Monument dedicat Smarandei Brăescu, prima femeie parașutist cu brevet din România, în fața Facultății de Științe Economice din Cluj/Propunerea se discută în comisia de urbanism a Primăriei
ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - aug. 11, 2024 1 186
Un proiect urbanistic pentru construirea unui soclu și amplasarea pe acesta a unui bust dedicat aviatoarei Smaranda Brăescu va fi discutat la Primărie în ședința comisiei de urbanism din 12 august.
Propunerea aparține ARPIA Cluj (Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii), organizație care după demersuri și refuzuri timp de 4 ani de zile a reușit să amplaseze în Cimitirul Central din Cluj-Napoca unde se presupune că sunt osemintele Smarandei Brăescu, un monument comemorativ.
Pentru propunerea de amplasare a bustului pe strada Teodor Mihali, în fața Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) există acordul UBB, proiectanții de la Selart Proiect, cei care au întocmit documentația, arată că „suprafața de teren necesară pentru construire soclu si amplasare bust este 1 metru pătrat. În prezent această suprafață face parte din grădina de fațadă, fiind amenajată cu gazon. Ca poziționare se afla în imediata apropiere de intersecția străzii Teodor Mihali cu o alee de acces. În oglinda cu locul propus pentru construire soclu si amplasare bust, pe același amplasament, se află monumentul dedicat domnului General Gheorghe Mărdănescu – comandant al trupelor române în anul 1919. Construirea soclului și amplasarea bustului Smaranda Brăescu se va face pe spațiul verde, în partea de Est a scărilor de acces la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, pozitie pentru care anterior s-a obtinut acordul rectoratului UBB. Monumentul este alcătuit din soclu de beton placat cu rocă vulcanică peste care se montează bustul propus „Smaranda Braescu” având o înaltime totală de 280 cm și o amprentă supraterană de 70×70 cm”, arată proiectanții în partea scrisă a memoriului Planului Urbanistic de Detaliu.
„Crearea unui bust dedicat marelui aviator Smaranda Brăescu reprezintă o inițiativă profundă și semnificativă, având la bază respectul și admirația noastră pentru această personalitate excepțională din istoria aviației românești. Acest bust are ca scop să onoreze moștenirea și realizările extraordinare ale Smarandei Brăescu și să ofere o reprezentare artistică autentică a acestei figuri istorice remarcabile.
Smaranda Brăescu a fost nu doar o aviatoare curajoasă, ci și un model de excelență și perseverență într-o epocă în care femeile întâmpinau numeroase obstacole în a se impune în domeniul aviației. Prin realizarea acestui bust, dorim să aducem omagiu contribuțiilor ei remarcabile și să sărbătorim curajul și determinarea cu care a urmat pasiunea ei pentru zbor”, se mai arată în documentația de urbanism.
Proiectanții au prezentat și o varianta a bustului propus care este în lucru (foto cover). Propunerea urmează să se discute la ședința Comisiei de Urbansim a Primăriei din 12 august,
ARPIA Cluj (Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii) a fost înființată în data de 17 mai 2013. Printre obiectivele sale strategice enunțate în cursul anilor: demersuri pentru înființarea Muzeului Aeronautic al Transilvaniei, având în vedere că cele mai multe personalități din aviație și cele mai importante s-au născut în această parte a țării, ridicarea unui monument închinat Smarandei Brăescu în Cimitirul Central din Cluj pentru că deși a fost înmormântată acolo nu exista nicio mărturie a trecerii ei în eternitate, educarea tinerilor în spiritul valorilor și personalităților din aviația română, realizarea unui parc tematic de aviație în Parcul Feroviarilor din Cluj.
ARPIA a reușit în 2018, după un scandal de proporții care au și dus la schimbarea arhitectului Szabolcs Guttman din funcția de președinte al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice să amplaseze un monument comemorativ de compromis, aproape de locul unde se presupune că ar fi mormântul aviatoarei.
(foto: Dan Bodea)
Vezi și:
Este o inițiativă foarte bună, mai ales că municipiul nostru are foarte puține monumente! Ar trebui amplasată și o statuie a pastorului luteran Ștefan Ludwig Roth, un om care a luptat pentru adevăr și dreptate.