Închide

”Noaptea albă a galeriilor” e în weekend la Cluj. O mănăstire se transformă în centru de artă. Ce galerii se deschid și care e programul

Cultură by Actual de Cluj - oct. 02, 2020 0 154

”Noaptea albă a galeriilor”, conceptul în care galeriile de artă se deschid publicului larg cu activități speciale, durează un weekend, de azi până duminică, în 11 orașe din țară, între care și Cluj-Napoca.
În Cluj un număr de 15 spații de artă pregătesc programe speciale în acest weekend – ateliere de creație, galerii de artă ori hub-uri creative. Între acestea, și grădina botanică din Cluj-Napoca, unde ColectivA prezintă arte performative ale unui număr de artiști din Portugalia, Franța, Anglia, Slovenia și România.

Noaptea Albă a Galeriilor – NAG este un eveniment inițiat în 2007 la București de către Asociația Ephemair și dezvoltat în orașe din România în parteneriat cu organizații locale. La Cluj evenimentele sunt coordonate de Centrul Cultural Clujean. Clujenii sunt invitați să petreacă trei nopți albe în compania artei contemporane, de la ora 18 până la miezul nopții. ”Din traseul cultural nocturn fac parte lucrări și momente de artă din genuri şi expresii artistice variate, de la pictură, sculptură, ceramică, desen, fotografie și film, la instalație, artă multimedia și design multisenzorial în 15 spații participante din oraș: galerii de artă, instituții culturale, spații alternative și ateliere de artiști”, arată CCC.

Între participanții NAG din acest an de la Cluj se află Clujotronic, festivalul organizat de Centrul Cultural German și Institutul Francez Cluj, un concept inedit prin care sunt promovate și susținute experimentele interdisciplinare care îmbină arta și tehnologia. De asemenea, cunoscuta galerie White Cuib de pe strada F.D. Roosevelt va vernisa odată cu deschiderea evenimentului expoziția ”Unde noaptea e plină de stele”, a grupului Monotremu.

Un alt punct de interes pentru public este Galeria Matca, care va participa cu expoziția colectivă ”Yet means at this time, or up to now, or at a future time”, despre atipicul an 2020 și schimbările sale. ”Expoziția în cauză se concentrează în jurul felurilor în care ne amintim, rememorăm, stocăm și configurăm ceea ce știm, în baza unor procese cumulative care pot transfigura uneori identitatea a ceea ce credem că deținem ca informație, așa cum aflăm din textul expozițional”, arată curatorii.

Pe harta NAG 2020 se află și o serie de spații noi, cum ar fi Mănăstirea Franciscană din Piața Muzeului, aflată la prima participare la eveniment. Aici se desfășoară în perioada septembrie – octombrie expoziția satelit ”Departures from the sphere” (foto), ce face parte din proiectul Both Ways – o expoziție desfășurată în cinci locații europene. Vizitatorii vor putea vedea aici lucrări ale artiștilor Floriama Cândea, Horia Damian, Laurențiu Ruță și Ioana Vreme Moser, printre alții. De asemenea, tot în această perioadă va avea loc inaugurarea Zina Gallery, un spațiu nou de artă contemporană, aflat pe strada Axente Sever 15A, unde vor expune artiștii Adrian Ganea, George Crîngaşu și Maria Balea.

Pe lângă spațiile expoziționale și cele alternative, organizatorii încurajează publicul să viziteze atelierele tinerilor artiști clujeni care se vor deschide în serile de eveniment, cum ar fi cel mai recent atelier intrat în circuit, Muncii Open Studios sau atelierul Vanesei Singenzia – UAU. Se vor regăsi pe traseul NAG 2020 și Loop Art Studio, unde artiștii propun publicului o incursiune directă, brută, în spațiul de lucru și în procesul lor de creație. De asemenea, în Piața 1 Mai își deschid porțile Unirea Open Studios și oferă acces în cinci ateliere private care prezintă lucrările a 7 artiști vizuali.

Aici programul complet

Nici un comentariu

Scrie un comentariu