Închide

Mișcări pe piața IT de la Cluj: Angajări, concedieri, tranzacții și extinderi

EconomieTop News by Kristina Reştea - mai 23, 2023 1 5184

La câteva zile distanță de vestea care a zguduit efervescenta piață IT de la Cluj – că o companie, Telenav, își închide sediul din oraș și mută activitățile – vin și noutăți legate de extinderi: Arnia Software, companie românească de dezvoltare software, care are un centru de cercetare și dezvoltare în municipiu, mai angajează 100 de oameni, iar RebelDot, companie de dezvoltare de software din Cluj, anunță că preia pachetul majoritar de acțiuni la steepsoft AI, companie românească specializată în dezvoltarea de soluții AI. Alte companii au anunțat recent extinderi și angajări.

Exindere, cu angajări

Arnia Software, companie românească de dezvoltare software își extinde prezența pe piață de dezvoltare din Cluj-Napoca, unde deja are deschis un centru de cercetare și dezvoltare. Arnia prezintă peste 100 de poziții deschise și plănuiește să-și extindă echipa în lunile următoare cu mai mulți programatori specializați pe tehnologii variate, de la poziții de DevOps Engineer și Java Developer la Sharepoint Developer și Solutions Architect.

Arnia Software și-a extins de curând și spațiul de lucru din Cluj, o dată cu mutarea într-un nou sediu de birouri, situat în noul centru de business SCALA Center din Cluj-Napoca.

Arnia Software este un grup românesc de dezvoltare software, cu peste 500 de consultanți IT, aproximativ 350 de proiecte Agile  și o experiență de peste 15 ani în crearea echipelor pentru companii globale ce activează în domenii ca financiar, software, hardware, retail.

RebelDot achiziționează o firmă specializată în AI

RebelDot, companie de dezvoltare de software din Cluj, inclusă de Financial Times în cea mai recentă ediție a Top 1.000 de companii cu cea mai rapidă creștere din Europa, preia pachetul majoritar de acțiuni la steepsoft AI, companie românească specializată în dezvoltarea de soluții AI.

Odată cu preluarea steepsoft AI, RebelDot estimează o pondere de 10% – 15% a proiectelor de inteligență artificială în cifra de afaceri a companiei din acest an. Creșterea vânzărilor RebelDot în 2023 va depăși 50% raportat la anul anterior.

Reprezentanțiii companiei spun că achiziția steepsoft AI susține strategia de extindere a RebelDot, ce vizează dezvoltarea de soluții în domeniul inteligenței artificiale, cum ar fi Large Language Models, Data Science și integrări ChatGPT / GPT 4.

RebelDot va integra tehnologiile folosite de steepsoft AI în linia de servicii existentă, precum și echipa de aproximativ 20 de dezvoltatori specializați în crearea și implementarea soluțiilor AI.

„Achiziția steepsoft AI reprezintă atingerea unui obiectiv strategic semnificativ în călătoria noastră spre a deveni un jucător important pe piața globală a serviciilor software”, spune Tudor Ciuleanu, CEO RebelDot.

„În colaborare cu RebelDot, acest parteneriat ne va permite să furnizăm clienților ultimele inovații în materie de software, bazate pe inteligență artificială. Astfel de soluții vor facilita o creștere graduală a productivității mediului de business, care se va reflecta în dezvoltarea de noi modele de afaceri, ce vor aborda în mod eficient subiecte esențiale, precum sustenabilitatea”, spune Vadim Fîntînari, CEO steepsoft AI.

Steepsoft AI, cu sediul în România, este activă în piața de dezvoltare axată pe inteligență artificială. Echipa de dezvoltatori seniori este specializată în construirea de soluții care folosesc cea mai recentă tehnologie în inteligența artificială. Steepsoft AI a dezvoltat sau are în dezvoltare proiecte pentru companii precum Audi, Lampix, EYESense, Skillhop, MultiversX.

RebelDot este companie românească de dezvoltare de software din Cluj-Napoca, cu prezență internațională, care are  experiență în dezvoltarea de aplicații web și mobile, pentru un portofoliu de peste 50 de companii din multiple industrii.

În cei aproximativ 4 ani de la momentul lansării, RebelDot a ajuns la o echipă de peste 180 de ingineri, designeri și manageri de produs care lucrează într-un mod hibrid, din mai multe colțuri ale țării, dar și din străinătate, RebelDot având filiale atât în Cluj-Napoca și Oradea, cât și în Copenhaga.

Extinderi în Cluj și în afară

În urmă cu câteva zile, OVES Enterprise, companie de dezvoltare de software din Cluj, anunța că deschide cel de-al doilea birou din SUA, în Washington DC. Investiția estimată pentru deschidere este de 250.000 de euro și include cheltuieli cu documente și taxe locale, precum și chiria spațiului aferentă primului an.

Și tot în această lună gigantul american de consultanță Marsh McLennan anunța că lansează un nou centru IT în Cluj-Napoca, care va deveni principalul centru IT al companiei din Europa. Compania țintește peste o sută de noi angajări.

De asemenea, Bosch lucrează la extinderea centrului de inginerie și cercetare din Cluj-Napoca, care ar urma să fie gata în 2024. În acest moment, conform datelor de pe portalul companiei, Bosch are deschise 138 de posturi pentru Cluj-Napoca, iar directorul companiei spune că îi așteaptă în continuare pe specialiști.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare