Închide

Nemții fac festival de toamnă în centrul Clujului. Care sunt în economie cifrele veseliei germane

EconomieTop News by Kristina Reştea - oct. 02, 2015 0 679

Butoaie cu bere (nemțească), muzică de fanfară, spectacole de dresaj canin (cu ciobănești – desigur germani), dar și sesiuni de networking între firme și standuri ale companiilor germane care au nevoie de angajați. Cam așa sărbătoresc nemții la Cluj, iar pentru asta și-au făcut festival de week-end de octombrie. Festivalul de Toamnă al Economiei Germane 2015 este organizat de Clubul Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord. Herbstfest are loc în Piața Unirii, în perioada 2-4 octombrie.

 

DSC_7333

 

Dar nemții nu sărbătoresc degeaba. O duc bine la Cluj. Sau cel puțin așa arată cifrele și discursurile oamenilor de afaceri nemți. Companiile membre ale clubului cu nume german din Transilvania de Nord adună în jur de 14.000 de angajați, potrivit datelor oferite pentru Actualdecluj.ro de Ludger Thol, președintele organizației. „Cei mai mulți sunt în zona Clujului, a județului Cluj. Și aceste companii se extind. Cam 90% dintre companiile din club estimează creșteri ale cifrelor de afaceri, ceea ce înseamnă că va crește și numărul angajaților”, a menționat Thol.

De altfel, chiar festivalul de toamnă aduce unele oportunități de angajare,după cum anunță organizatorii. Asta pentru că firmele nemțești care au nevoie de oameni ies cu ofertele în târg. Între 2 și 4 octombrie, tinerii în căutarea unui loc de muncă sunt așteptați la standurile companiilor germane din Piața Unirii. Printre participanții anunțați se numără companii ca Bosch, Klausenwerk, MHP, Siemens, Telenav, EBS sau Kronospan.

Cu toate acestea, după gigantul Bosch, care s-a instalat de ceva vreme în parcul industrial de la Jucu, economia germană a adus puține nume „grele” cu investiții semnificative la Cluj. Emilia Botezan, reprezentanta primăriei, a ținut însă să menționeze compania nou venită în Tetarom, parc industrial aflat sub umbrela Consilului Județean. Amintim, Henschel GmbH, a semnat contractul în această vară. Societate e activă în domeniul fabricării elementelor mecanice de transmisie pentru maşinile pe şine și ar urma să aducă la Cluj o investiție nu foarte mare, de aproximativ 10 milioane de lei.

La nivel național, nemții se văd bine în economie, subliniază reprezentanții lor. Germania este al treilea cel mai mare investitor în România, iar în țară există în jur de 10.000 de firme cu capital german. România, în schimb, ocupă locul 21 în ceea ce privește relațiile bilaterale dintre cele două țări, potrivit datelor aduse de Achim Troster, reprezentant al Ambasadei Germaniei la București.

Sebastian Metz , directorului general al Camerei de Industrie și Comerț Româno-Germană AHK a completat tabloul de cifre: Clubului Oamenilor de Afaceri de Limba Germană din Transilvania de Nord cuprinde 150 de firme cu capital german, iar 20% din comerțul extern al României se realizează cu Germania. „Există un interes mare pentru România din partea investitorilor germani, în special pentru zona dumneavoastră, Transilvania”, a subliniat acesta. Motivele principale pentru care germanii optează pentru a-și deschide afaceri aici: România e stat membru al Uniunii Europene, are forță de muncă bune calificată și, desigur – costurile sunt încă relativ scăzute în comparație cu piața occidentală.

Și reprezentanții facultăților încearcă să țină pasul cu ritmul nemțesc, spun reprezentanții UBB. Mihaela Drăgan, care conduce linia germană în cadrul FSEGA, a precizat că din acest an facultatea are o nouă specializare privitoare la managementul de întreprindere. „Încercăm să ne adaptăm oferta la nevoile companiilor”, susțin oficialii UBB.

Vezi aici programul festivalului cu accent german din Piata Unirii:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare