Închide

Muzeul cu primul parc etnografic din țară, deschis în urmă cu un secol în clădirea care a găzduit Procesul Memorandiștilor, primul din țară în organizație științifică europeană

Actualitate by Actual de Cluj - ian. 22, 2018 0 599

 

 

Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj, ce funcționează în clădirea în care au fost judecați promotorii drepturilor românilor din Ardeal în faimosul „Proces al Memorandiștilor” și deținător al primului parc etnografic din țară ce le-a inspirat pe celelalte, e prima instituție de profil din România admisă într-o organizație științifică de elită care reunește instituții și personalități din domeniul istoriei și patrimoniului rural european.

Mai exact Muzeul Etnografic al Transilvaniei este prima instituție din România admisă în calitatea de membru al EURHO – European Rural History Organisation, organizație care are misiunea de a promova studierea tuturor aspectelor istoriei rurale europene și mondiale, reunind instituții științifice și specialiști de prestigiu. Instituția a fost admisă în urmă cu trei zile, în 19 ianuarie, după un proces complex de evaluare.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei este prima instituție din România care primește calitatea de membru instituțional al organizației, alături de alte instituții și organizații – universități, institute și centre de cercetare, muzee, societăți academice, arhive istorice din 14 țări: Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia și Ungaria.

EURHO reunește mai mult de 20 de centre de cercetare și muzee din domeniul istoriei agriculturii și istoriei rurale. „Organizația construiește punți de dialog între circa 400 de cercetători individuali din diferite țări, diferite ramuri ale istoriei și diferite științe sociale sau pozitive, toate acestea fiind interesate în descoperirea trecutului rural cu scopul de a înțelege mai bine prezentul global”, explică președinta organizației, profesorul Leen van Molle într-un mesaj cu ocazia primirii Muzeului Etnografic al Transilvaniei în EURHO. „Multe dintre problemele societății, la scară mondială, sunt legate, sub o formă sau alta, de istoria complexă a agriculturii și de transformarea spațiului rural: descreșterea spațiului deschis, diminuarea terenului agricol, problemele legate de calitatea, cantitatea și distribuția inegală a alimentelor, de foamete și de obezitate, riscurile de mediu precum disponibilitatea apei, eroziunea solului, poluarea aerului și schimbările climatice. România nu constituie o excepție în procesul care leagă trecutul nostru rural de un viitor îngrijorător. Instituțiile care prezervă și cercetează trecutul rural, așa cum este Muzeul Etnografic al Transilvaniei, sunt astăzi mai importante ca niciodată, pentru că ele ne ajută să ne formăm o perspectivă asupra practicilor istorice, a cauzelor și consecințelor schimbării”.

Admiterea Muzeului Etnografic al Transilvaniei în EURHO a fost făcută la recomandarea reprezentantei regionale a organizației pentru Europa de Est, profesoara Zsuzsanna Varga, de la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta, ce a vizitat muzeul pentru evaluare în ură cu aproape doi ani.

Citește și:

Cum au făcut clujenii primul parc etnografic din țară – care le-a inspirat pe toate celelalte

Adevărul despre Memorandumul din 1892 de la Cluj și de ce ai monument și stradă cu numele lui

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare