Închide

Festival de muzică și artă electronică, ajuns la a noua ediție, peste câteva zile la Cluj

Cultură by Actual de Cluj - sept. 29, 2020 0 188

Un festival din Cluj, de muzică și artă electronică, va avea loc hibrid, la începutul lunii viitoare, adică peste câteva zile.

Festivalul Clujotronic a ajuns la a noua ediție, e organizat de Centrul Cultural German și Institutul Francez din Cluj-Napoca, și în acest an are loc între 2 și 4 octombrie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, dar și în spațiul public din împrejurimi. Și pe Internet, căci în acest an festivalul e unul hibrid, cu evenimente online.  ”Noile modalități de socializare, formatele alternative de muncă, precum și accesul la conținuturi culturale pe diferite platforme online au redefinit raportarea noastră la viața digitală în ultima perioadă. Anul acesta, Clujotronic privilegiază colaborarea la distanță, iar fuziunea dintre artă și tehnologie se articulează prin interacțiunea fără contact fizic. Instalații New Media, proiecte colaborative de artă digitală, ateliere, dezbateri, jocuri video independente și expoziții vor ghida publicul în lumea creației fără limite fizice, evidențiind legătura dintre individ și comunitate, mediată de instrumente digitale”, prezintă cele două centre culturale.

Festivalul se deschide oficial vineri seara la ora 20, cu un video mapping în curtea Muzeului de Artă, realizat de la distanță de Simon Lazarus, renumit artist vizual francez, acompaniat sonor, din spatele sintetizatoarelor modulare, de JakoJako, artistă tehno germană. ”Acest proiect colaborativ inedit combină imagini hipnotice, ritmuri electronice și versuri de Lucian Blaga”, mai arată Institutul Francez.

Muzeul de Artă va găzdui cele cinci proiecte de artă digitală selectate în urma primului apel la proiecte lansat de Clujotronic în primăvară, care a adunat peste 40 de propuneri din partea artiștilor români din toată țara.  ”În acest an, Clujotronic transformă diverse spații publice în scene pentru experiențe culturale inedite. Astfel a luat naștere Clujotronic Mile, un itinerariu artistic și interactiv care pornește de la Muzeul de Artă și se încheie pe Bulevardul Eroilor, unde este amplasată expoziția de realitate augmentată We AR Culture, dedicată Clujului. Fotografi, ilustratori și animatori români și germani împreună cu un scriitor francez au lucrat împreună la această expoziție care, prin realitate augmentată, readuce viața în spațiile culturale clujene fragilizate de pandemie”.

Totodată, în cadrul proiectului CoLaboratory vor fi expuse instalațiile create de șapte perechi formate din artiști români, moldoveni și germani în urma unei serii de rezidențe de artă digitală desfășurate online.  În online, pasionații de jocuri video sau de artă digitală pot participa la trei ateliere și un masterclass cu experți francezi, germani și români pe tematici precum sound design în jocurile video, crearea de escape games sau fotogrametrie. Două dezbateri deschise publicului larg vor fi difuzate live pe Facebook și pe noul site al festivalului, cu perspective diferite asupra rolului creației digitale și al jocurilor video în timpul pandemiei și nu numai.

Participarea la festival este gratuită și se va face cu respectarea normelor sanitare în vigoare. Atelierele necesită înscriere prealabilă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu