Închide

Noua rețetă ca să poți construi în zona de urbanizare a Clujului: vrei o casă, dai o creșă, iar primarul Boc te ajută personal să obții rapid avizele. „Vă pun în Consiliul Local săptămâna următoare dacă faceți asta. Am toate argumentele din lume că omul ăsta a dat ceva orașului”

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - feb. 17, 2021 4 2515

Un proiect de urbanizare pentru construirea a 11 case (locuințe unifamiliale) pe un teren de peste 1,5 hectare din Sopor, mai precis în zona de nord, la nr. 43-45A, făcut de Maiatec și de arhitectul Salha Riyadh, a fost prilej pentru primarul Emil Boc de a face spectacol la ședința Comisiei de Urbanism din 16 februarie. Boc s-a inflamat și le-a cerut proprietarilor să doneze Primăriei o creșă, având în vedere că în zonă nu există facilități de învățământ. Bogdan Podar, unul dintre beneficiari, a arătat că el dorește să construiască o simplă locuință pentru el și copiii săi, că n-are potență financiară ca să finanțeze o creșă și că se chinuiește de 5 ani cu acest PUZ pentru a obține avizul de la Primărie, deși a respectat toate cerințele legale. Mai mult, i-a arătat primarului că, în cazul primului proiect de urbanizare de pe ordinea de zi, pentru construirea de locuințe pe 1 hectar de teren din Borhanci (făcut de Mcub și arhitectul Voicu Bozac, membru al comisiei, dar pentru care în avizul de oportunitate nu s-a cerut o zonă de servicii, având în vedere că în proximitatea sa urmează să se dezvolte deja dotări care vor deservi și locuințele din acest studiu) nu a cerut nicio creșă. Enervat de abordare, Boc i-a replicat că și copiii săi locuiesc la bloc și că ar fi bine să dea ceva comunității sau, dacă nu, să aștepte până când Primăria va dezvolta zona și să contruiască atunci.

Ulterior primarul s-a calibrat și a spus că așa e el, mai temperamental, că n-are voie să se enerveze, după cum i-a spus asistenta care l-a vaccinat anti-covid și și-a cerut scuze pentru că s-a inflamat. Boc i-a promis însă beneficiarului că îl pune în Consiliul Local cu documentația săptămâna următoare, dacă dă comunității o creșă.

Beneficiarul, Bogdan Podar, chiar s-a speriat de promptitudinea oferită de primar, „nici chiar așa”, dar a promis că se va gândi și va analiza cu ceilalți beneficiari ai PUZ-ului dacă pot oferi Primăriei creșa cerută.

Propunerea de urbanizare prezentată de Maitec în Sopor, unde mai mulți proprietari privați vor să construiască locuințe unifamiliale (11 case) pe un teren de peste 1,5 hectare, în continuarea unei zone unde există deja edificate case, nu a fost pe placul comisiei de urbanism a primăriei.

Proiectanții au propus o zonă verde și una de instituții/servicii la capătul parcelei, așa cum cere PUG-ul pentru astfel de dezvoltări, au propus cedarea de teren pentru lărgirea străzii Colonia Sopor, dar și o stradă interioară care să deservească viitorii locuitori.

Proiectul n-a fost pe placul arhitectului Adrian Iancu, care a ținut să-l critice pe proiectant, pe care l-a criticat și pentru alte proiecte, chiar făcând referiri la etnia sa și la faptul că nu ar înțelege românește. Primarul Emil Boc a cerut să știe și el cum se achită beneficiarii proiectului de exigențele de calitatea vieții din Cluj-Napoca la 15 minute de mers pe jos –  școală, grădiniță, zonă verde și s-a interesat asupra dotărilor de acest fel din zonă.

Arhitectul Salha Riyadh a arătat că există astfel de dotări de învățământ la 15 minute de mers pe jos. Însă primarul, susținut de Iancu, a arătat că nu există creșă în zonă și că aceasta ar trebui să fie realizată în cadrul proiectului. Și nu oricum, ci făcută de beneficiari și cedată Primăriei.

Exigența exprimată de Boc l-a nemulțumit pe unul dintre beneficiari, Bogdan Podar, care a intervenit în cadrul ședinței și a arătat că a asistat la discuții și că cei din comisie judecă diferit proiectele identice și că, în cazul primului proiect de urbanizare din Borhanci, unde se intenționa construcția de case pe 1 hectar de teren, așa cum și ei doresc, nu s-a cerut niciun fel de creșă sau grădiniță. Podar a mai spus că și el trebuie să beneficieze de calitatea vieții promovată de primar pentru Cluj-Napoca și să poată să își construiască o casă pentru copiii săi. El a mai arătat că, din punct de vedere financiar, nu are posibilitatea să finanțeze construcția unei creșe pentru Primărie.

Enervat, primarul a spus că și copiii săi stau la bloc și că, dacă nu îi convin condițiile, să aștepte până când Primăria va dezvolta zona și să își construiască casa atunci. Fiind vorba despre un proiect pentru 11 case și nu doar pentru una, este nevoie să ofere ceva comunității, după cum a ținut Boc să precizeze. „Trebuie să respectăm orașul. Dumneavoastră nu aveți un proiect care să fie de interes public. Sunteți privat. Dacă nu înțelegeți treaba asta, adică faptul că interesul public primează, este treaba dumneavoastră. Nu primiți aprobare dacă nu aveți o creșă”, s-a enervat și mai tare primarul și a ridicat tonul la beneficiar.

Podar a plusat și l-a întrebat câte creșe a obținut Primăria de la sutele de mii de investitori care au construit în oraș, case sau proiecte mult mai mari. Boc i-a răspuns că orașul a primit multe creșe și l-a invitat să meargă la Liberty (prin proiectul Liberty s-a făcut o creșă privată) sau la alții arătând că, de la cele mai mici proiecte, la cele mai mari, în zonele de urbanizare  se acceptă doar dacă se oferă prin ele o creșă.

Podar a răspuns că va veni la urbanism să vadă dacă într-adevăr așa va fi cum spune primarul și că și alții nu primesc avize fără o creșă. Boc l-a invitat, tot pe un ton ridicat, să participe la ședințe până în 2024 să se convingă și singur.

Apoi, Boc s-a calibrat și s-a adresat impersonal comisiei, arătând că îl pune să facă infarct la masa de ședință deoarece nu se preocupă de felul în care se va dezvolta orașul peste 10 ani. „Eu nu o să mai fiu peste 10 ani la masa asta, dar voi o să fiți. Ar trebui o atitudine din asta, să faceți ceva ca să creăm totuși ceva în ecosistemul unde locuim și muncim”, a arătat Boc.

El a ținut să își ceară scuze pentru tonul folosit, a arătat că e mai nervos decât de obieci și a mai ținut să spună că i s-a recomandat de către asistenta care l-a vaccinat anti-covid să nu se enerveze (primarul s-a vaccinat în 15 februarie).

Despre PUZ-ul din Sopor a mai spus că „vă pun săptămâna următoare în Consiliul Local dacă faceți asta și dați o creșă. Aveți tot sprijinul meu să mergeți rapid pentru că am toate argumentele din lume, omul ăsta a dat ceva orașului”, a mai arătat Boc.

Podar s-a speriat chiar de oferta primarului și a răspuns că, „nici chiar așa”, dar s-a interesat dacă Boc vorbește serios și că PUZ-ul va fi aprobat dacă se face o creșă pentru Primărie. Beneficiarul a fost sfătuit să trateze și cu ceilalți proprietari din PUZ, iar Podar a promis că va analiza propunerea Primăriei.

Au mai fost cazuri la urbanism la Primărie când Boc a aplicat strategia nervilor și s-a răstit la proiectanți, beneficiari de proiecte mai mici pentru a face și dona creșe/grădinițe Primăriei, deși cei din comisie au arătat că cei care vor să construiască respectă PUG-ul și exigențele regulamentului prin proiectele lor.

Vezi și: Pac-pac! Boc a rezolvat într-o singură ședință două grădinițe/creșe și o primărie de cartier construite pe banii investitorilor pentru oraș

PUZ de urbanizare din Borhanci făcut de arhitectul Voicu Bozac:

 

4 comentarii

  1. Nu e corect ca pt 5 case individuale sa li se ceara sa construiasca o cresa, ba sa o si doneze cu teren cu tot. Pai ar trebui ca toti care au PUZ-uri in Borhanci sa puna mana la mana si sa faca o cresa, nu doar 5 oameni. Nu cred ca primarul isi da seama de ce solicita. Nu poti compara o zona de case, cu una de locuinte colective,cu sute de apartamente.

  2. Pe strada Colonia Sopor latimea strazii principale este de 4 metri, este gresita documentatia si am semnalat deja la registratura acest aspect! Planul face referire la strada SOPORULUI ca si cale de acces , in loc de Colonia Sopor- intre cele 2 strazi sunt deosebiri majore si conditii de construire diferite!
    Am mai atras atentia asupra acestui artificiu folosit pentru a forta obtinerea de avize. Pe COLONIA Sopor nu exista canalizare! Cum sa construim mini cartier ?

  3. A luat-o pe ulei micuțul nostru rege….pe lângă ca este un manager de tot rahatul ma întreb cum poate justifica dezvoltarea “orientala” din ultimii ani ai orașului ? Construcțiile aprobate fără nici un Dumnezeu și lipsa de viziune și un plan urbanizare ….avem toate tipurile posibile de culori și forme aberante de case și blocuri in toate cartierele…,se știe foarte bine ca in Primărie dacă vrei orice se poate…BOC este patronul corupției locale….măcar de ar fi competent

  4. Ma gandesc serios sa solicit control psihiatric pentru tzaranush. Cred ca de la vaccin i-a murit si ultimul neuron.

    poi bhai Boc, la prietenii tai Capusan, Bob, samd … lor de ce nu le-ai cerut mai frate o FACULTATE ?!?? ca la cate apartamente au facut se calificau lejer pentru o universitate a dezvoltatorilor imobiliari prieteni cu Boc …

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare