Închide

Muzeul Țăranului Român își aduce la Cluj arhiva de imagini vechi

Actualitate by Actual de Cluj - aug. 17, 2016 0 350

Expoziție inedită de fotografie la Bastionul Croitorilor, unde vin angajații Muzeului Țăranului Român cu imagini vechi de decenii și unde vizitatorii sunt încurajați să interacționeze cu expoziția și să o îmbogățească.

Arhiva de Imagine a Muzeului Țăranului Român din București ajunge la Cluj, la Turnul Croitorilor, după trei luni în care a fost expusă la București. Expoziția-șantier în jurul căreia este construit întreg proiectul ajunge la Cluj mâine și se construiește progresiv până la data închiderii — 27 august — prin intervențiile vizitatorilor. Expoziția poate fi vizitată de luni până duminică între orele 10 și 18 și include un atelier de fotografie pe film cu Andrei Budescu de la Universitatea de Artă și Design din Cluj, în 19 august la ora 17.

Arhiva de Imagine a Muzeului Național al Țăranului Român cuprinde zeci de mii de imagini, începând cu primii fotografi ai Balcanilor, frații Manakia, continuând cu alți fotografi celebri precum Leopold Adler, Iosif Berman, Emil Fischer, Franz Duschek sau Aurel Bauh. Cu toate registrele, fișele-contact, descrierile ori cuvintele-cheie ale arhivei, o bună parte dintre imaginile arhivei au rămas de fapt mari necunoscute. „De aceea, propunem o expoziție-șantier ce va încerca să stârnească întrebări, cu scopul de a găsi, împreună cu voi — vizitatorii expoziției — posibile răspunsuri”, explică organizatorii. Expozitia introduce vizitatorul în lumea arhivei. Un bloc compact, aparent impenetrabil dar care, la o cercetare mai atentă ascunde comori: sute de imagini se află la dispoziția vizitatorului, invitat să interacționeze cu ele. „Expoziția este deopotrivă un demers de educație vizuală, dar si de ‘dezvățare’ muzeală. Ne dorim ca vizitatorii să uite că în muzee nu au voie să atingă, să întrebe, să caute, să aleagă, să contribuie. Mai mult decât muzeul, arhiva este percepută ca un spațiu eminamente închis. Arhiva de muzeu, cu atât mai mult. Expunerea mizează pe tensiunea dintre misiunea de conservare și cea de arătare a colecțiilor muzeale și experimentează interacțiunea dintre arhivă și vizitator ca mod de cunoaștere și explorare muzeală”, explică Simina Bădică, manager de proiect și curator al Arhivei de Imagine a Muzeului Țăranului Român.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu