Închide

Ministrul mediului, la Cluj, despre schimbările climatice: În fiecare săptămână aflăm de noi recorduri/Luna iulie, cea mai caldă din istoria măsurătorilor Administrației Naționale de Meteorologie din ultimii 120 de ani

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 28, 2023 0 144

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a arătat că, în practică, trebuie făcut mai mult în România privind schimbările climatice, mai ales că zilnic se înregistrează recorduri în ceea ce privește canicula sau fenomenele meteo extreme. Oficialul a lăudat Cluj-Napoca deoarece este un model de bune practici în ceea ce privește reducerea de emisii prin investițiile în transportul public, deșeuri sau parcuri și păduri urbane (una dintre direcțiile în care se poate interveni pentru a preveni schimbările climatice), însă a indicat că, pe viitor, autoritățile trebuie să facă mai mult pentru a pregăti populația cu privire la schimbările climatice.

 

Ministrul a mai arătat că una dintre preocupările la nivel național, în ceea ce privește schimbările climatice, este de crește suprafața împădurită (56.000 de hectare sunt în planul național, cu finanțate cu bani europeni în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență – PNRR) dar se și implică în conștientizarea populației și se preocupă să îmbunătățească sistemul de avertizare Ro Alert.

 

„Este dureroasă concluzia Curții de Conturi (în plină luptă cu schimbările climatice, România nu are o strategie națională pentru combaterea deșertificării terenurilor – n.red.). Astăzi am citit acest raport de audit pe care Curtea de Conturi l-a făcut în legătură cu mai multe entități, Ministerul Agriculturii, Agenția pentru Îmbunătățiri Funciare dar bineînțeles că au discutat și cu Ministerul Mediului. Aș împărți discuția în două. La strategii naționale pentru adaptări climatice stăm bine. Avem o strategie națională, acum o revizuim. O să avem o nouă Hotărâre de Guvern. Sunt 200 de experți care lucrează în acest moment la strategia de adaptare, o să avem platforma națională de adaptare, vom avem centrul național de monitorizare a schimbărilor climatice. Toate aceste lucruri de care vă spun sunt la nivel teoretic.

În practică, pentru a combate schimbările climatice, despre care discutăm atât de puțin, trebuie făcut mai mult. Să vă dau un exemplu din această lună. Până la data de 26 iulie au fost emise de către ANM nu mai puțin de 1888 de coduri de avertizare de vreme rea. 4 oameni și-au pierdut viața într-o zi din cauza fenomenelor meteo extreme. Am avut opt coduri roșii emise acum două zile. Indiferent că vorbim despre vijelii, despre grindină, despre viteze foarte mari ale vântului sau viituri care se întâmplă statistic la 200 de ani, acul ne confruntăm cu ele foarte des. Ca în localitatea Brazii din județul Arad. Unde am avut o situație de puține săptămâni și o persoană și-a pierdut viața. Dincolo de teorie, trebuie să avem o serie de măsuri concrete. Sudul României se transformă încet într-un deșert comparabil cu deșertul Sahara, bineînțeles la o scară mult mai mică. Fermierii români pierd zilnic din suprafața de teren agricol. Seceta, în ultimii 20 de ani, s-a intensificat atât din punct de vedere al perioadei cât și al intensității acesteia. A crescut cu 29%. Acestea sunt niște cifre care par mari sau mici dar care, transpuse în practică, înseamnă miliarde de lei pierduți din cauza unor producții agricole mai slabe, înseamnă mai puțină mâncare pe masa românilor, mai puțină productivitate pentru agricultorii români. Nu pot să nu fiu îngrijorat de aceste chestiuni. La nivelul MM, fie că discutăm de campania de împăduri – 56.000 de hectare se vor împăduri din bani europeni prin PNRR., fie că dincolo de compensare prin extinderea suprafețelor împădurite, vom fi nevoiți să reducem emisiile.

Nu s-a invetat nimic, ori împădurășeti ori reduci emisiile, ori ambele, ca măsuri în fața schimbărilor cimatice. Când vorbim de emisii, nu pot să nu mă bucur că sunt la Cluj-Napoca, un exemplu de bună practică în ceea ce privește transportul public, un exemplu în ceea ce privește managementul deșeurilor, pădurile, pădurile periurbane, parcurile și așa mai departe. Însă, cu siguranță, trebuie să investim și mai mult în viitor și să pregătim populația pentru acest schimbări climatice mai ales că în fiecare săptămână aflăm de noi recorduri.

Luma iulie se pare ca va fi cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor ANM făcute în ultimii 120 de ani. Toate aceste lucruri în continuare trebuie să ne îngrigoreze și să luăm măsuri. Trebuie să pregătim populația, să o alertăm atunci când trebuie. Și sistemul de alertare Ro Alert ar trebui să funcționeze cât mai bine și să îl adaptăm la aceste fenomele foarte localizate. Pentru că ne putem afla ca într-un anumit punct să avem fenomene extreme, ploi abundente de 100 de litri pe metru pătrat și, la 5 kilometri într-o altă direcție, e posibil să nu cadă nicio picătură de ploaie. Ori e foarte greu de targhetat acel perimetru restrâns ca să îl alertezi pe cel aflat în pericol fără să îl panichezi degeaba pe celălalt care nu va fi afectat. Sunt o parte din lucrurile la care ne gândim, la finanțăm și le punem în practică”, a declarat Ministrul Mediului, Mircea Fechet la Cluj-Napoca, în 28 iulie.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu