Închide

Németh Zsolt: Dacă va fi autonomie, Universitatea Sapienția din Cluj va fi o universitate de stat

Politica by Actual de Cluj - aug. 20, 2021 0 573

Prezent la o dezbatere în cadrul festivalului Zielele Maghiare din Cluj Napoca, președintele Comisiei de politică Externă din Parlamentul Ungariei, Németh Zsolt, a relatat despre istoria Universitatății Maghiare Sapienția din Transilvania, care este independentă de statul român și a cărei funcționare este susținută de guvernul Ungariei. Politicianul a apreciat că dacă va fi să fie „autonomie”, Universitatea Sapientia ar deveni o universitate de stat.

În cadrul Zilelor Maghiare s-a organizat, miercuri seară, o dezbatere la care au participat Tonk Márton, rectorul Universității Sapientia, Németh Zsolt politician FIDESZ, președintele Comisiei de politică externă din Parlamentul Ungariei, Németh Zsol, și Misovicz Tibor, secretarul Fundației Maecenas Universitatis Corvini pentru a dezbate prezentul și viitorul învățământului superior maghiar din Transilvania, notează g4media.ro.

La întrebarea dacă există vreo posibilitate ca Sapienta să devină totuși o universitate finanțată de stat ? Da, „într-o utopie”, Németh Zsolt a spus următoarele:

„Potrivit speranțelor noastre, în nu prea îndepărtatul viitor, autonomia maghiară din Transilvania, ca instituție de stat, și în cadrul căreia Universitatea Sapienția își continuă activitatea ca instituție de stat, într-o situație dată, este o chestiune de decizie politică. Nu doresc să generez impresia că am înnebunit, dar vorbim de o chestiune de principiu. Németh a arătat că înființarea Sapientia poate fi interpretată și ca o formă de dreptate istorică, care a fost o cerință fundamentală a Ungariei și a maghiarilor din Transilvania după schimbare de regim, deoarece „s-a imprimat în conștiința noastră istorică”, pierderea învățământului superior maghiar după 1919, pe parcursul secolulu XX, când Universitatea Bolyai și mai târziu Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș și-au pierdut autonomia și a „pornit un gen de măcinare care durează până în zilele noastre”.

Németh Zsolt a subliniat că în cazul minorităților naționale, unde rolul învățământului superior este dominant, este de neconceput ca o comunitatea de 2% să nu aibă un sistem de învățământ superior propriu. „La acest lucru se poate spune că aici se află Universitatea Babes-Bolyai sau facultatea de farmacie, dar aceste instituții nu dispun de acea caracteristică, de a fi instituții naționale maghiare independente. Acest fapt este o anomalie a politicii naționale a României a cărei dizolvare, încetare este o așteptare naturală a comunității maghiare din România, iar statul maghiar are obligația de a sprijinii acest demers” – a evidențiat scopurile statului maghiar oficialul de la Budapesta.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare