Închide

Muzeul Farmaciei riscă să fie evacuat. Când l-ai vizitat ultima dată?

ActualitateTop News by Actual de Cluj - nov. 09, 2015 0 863

Când ai vizitat ultima dată Muzeul Farmaciei din Cluj? Află că azi ar putea fi ultima zi în care să-l poți vizita, căci clădirea, retrocedată deja de câțiva ani, a fost scoasă la vânzare de proprietari iar muzeul a primit ordin de evacuare, valabil până azi, cu tot tacâmul, inclusiv cu executor judecătoresc.

Colecția de Istorie a Farmaciei, sau mai pe scurt Muzeul Farmaciei, funcționează administrativ în subordinea Muzeului de Istorie a Transilvaniei, în clădirea primei farmacii din oraș, la intersecția pieței Unirii cu strada Regele Ferdinand. Clădirea, cu două nivele, a fost retrocedată urmașilor familiei Hintz, care într-un final au scos-o la vânzare. Primăria din Cluj-Napoca și-a exercitat dreptul de preemțiune și și-a manifestat interesul să cumpere etajul I al clădirii, unde funcționează muzeul, dar negocierile au ajuns în impas. Soluția de avarie găsită de Primărie a fost să mute colecția într-un spațiu din spatele străzii Iuliu Maniu, dar – spun reprezentanții MNIT – aceasta nu e o soluție viabilă. „Hotărârea Consiliului Local pentru spațiu unde să depozităm piesele în cazul în care se pune în practică decizia de evacuare, care trebuia aplicată azi, e unul în spatele Muzeului de Artă. Dar din fericire lucrurile sunt mai complicate fiind vorba de un muzeu e mai greu să scoți piesele în stradă. Așteptăm ca primăria să încheie negocierile cu familia Hintz, să sperăm că vor reuși să cumpere spațiul. Noi avem doleanța să se cumpere întreaga clădire, atunci ar fi mult mai simplu și de negociat. Dar familia Hintz vrea un proiect mult mia mare, parterul e cel mai valoros. Noi ne-am bucurat și pentru soluția asta, deși noi am militat pentru întreaga clădire. Am răsuflat ușurați, până când am aflat că negocierile merg mult mai greu, ei au un simț comercial mai dezvoltat. Decizia de evacuare a venit acum zece zile, trebuia pusă în aplicare azi. Noi am făcut întâmpinări, am cerut să nu se pună în executare.
Spațiul primit e pe Eroilor 21, în spatele Muzeului de Artă, spre Iuliu Maniu. Dar e un spațiu care trebuie pregătit, și dacă duci acolo piesele. Trebuie microclimat, lucrări de amenajare, sunt necesare cel puțin șase luni. E un muzeu, nu un apartament”, explică muzeograful Sanda Man.

Primăria a decis să cumpere măcar spațiul de la etajul I încă din iunie, după avizul Consiliului Local. Negocierile, însă, au intrat în impas, astfel că în urmă cu zece zile pe ușa muzeului a apărut deja ordinul de evacuare, cu termen până azi.

Citește și:

Primăria cumpără Muzeul Farmaciei

Nici un comentariu

Scrie un comentariu