Închide

Noul cartier pentru 30.000 de locuitori al Clujului. Care e stadiul proiectului Masterplan Sopor?

DezvoltareEconomieTop News by Kristina Reştea - mai 16, 2022 0 730

Un cartier pentru 30.000 de locuitori, în care sunt prevăzute zone destinate tuturor tipologiilor de locuire, cu rețele stradale coerente, dotări și servicii – așa arată, deocamdată desenat, planul pentru viitorul Sopor. Ar fi primul cartier realizat planificat în epocă recentă. Două avize ma trebuie să vină pentru ca Planul Urbanistic Sopor, care va ghida dezvoltarea unui întreg cartier al orașului, să intre într-o ultimă dezbatere publică. După acest pas, PUZ-ul ar ajunge la forma finală, care va fi supusă aprobării Consiliului Local. Concursul de soluții pentru proiect a fost lansat în urmă cu aproape 3 ani.

Arhitectul Vlad Rusu, cel care conduce echipa care a câștigat concursul de soluții pentru proiect, explică pentru Actualdecluj.ro care e stadiul lucrului și cum arată planul mare pentru viitorul cartier.

Echipa de proiect estimează un cartier pentru circa 30.000 de locuitori, în care sunt prevăzute zone destinate tuturor tipologiilor de locuire: locuințe individuale, locuinte colective cu 6-8 apartamente și locuinte colective cu mai multe apartamente. Regimul mediu de înălțime al clădirilor de locuit va fi de parter cu trei etaje. Maxim: P+6.

Regulamentul local de urbanism poate fi consultat AICI

În ceea ce privește stadiul lucrărilor, PUZ-ul Sopor se află în etapa obținerii avizului Agenției pentru Protecția Mediului, care a solicitat intrarea în etapa de evaluare a impactului proiectului asupra mediului. Proiectul își urmează aici cursul procedural. Cu documentația depusă de aproape un an, echipa ar urma să primească și avizului Autorității Aeronautice, așteptat în această lună.

Urmează dezbaterea pentru avizul de la Agenția de Mediu și avizul acesteia.

„După obținerea celor două avize se va organiza o ultimă dezbatere publică cu toți cei interesați, în care se va prezenta varianta de reglementare propusă în urma condiționărilor impuse de toate avizele obținute și în urma solicitărilor primite în urma consultărilor publice de până acum. După colectarea observații venite după această ultimă consultare publică, PUZ-ul va căpăta forma sa finală care va fi supusă aprobării Consiliului Local”, explică arhitectul Vlad Rusu.

Cum va arăta viitorul cartier?

„Până în prezent, echipa noastră a depus un efort susținut de calibrare a PUZ-ului Sopor cu toate celelalte proiecte majore care se suprapun sau învecinează cu acesta: proiectul centurii ocolitoare și a amenajării străzilor de legătură (inclusiv a străzii Sopor), traseul viitorului metrou și amenajarea Parcului Est. La toate acestea se adaugă adaptările planului de reglementări urbanistice în urma concluziilor și observațiilor venite după cele nouă consultări publice cu proprietarii din zonă. La final, proiectul depus pe masa Primăriei va reprezenta o viziune integrată și viabilă pe termen lung, care să permită municipalității crearea unei trame stradale coerente și ierarhizate, echiparea corespunzătoare din punct de vedere edilitar, grevarea unor arii în vederea amenajării unor spații și dotări publice și controlul unui aspect arhitectural unitar al viitoarelor clădiri. Totodată, subîmpărțirea întregului teritoriu în mai multe zone, va permite proprietarilor dintr-o zonă să se asocieze în vederea reparcelărilor terenurilor lor, independent de celelalte zone. Se asigură astfel un scenariu realist de implementare, încurajându-se dialogul activ între proprietari”, spune Rusu.

Proiectul e unul de amploare: se dorește o dezvoltare planificată, prin concurs de soluții, pe un teren de circa 250 de hectare de la periferia Clujului, unde sunt peste 900 de proprietari. Concursul a fost lansat încă din iunie 2019, iar câștigătorii anunțați în octombrie același an.

„Zona cea mai intens dezvoltată a municipiului”

Dezvoltatorii imobiliari au identificat deja zona cu potențial de dezvoltare, iar la granița cu Gheorgheniul au apărut de câțiva ani primele blocuri. Analiza imobiliară anuală realizată de Veridio în parteneriat cu primăria municipiului sublinia la ediția de anul trecut că „în general, imobilele din acest cartier au destinație rezidențială, fiind o puternică zona de interes pentru dezvoltările rezidențiale de tipul blocurilor de apartamente cu 8-10 etaje„.

„În decursul ultimilor ani zona Sopor a fost zona cea mai intens dezvoltată a municipiului, in 2019 fiind organizat și un concurs pentru realizarea unui masterplan de urbanizare sustenabilă. Fiind un cartier nou-dezvoltat lipsesc elementele urbane de integrare (infrastructură, spații publice amenajate, piațete). În imediata vecinătate a cartierului este situată Baza Sportivă Gheorgheni”, mai arată analiza.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.