru turiști, contribuind astfel la creșterea importanței locale și la dezvoltarea turismului. Această inițiativă culturală va revitaliza comunitatea noastră, oferind un loc dedicat istoriei și tradițiilor care definesc Transilvania. Proiectul are un buget de 145,849,275.59 lei. Muzeul va fi construit pe o suprafață de 1,5 hectare, însumând o clădire de 11,127.52 mp, structurată pe trei etaje (S+P+1E). Pe lângă expozițiile muzeale, zona va include parcări și spații verzi, destinate desfășurării unor activități culturale diverse. În concluzie, Galeria Istorică a Transilvaniei nu este doar un proiect arhitectural special, ci și o oportunitate de a celebra bogăția culturală a Transilvaniei și de a crea o punte între generații și etnii”, a oferit Bogdan Pivariu date despre noul muzeu, într-o postare pe Facebook. 

FAR Foundation este o companie de construcţii activă pe piaţa naţională în proiecte de infrastructură civilă şi rutieră, care îşi produce pe cont propriu agregate de carieră, balastieră şi asflat. Acționarul unic este Alexandru Farcaş care a pornit afacerea în 2009. Pe lângă FAR Foundation, acesta mai controlează alături de fratele său Natanael Farcaş companiile GDT Concret, GDT Betoane Feldru sau Green Garden Residence.

NITH2B Architects, companie de proiectare de arhitectura si project ma­­­nagement cu peste 10 ani de experiență. Biroul a fost înființat de Hilde Brandl a  care a studiat arhitectura la Bucuresti si Dortmund si si-a înființat primul birou de arhitectura în Venezuela. Ulterior s-a întors și a fondat în Romania UNITH2B Architects, împreună cu partenera sa de afaceri, arhitecta Anca Sandu. Hilde este membra a Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK) si liderul proiectului “Antreprenorești – Adoptă un sat”. Hilde este președinte al organizației oamenilor de afaceri PNL Bucuresti și coordonator al Comisiei Națională pentru Mediul de Afaceri a PNL.
Muzeul de Istorie se mută la Cetatea Fetei, în Florești
Galeria Istorică a Transilvaniei va fi construită la Cetatea Fetei în Florești pe un teren pus la dispoziție de Primărie. Proiectul are ca obiectiv construirea unui spațiu muzeal modern, spațiu în care viziunea holistică asupra patrimoniului să includă patrimoniul tangibil și intangibil, prin integrarea vizitatorilor într-un mediu istoric potrivit.  Prin implementarea prezentului proiect se va crea un spațiu dimensionat adecvat în conformitate cu patrimoniul cultural deținut și potențial, corespunzător din punct de vedere al tipurilor de artefacte depozitate și al sistemelor de control al microclimatului, în conformitate cu reglementările legale în vigoare. Complexul muzeal propus își dorește dezvoltarea unei rețele extinse de organizații din mai multe sectoare, axate pe cercetarea, conservarea, restaurarea și diseminarea patrimoniului mobil, imobil sau imaterial și pe conștientizarea valorilor care ne-au marcat existența. Obiectivul proiectat este propus pe un regim de înălțime S + P + 1E. Detalierea suprafețelor de construcție propuse este următoarea: suprafață teren 15.583 mp, suprafață construită la sol 5.941,52 mp, suprafață construită parter 3.863,10 mp, suprafață construită etaj 1.470,58 mp, suprafața construită desfășurată 11.127,52 mp, procent de ocupare a terenului 24,79%, coeficient de utilizare a terenului 0,71, înălțime cornișă maxim 16,37 m, înălțime totală clădire 16,47 m. În ce privește amenajarea din jurul clădirii se vor prevedea parcaje necesare personalului și parcului auto al Muzeului (3-4 autoturisme), conform normelor. Se propune realizarea unei clădiri sigure la efectele unor eventuale accidente de proveniență naturală (cutremure, inundații, ploi torențiale, căldură sau frig excesiv, fulgere, atacuri fungice, insecticide sau ale unor dăunători etc.) sau de proveniență antropică (incendii, vandalism, intrări prin efracție etc.). Clădirea va fi complet finisată și echipată din punct de vedere al instalațiilor, dotărilor necesare desfășurării activităților curente și mobilierului. Numărul maxim de utilizatori va fi de cca. 120 din care personal al muzeului 80, la care se adaugă vizitatorii.
Foto: simulări proiect/Bogdan Pivariu/Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare