Închide

Nou regulament pentru finanțarea proiectelor culturale propus de USR a fost respins de primarul Emil Boc/ „Eu vreu să fie numai învingători. Fiecare să ia ceva. O aplicare brutală a OG 51 va duce la învingători și învinși”

ActualitateAdministrațieCultură by Actual de Cluj - ian. 23, 2024 0 273

Consilierii USR i-au cerut primarului Emil Boc să pună în consultare publică noul regulament propus în luna decembrie 2023 pentru finanțarae manifestărilor culturale din Cluj-Napoca, depus la Primărie. Promovarea noilor reguli a fost susținută și de mai mulți reprezentanți ai sectorului cultural independent din oraș, prezenți la ședința de Consiliu Local din 22 ianuarie 2024, aceștia militând pentru ca Primăria să aducă transparență și predictibilitate prin aplicarea Ordonanței 51/1998 și implicare unor experți indepentenți care să evalueze proiectele, în loc de Legea/350, din 2006 prin care banii sunt alocați de o comisie politică. În schimb, primarul Emil Boc a arătat că în ultimii ani Primăria a majorat alocările pentru sectorul cultural dar și că, din discuțiile pe care le-a avut, regulamentul propus ar aduce mai mult rău decât bine, în comparație cu o procedură care deja s-a validat și funcționează.

 

„Conform actualului regulament, comisia de evaluare a proiectelor culturale este una politică, compusă din consilieri locali și funcționari din primărie, solicitanții finanțării nu pot contesta procesul de evaluare pe fond, doar pe formă, modul în care se stabilesc sumele primite de fiecare solicitant e lipsit de transparență, iar procedura de decontare este birocratică și greoaie. Regulamentul pe care l-am propus noi, după consultări cu sectorul cultural, prevede acordarea finanțării în baza OG 51/1998, legea specială de finanțare a proiectelor culturale, nu în baza legii 350/2005, o lege generală de finanțare a activităților nonprofit de interes general. Depolitizarea comisiei de evaluare a proiectelor, ce va fi formată majoritar din evaluatori independenți din domeniul cultural. Posibilitatea operatorilor culturali de a depune contestații pe fond, nu doar pe procedură, permițând contestarea punctajului acordat de comisie, nu doar a procedurii de selecție a proiectelor. Finanțare predictibilă a proiectelor: toate proiectele declarate eligibile și selectate pentru finanțare vor primi 90% din suma solicitată. Simplificarea procedurii de decontare a cheltuielilor. Susținerea proiectelor noi și a debuturilor pe scena culturală. Nu mai putem ignora faptul că într-un oraș în care consumul de evenimente culturale a crescut tot mai mult, cultura produsă local a scăzut alarmant. Fără un regulament nou pentru finanțarea culturii locale riscăm să șubrezim și mai mult sectorul cultural clujean, iar odată cu el să pierdem o parte definitorie a identității noastre.Deși festivalurile sunt importante, Primăria are datoria de a sprijini, în primul rând, scena culturală locală, astfel încât Clujul să-și valorifice întregul potențial creativ și să aducă în fața publicului bunuri culturale ,,Made în Cluj-Napoca”, arăta consiliera locală Alexandra Oană diferențele între felul în care se acordă banii la Cluj și felul în care o propune noul regumanet inițiat de USR.

Rprezentanți ai sceni culturale independete din Cluj, prezenți la ședința Consiliului Local, au susținut în fața primarului Emil Boc propunerea și au mai arătat că deja procedura de aloca a sumelor de la capitolul cultură este viciată și că an de an toți operatorii culturali cer sume supraevaluate deoarece știu deja că vor primi mai puțini bani decât solicită, cu excepția ONG-urilor maghiare care primesc 16% din suma totală a bugetului pentru cultură și își negociază dinainte sumele prin intermediul consilierilor UDMR.

“Am aici lista de anul trecut cu rezultatele proiectelor care au fost finanțate pe legea 350. Bugetul total a fost de 12,4 milioane de lei. Au existat 156 de proiecte care au luat finanțare anul trecut. Suma medie alocată a fost de 79.000, ceea ce înseamnă că doar 34 de proiecte au luat peste suma medie. Și cu niște calcule statistice simple vedem că primii 7% primesc peste 50% din bani, iar primii 15% primesc 67% din bani. 85% dintre proiecte împart o treime din bugetul local” (Iasmina Cloșca, regizor, manager cultural).

„Sistemul de alocare de fonduri pentru cultură în acest moment este profund debalansat și este debalansat într-un mod structural. Sistemul de alocare de fonduri pentru cultură în acest moment este discreționar. Discreționaritatea acestui sistem de alocare poate acoperi de fapt clientelism. (…) Comparând lista 2023 cu lista 2022 rezultă o variație de 3%. Comparând lista 2023 cu lista 2021 rezultă o variație de 3.5%. De unde rezultă că vorbim de-un pattern (șablon n.r.). Sistemul de alocare nu este doar unul profund debalansat, dar are acest caracter structural” (Szakats Istvan, Fundația AltArt).

„Trecerea pe OG 51 ne-ar da un soi de predictibilitate și ne-ar ajuta să decidem noi unde ne încadrăm proiectele și pentru ce sume. În acest moment, eu pot să pun un proiect de 300.o00 de lei, pe care să îmi asum că îl fac, și să primesc 100.000 de lei. Nu am absolut nicio explicație, nu știu ce face diferența între un proiect care cere 500.000 de lei și primește 500.000 de lei și un proiect care cere 300.000 de lei și primește 100.000 de lei. E întuneric, eu nu pot să explic, nu pot să îmi evaluez proiectul. Nu pot decât să mă gândesc că voi primi cât am primit și anul trecut” (Doru Taloș, Reactor)

Primarul Emil Boc a invocat în fața USR și a actorilor culturali independenți faptul că alocările pentru cultură au crescut considerabil în ultimii ani dar și că este nevoie de analize mult mai aprofundate înainte de a schimba un sistem care funcționează și de a lansa în consultare publică un regulament care poate face mai mult rău decât bine actorilor culturali.

“Aș vrea simularea bugetară, dragii mei. Ce se întâmplă pe bugetul pe care îl avem astăzi pe legea 350 și pe OG 51. Și atunci, după ce stăm toți la masă, și învingători și învinși… Eu vreu să fie numai învingători. Fiecare să ia ceva. O aplicare brutală a OG 51 va duce la învingători și învinși. Așa cel puțin mi-au spus o parte dintre cei din sectorul cultural cu care am discutat. (…) Va fi un ONG care nu va avea niciun control public asupra lui. Vom putea fi siguri că acel ONG va avea judecata corectă în alocările de sumă? Dați-mi voie să mă întreb. Pentru că este un dezavantaj potențial care există acolo. Iese din jurisdicția strictă a cetății, pleacă la un ONG, care poate fi influențat de oricine, nu avem niciun control. Va spune ‘asta e decizia noastră’ și după aceea să constatăm că sectorul cultural dispare pentru că cineva a considerat că nu mai trebuie finanțat nici aia, nici aia, nici aia”, a spus primarul Emil Boc.

În aceeași ședință, consilierii PSD au cerut ca măcar suma pentru manifestările culturale să crească anul acesta.

vezi și:

Cine vrea bani de la Primărie pentru evenimente culturale în Clujul lui 2017. Se cer 8 milioane de euro

sursa foto: Reactor creatie si experment/Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu