Închide

Companii de dans din China și Grecia la festivalul Steps, diseară și mâine

Cultură by Actual de Cluj - iun. 16, 2015 0 299

Două spectacole noi de dans contemporan, susținute de trupe din China și Grecia, la festivalul Steps de la Cluj.

AMbele spectacole, susţinute de artiştii companiilor Jin Xing Dance Theatre (China) şi Rootlessroot (Grecia), sunt programate în această săptămână, la Opera Maghiară. E vorba de “Different Loneliness”, semnat de Compania de dans Jin Xing Dance Theatre (China), și “W Memorabilia” (Laboratorul Phaedrei), pus în scenă de dansatorii Companiei  Rootlessroot (Grecia).

Acest din urmă spectacol abordează condiţia femeii prin prisma noţiunii de corp aflat în suferinţă şi a arhetipului eroinei misterioase, tragice, în vreme ce “Different Loneliness” este cea mai nouă coregrafie dintre cele aproape 20 create de către Jin Xing pentru compania ei, de la înfiinţarea acesteia în 1999.

“Different Loneliness”, programat diseară la ora 19, aduce pe aceeaşi scenă nouă muzicieni din Mongolia Centrală şi 15 dansatori ai companiei. Dansatorii iniţiază un dialog cu muzicienii, iar aceştia din urmă realizează o parte semnificativă a mişcărilor coregrafice.

Iată cum descriu cele două spectacole organizatorii festivalului:

Linia narativă a spectacolului “Different Loneliness” este aceea a unei repetiţii continue. Vocea regizorului artistic se aude din culise, în timp ce dansatorii şi muzicienii repetă şi dau probe sau discută cu corepetitorul. Din acest mediu de lucru se desprind şi noi poveşti: reprezentaţii solo, duete între cântăreţi şi dansatori sau scene de grup emblematice. Muzica mongoleză este extrem de expresivă şi creează o atmosferă care le aminteşte artiştilor de peisajul vastelor pajişti din Mongolia, invitând publicul să ia parte la această experienţă. Acesta este momentul în care ia naştere o conexiune cu natura înconjurătoare, în ciuda unei solitudini cu mult diferită de singurătatea îndurată în lumea modernă şi “civilizată”.

‘W Memorabilia (Laboratorul Phaedrei)’ este echivalentul unei schiţe de desen, care se află într-o transformare continuă, aşa cum şi cuvântul “laborator” din titlu accentuează mai degrabă procesul decât produsul final. De asemenea, compoziţia scenică conţine lucruri realizate manual, fiind plină cu materiale brute cărora li se dă o formă şi care apoi sunt distruse, în juxtapunere cu corpul uman, care este recunoscut ca materie şi o sculptură vie. O experienţă imprevizibilă rezultă din libertatea cu care diverse elemente sunt combinate. Inclusiv mediul sonor este fie creat de către corp, fie este în directă legătură cu acesta.
Reprezentaţia spectacolului va avea loc mâine seară la ora 19, la Opera Maghiară din Cluj-Napoca.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu