Închide

Modernizarea Parcului Feroviarilor se apropie. Comisia Primăriei evaluează cele 5 oferte depuse la licitație

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 24, 2021 0 828

Modernizarae și introducerea în circuitul verde din Cluj-Napoca a parcului Feroviarilor (5,3 hectare) ar putea începe anul acesta. Licitația pentru punerea în operă a proiectului pregătit în urma unui concurs de soluții de către Asiza, biroul de proiectare al arhitectul Vlad Rudu, a intrat în faza de evaluare a celor 5 oferte care s-au depus.

Contractul depășește 8,4  milioane de euro, iar lucrările cuprind, pe lângă reabilitarea efectivă a parcului, reabilitarea arterei Parcul Feroviarilor, amenajarea ambelor maluri ale Someșului în zona parcului, construirea a două pasarele pietonale peste Someș, dar și dotări. Este cel mai bun și mai detaliat proiect pentru amenajarea unui spațiu public din Cluj, după cum a explicat în cadrul unei dezbateri publice arhitectul Vlad Rusu de la Asiza.

Licitația pentru revitalizarea și activarea parcului Feroviarilor a fost lansată anul trecut, a avut ca dată limită ziua de 18 decembrie, apoi s-a decalat pentru luna februarie. Contractul este estimat la peste 43.280.000 lei (peste 8,4 milioane euro). Criteriul de selecție este prețul ofertei (90%) și componenta de mediu (10%). Va întruni punctaj în cazul componentei de mediu cine va prezenta un program de realizare a lucrărilor orientat pe reducerea consumului de energie, folosirea de energie regenerabilă, materiale și produse ecologice, consumuri reduse de apă, management pentru deșeurile de pe șantier. Termenul de execuție este estimat la aproape doi ani de zile – 20 de luni.

De contract sunt interesate 5 firme sau asocieri de firme. Au depus oferte Tehnodomus, Electro Grup dar și firmele care deja sunt printre ofertanții la celelalte licitațiia de modernizare a unor zone verzi din Cluj-Napoca (Armătura, parcul I.L Caragiale) – ACI Cluj, Nord Conforest sau De Construct Project Consult cu Garden Center Grup.

Tehnodomus s-a ocupat pentru Primăria din Cluj de amenajarea cimitirului din Someșeni, contract de 10 milioane euro. Este o societate din Arad campioană a licitațiilor pe bani publici din Arad, primărie condusă de fostul PDList Gheorghe Falcă. Aceasta s-a ocupat pentru primărie şi de realizarea stadionului din Arad care trebuia finalizat la finalul primăverii 2018, dar unde au existat mari întârzieri.

Despre Tehnodomus din Arad, presa locală a relatat că patronii societății, Gheorghe Maxinan şi Virgil Sorin Henţ, alături de alţi doi oameni de afaceri, unul din Harghita, celălalt din Negreşti-Oaş, au fost trimişi în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupție, fiind acuzaţi de dare de mită. Faptele de corupție semnalate de DNA erau din 2010 iar dosarul a fost instumentat în 2016. În 2018, Tribunalul Bucureşti a dispus, printr-o decizie încă nedefinitivă, achitarea oamenilor de afaceri din dosar, printre care şi a lui Gheroghe Maxinan şi Virgil Sorin Henţ invocându-se prescripţia specială a răspunderii penale.

Electrogrup este firma fraților Teofil și Simion Mureșan și s-a ocupat de livrarea către Primăria din Cluj a sistemului de supraveghere a traficului din oraș.

Construct Project Consult are contracte atât cu Primăria, cât și cu Regia Autonomă a Domeniului Public. Firma este controlată de Alin-Irinel Vlădan și e specializată în activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea. Anul trecut a avut o cifră de afaceri de peste 4,3 milioane de lei și un profit de peste 1,2 milioane lei realizat cu 8 angajați. Recent a participat la o licitație împreună cu RADP, cea pentru modernizarea străzii Tipografiei din Cluj-Napoca. S-a ocupat și de studiul de fezabilitate al parkingului de pe strada Trotușului, pentru municipalitatea clujeană.

Garden Center Grup se ocupă de spațiile verzi din Cluj, a avut conflicte cu Primăria din Cluj pe acest contract. Face parte din grupul de firme a părintelui spațiilor verzi din Capitală, Ionuț Olteanu.

Nord Conforest este o firmă din grupul ACI, condus de frații Așchilean, unul dintre constructorii importanți din Transilvania. Norconforest are în palmares contracte importante cu Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Județean sau alte Primării din județ. A amenajat recent pentru primărie Parcul Între Lacuri. În parteneriat cu SC Nord  Proiect Construct Regiunea Transilvania deține contractul de peste 15,8 milioane lei pentru amenajarea parcului de circa 20 de hectare de pe Bulevardul Muncii – parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor.

(sursa: SEAP)

Proiectul Parcului Feroviarilor a fost contractat de Primăria Cluj prin concurs de soluții, la peste 550.000 lei, câștigător fiind biroul de proiectare al arhitectului Vlad Rusu.

Lucrările de modernizare includ pe lângă grădina de 5,3 hectare și reabilitarea arterei Parcul Feroviarilor, amenajarea ambelor maluri ale Someșului în zona parcului, construirea a două pasarele pietonale peste Someș, dar și dotări.

În parc vor fi amenajate 2 lacuri artificiale, platforme de relaxare, se vor construi un pavilion și 2 amfiteatre, se va defini un circuit coerent de alei, se vor face corecții de vegetație, se va monta un sistem modern de iluminat, dar și unul de irigații etc. Se vor monta bănci din lemn cu metal și beton aparent, rasteluri pentru biciclete, se va crea un loc de joacă și unul pentru fitness în aer liber, se vor monta coșuri de gunoi, dar și cișmele de apă.

Strada Parcul Feroviarilor va fi reamenajată cu benzi pentru biciclete separate de vegetație joasă, trotuare cu jardiniere, borduri cu senzori de colectare a apelor pluviale ca pe strada Regele Ferdinand, plantații de tei argintiu pe ambele trotuare. Malurile Someșului, cel spre strada Traian și celălalt spre parc vor fi reamenajate natural cu alei din lespezi de piatră, amenajări peisagere și corecții de vegetație prin toaletări adecvate, mobilier urban, bolovani rotunjiți.

Cele două pasarele pietonale și velo se vor amenaja una spre strada Iuliu Coroianu, iar cealaltă spre strada Spitalului, urmând să creeze noi trasee de traversare a zonei spre Piața Gării.

Vezi și: Licitație de peste 8 milioane de euro pentru activarea Parcului Feroviarilor

sursa foto: randări Asiza prin care se simulează cum va arăta parcul după proiectul de modernizare

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.