Închide

Noi variante ale coronavirusului circulă intens în România: 20% din rezultatele la secvențierile de săptămâna trecută au fost cu aceste mutații / „Delta plus” este prezentă de câteva luni mai ales în Vaslui și Mehedinți

Sănătate by Actual de Cluj - nov. 18, 2021 0 123

Cel puțin nouă variante ale coronavirusului cu diverse mutații circulă intens în România, iar săptămâna trecută 20% din rezultatele la secvențierile făcute au fost cu aceste tulpini, potrivit informațiilor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), la solicitarea G4Media.ro.

În ultima săptămână, au fost făcute doar circa 350 de secvențieri. România secvențiază în general doar probe de la pacienți vaccinați cu schemă completă care dezvoltă forme severe de COVID-19, fie atunci când medicii au unele suspiciuni sau specialiștii de la laborator. Chiar în aceste condiții, una din cinci probe secvențiate săptămâna trecută a avut ca rezultat o tulpină cu noi mutații, ceea ce arată că circulația acestora este destul de intensă.

După 3 luni în care rezultatele la secvențieri au dat exclusiv tulpina Delta, săptămâna trecută 20% dintre rezultate au fost cu alte variante, potrivit raportului săptămânal al INSP. Institutul precizează, în document, doar că este vorba despre tulpini care nu sunt clasificate drept variante care determină îngrijorare (VOC) – marcate cu galben în ultima coloană din graficul de mai jos. Variantele care determină îngrijorare sunt Delta, Alpha, Beta și Gamma.

G4Media.ro a solicitat INSP să precizeze ce variante/tulpini ale SARS-CoV-2, în afară de Delta, au rezultat în urma secvențierilor din săptămâna 8-14 noiembrie 2021, de când circulă acestea în România și când au fost identificate în premieră la nivel global. Inițial, INSP a transmis următorul răspuns: „Ca urmare a cererii dumneavoastra va mentionam ca celelalte tulpini nu intra nici in categoria celor care determina ingrijorare, nici a celor de interes”.

Ulterior, la o nouă solicitare a G4Media.ro, INSP a transmis că „celelalte variante detectate in urma secventierilor din saptamana 45 au fost AY103, AY39, AY4, AY42, AY43, AY44, AY46, AY52, AY98”.

AY este o sublinie a coronavirusului tot din tulpina Delta, urmărită mai ales în Marea Britanie, pentru că ar putea oferi posibile avantaje virusului pentru supraviețuire.

Una dintre variante, AY.4.2, derivată din AY.4, a fost deja supranumită „Delta plus” și este monitorizată atent în Marea Britanie. AY.4.2 a fost depistată pentru prima dată în Marea Britanie în luna iunie.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a clasificat deja mutația AY.4.2 drept „variantă de interes”, adică variantă care nu este încă îngrijorătoare, dar care trebuie urmărită.

De altfel, în platforma GISAID, în care transmit toate țările rezultatele la secvențieri, România raportează de câteva luni cazuri identificate cu „Delta plus” (AY.4.2.). Conform acestei surse, cele mai multe infecții cu noua variantă au fost confirmate în România în lunile octombrie și noiembrie, când țara noastră a fost puternic afectată de valul 4 al pandemiei.

 

Sursa: GISAID

De menționat că aceste informații nu sunt furnizate publicului de INSP, instituția specializată în supravegherea evoluției epidemiologice în România.

Tot de la GISAID aflăm că cele mai multe infectări cu noua variantă a coronavirusului clasificată drept de interes au fost identificate în județele Vaslui și Mehedinți.

Sursa: GISAID

Nici un comentariu

Scrie un comentariu