Închide

Moștenirea de secole a unei familii de tâmplari și pictori, expusă prima dată la Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - aug. 12, 2015 0 388

Trei generații de tâmplari și pictori sași ce aparțineau societății meșteșugarilor clujeni din 1740 au lăsat moștenire picturi de biserici vechi de secole, ce acum pot fi admirate într-o expoziție la Muzeul Etnografic.

Cele trei generații ale familiei de tâmplari-pictori sași Umling, familie originală din Saschiz, dar aparținând societății meșteșugarilor clujeni începând cu anii 1740, s-au aflat timp de o jumătate de secol în slujba comunităților reformate maghiare transilvănene, care își reparau sau își redecorau bisericile. Acum un  număr de 36 de biserici din județele Cluj, Sălaj și Bistrița-Năsăud păstrează tavanele casetates au mobilierul pictat de tâmplarii-pictori din familia Umling.

Trei dintre tavanele casetate ale unor biserici care nu mai există au ajuns în patrimoniul unor muzee, acesta fiind și cazul celor 47 de casete pictate aparținând tavanului bisericii reformate din localitatea clujeană Vechea. Incluse inițial în colecțiile Muzeului Carpatin Ardelean, casetele pictate din Vechea fac astăzi parte din patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, e vorba de 20 de casete, ce au fost restaurate de specialiștii Muzeului Etnografic și vor fi prezentate publicului pentru prima dată într-o expoziție ce va fi vernisată în 19 august. Sunt opera lui Laurentius Umling cel Bătrân și datează din  anul 1751.

Expoziția, organizată în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ediția a VI-a, va fi deschisă în perioada 19 august – 20 septembrie 2015. Vernisajul e programat în 19 august la ora 16 și e urmat, o oră mai târziu, de un Concert de cameră, susținut de Line Ildikó (pian) și Szőke Diána (vioară) în sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare