Închide

Faimoasa artistă franceză Mireille Suzanne Francette Porte, cunoscută ca Orlan, și-a lansat ieri un album la București cu afișe prezentate în urmă cu un an la Cluj

CulturăTop News by Actual de Cluj - sept. 22, 2022 0 89

Faimoasa artistă franceză Mireille Suzanne Francette Porte, cunoscută ca Orlan, și-a lansat ieri un album la București cu afișe prezentate în urmă cu un an la Cluj.

Expoziția deschisă ieri e organizată de Fundația Culturală Intact din Cluj și Institutul Francez din București. Orlan a devenit cunoscută internațional datorită acțiunilor sale de tip performance din anii ʼ70 și a celor nouă operații de chirurgie plastică ”performative” dintre anii 1990-1993. Este o artistă pluridisciplinară, practica ei artistică acoperind zone diverse, de la video, fotografie și realitate augmentată, la sculptură și ”artă carnală”. Orlan a creat controverse datorită modurilor sale inedite de a perturba convențiile și gândirea, de a se opune oricăror clișee și forme de dominare, după cum arată muzeul.

Să adăugăm că director la MNAR este clujeanul Călin Stegerean. Albumul ”Les films de Sainte-Orlan”, care rezumă expoziţia omonimă cu afişe de filme fictive a artistei franceze Orlan, de anul trecut, din Cluj-Napoca, a fost lansat ieri la Muzeul Naţional de Artă a României. ”Expoziţia din Cluj-Napoca a fost constituită în jurul filmelor pe care artista Orlan le-a realizat de-a lungul carierei sale, este o retrospectivă pe această temă, a filmelor fictive pe care le-a făcut, pentru că ceea ce s-a putut vedea la Cluj-Napoca era un soi de publicitate falsă sau fictivă pe care artista a conceput-o în jurul unor filme care nu au existat. Dar având în vedere că filmul a fost decenii la rând pentru marele public un element de interes extraordinar, ea a plecat de la premisa că în jurul acestui motiv se poate construi ceva care are legătură cu artele plastice şi cu prezenţa artistului, cu faptul că el devine o vedetă în societate”, a declarat  Stegerean.

Orlan se află pentru a doua oară în România, după prima expoziție personală a artistei care a avut loc în octombrie anul trecut, în Cluj-Napoca. Citește și:

Centrul de Interes pregătește programul pentru 2022 / „Continuăm și anul acesta expozițiile și evenimentele la Centrul de Interes, despre care suntem convinși că a devenit într-un timp scurt o destinație artistică preferată a Clujului” – transmite Florin Ștefan

Nici un comentariu

Scrie un comentariu