Închide

Norvegienii dau un milion de euro gratis ca să repare „biserica lui Horea” din Muzeul Etnografic

ActualitateTop News by Actual de Cluj - feb. 27, 2015 0 1594

Două biserici din lemn vor fi reparate cu bani norvegieni într-un proiect cu un buget de aproape 900.000 de euro.

E vorba de bisericile din lemn din Petrindu și Cizer, amplasate în secția exterioară a muzeului etnografic din Cluj, din vecinătatea pădurii Hoia.

Proiectul are un buget de 3.880.209 de lei, adică 878.372 de euro, banu nerambursabili și ar urma să dureze până în 30 aprile anul viitor.

Biserica din Cizer datează din 1773 și se află de o jumătate de secol, mai exact din 1968, în parcul etnografic „Romulus Vuia”. E cunoscută ca „biserica lui Horea”, cunoscutul inițiator al răscoalei țărănești alături de Cloșca și Crișan, în 1784.  „Aici s-a strâns suflarea satului în anul revoluției de la 1848, să-l asculte pe Avram Iancu, care îi îndemna pe țărani să se scuture pentru totdeauna de umilințele iobăgiei. Aici s-au rugat românii pentru înfăptuirea unirii celei mari și pentru toți cei chemați pe front, în marea bătaie”, arată wikipedia.

Biserica din Cizer e cea mai spectaculoasă din parcul etnografic „Romulus Vuia”: a fost construită în 1773 de o echipă de meșteri condusă de Horea, potrivit unei inscripții care s-a păstrat în interior. Horea este personajul istoric care a fost tras pe roată pentru că a condus răscoala țărănească din Transilvania, ridicându-se împotriva birurilor impuse de imperiu austriac dar şi împotriva obligaţiilor impuse țăranilor români de a lucra pe moşiile nobililor maghiari din Transilvania, revoltă care a cristalizat conștința națională a românilor din Apuseni, precusoare a revoluției din 1848. Biserica a fost loc de judecată, loc pentru dansul satului dar și loc de pomenire, fiind utilizată drept capelă pentru înmormântări înainte să fie adusă în parcul etnografic din Cluj, în 1968. Biserica din Petrindu are o pictură datată din 1835 făcută de meșterul Grigore Ispas.

“Atât biserica lui Horea din Cizer, cât și biserica din Petrindu au nevoie de intervenții”, spunea în urmă cu un an directorul muzeului, Tudor Sălăgean. „Am depus un proiect pentru restaurarea acestora, în special a picturii, dar și pe partea de stuctură, pe fondurile norvegiene, în prezent singura sursă de finanțare nerambursabiliă pe care o avem la dispoziție. Biserica din Petrindu are probleme foarte grave și nu poate fi vizitată. Proiectele sunt sub un milion de lei, însă competiția pentru banii norvegieni este foarte mare. Bisericile noastre sunt monumente de patrimoniu clasa B. Pe lista proiectelor sunt 100 de monumente de clasa A pentru care se cer bani în vederea reabilitării, așa că nu suntem optimiști. Într-o lună vom afla exact dacă suntem pe lista proiectelor care intră în cursa de eligibilitate”.

Biserica din Cizer are binecuvântarea răposatului Mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania, așa că în lăcașul de cult se pot oficia cununii sau botezuri. La fel și în cealaltă biserică din Chiraș, care este chiar mai veche decât lăcașul de cult a lui Horea. Taxa pentru o cununie sau un botez este de 350 de lei, iar programările se fac la secretariatul muzeului

Biserica din Cizer are o suprafaţă construită de 96 de metri pătrați iar înălțimea turnului ajunge la 26,5 metri; cea din Petrindu are 66,5 metri pătrați și o înălțime a turnului identică cu cea din Cizer.

Citește și:

FOTO: Construită de Horea, binecuvântată de Bartolomeu și uitată de autorități. Biserica de la Muzeul Etnografic are nevoie urgentă de reabilitare!

Nici un comentariu

Scrie un comentariu