Închide

Noua stagiune a Operei Naționale din Cluj se deschide cu două premiere, ”Cavalleria rusticana” și ”Dodici anni dopo”, continuarea primeia, scrisă după un secol

Top NewsUncategorized by Actual de Cluj - sept. 22, 2022 0 213

Noua stagiune a Operei Naționale din Cluj se deschide cu două premiere, ”Cavalleria rusticana” și ”Dodici anni dopo”, continuarea primeia, scrisă după un secol.

Premiera e programată sâmbătă 24 septembrie, ”Cavalleria rusticana” de Pietro Mascagni, o lucrare dramatică ce amplifică temele specifice tragicului, trădare, răzbunare și pedeapsă, și ”Dodici anni dopo” de Mario Menicagli, lucrare scrisă un secol mai târziu, considerată continuarea operei Cavalleria rusticana. Primul spectacol e sâmbătă, continuarea acestuia – duminică, ambele la ora 18.30. ”Fiecare reprezentație va avea distribuție diferită, astfel că publicul va avea ocazia în ambele seri să se bucure de interpretări unice, asistând, de fapt, la două premiere”, după cum arată instituția de cultură.

”Cavalleria rusticana” este cea mai cunoscută dintre cele 16 opere compuse de Pietro Mascagni. Succesul său a fost enorm încă de la prima reprezentare la Teatrul Costanzi din Roma, în 17 mai 1890, iar până în prezent, această operă a fost interpretată în Italia de peste 14.000 de ori. Iată despre ce e vorba în piesă, confom Operei din Cluj: ”povestea începe într-o dimineață de Paște în Sicilia secolului al XIX-lea. Santuzza îl caută pe iubitul ei, Turiddu, care a trădat-o și s-a întors la fosta lui logodnică, Lola, construindu-se o intrigă bogat amplificată de personaje complexe, ce invită la introspecție, lăsând deschis finalul pentru o continuare surprinzătoare”.

Continuarea vine după un secol, opera ”Dodici anni dopo” reia acțiunea la 12 ani după episodul tragic din Cavalleria rusticana, în Sicilia, de Paște, marcând ziua în care Alfio iese din închisoare și se îndreaptă spre sat, în secret, dorindu-și să fie iertat de toată lumea. Într-o atmosferă de răscumpărare ce caracterizează finalul operei, acesta va reuși să-și îndeplinească intenția.

Pentru realizarea acestui spectacol, Opera Națională Română din Cluj-Napoca a reunit o echipă despre care instituția spune că e ”extraordinară”, din care fac parte dirijorul Adrian Morar, regizorul Mihaela Sandu și scenograful Anca Pintilie. Distribuțiile celor două spectacole vor aduce pe scenă soliștii Operei Naționale Române din Cluj-Napoca alături de invitații speciali – tenorul Adrian Dumitru – Turiddu, soprana Zsuzsa Barabas – Santuzza și mezzosoprana Janetka Hosco, în rolul Lolei. Soliștii vor fi acompaniați de Orchestra și Corul operei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu