Închide

Muzeul de istorie din Cluj, închis de ani de zile, scoate din beciuri o colecție de medalii, prima dată pentru public

Cultură by Actual de Cluj - iun. 17, 2015 0 389

Ocazional în cel mai mare muzeu din Transilvania, închis de ani de zile pentru renovări ce încă n-au început, se deschide câte o expoziție temporară. E cazul și mâine, când are loc vernisajul expoziției de medalii napoleoniene păstrată în Cabinetul numismatic al Muzeului de Istorie a Transilvaniei din Cluj.

Vernisajul expoziției „Napoleon Bonaparte. O viață ilustrată în medalii” are loc m\ine la ora 13 la sediul muzeului, de pe strada Constantin Daicoviciu.

Organizată la împlinirea a două sute de ani de la celebra bătălie de la Waterloo, din 18 iunie 1815, încheiată cu înfrângerea dezastruoasă a armatelor franceze și abdicarea pentru a doua oară a lui Napoleon, expoziția prezintă colecția de medalii napoleoniene păstrată în Cabinetul numismatic al muzeului. Cu acest prilej, publicul va avea ocazia să vadă pentru prima dată în integralitatea sa această colecție ale cărei baze au fost puse încă din anul 1842 printr-o donație a lui Esterhazy Laszlo, și care a fost îmbogățită ulterior prin eforturile mai multor generații de colecționari.

Cele peste 270 de medalii, jetoane și copii napoleoniene din colecție sunt realizate din metal prețios, bronz și metal comun și au fost emise timp de patru decenii în cursul anilor 1792-1832. Ele fac referire la numeroase evenimente militare, politice, culturale, sociale și reprezintă în ansamblu o incursiune captivantă într-o perioadă zbuciumată din istoria Franței și a Europei, marcată decisiv de personalitatea lui Napoleon.

Un exemplu ilustrativ în acest sens îl reprezintă două medalii emise în această perioadă și anume Medalia pentru gloria Armatei franceze respectiv Medalia pentru victoriile antinapoleoniene și Congresul de la Viena. „Luate împreună, datele conținute pe ele condensează întreaga istorie militară a continentului nostru în anii Revoluției și Imperiului (1792-1814), deoarece victoriile unei părți sunt în același timp înfrângerile celeilalte”, arată reprezentanții muzeului.

Cele mai multe dintre medalii au fost emise în Franța, dar există și piese care provin din Prusia, Austria ori Anglia. Pentru Napoleon, medaliile au constituit un foarte bun mijloc de propagandă și, de aceea, împăratul a sprijinit constant fondarea instituțiilor însărcinate cu emiterea lor precum și premierea gravorilor francezi, care astfel au realizat adevărate capodopere de măiestrie artistică.
Expoziția poate fi vizitată până în 4 octombrie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu