Închide

Startul programului Rabla local a fost dat de la Cluj/Clujenii se pot înscrie pe platforma Ministerului Mediului începând din 31 iulie

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - iul. 28, 2023 2 2288

Programul Rabla local va începe luni, 31 iulie la ora 10:00, iar pentru clujeni sunt eligibile circa 5000 de cereri, echivalentul numărului de mașini din Cluj-Napoca pe care Primăria și l-a asumat să îl susțină în cadrul programului spre a fi casate. Înscriile pot fi făcute pe platformă până în pe 31 august 2023, ora 16:30 sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei primării din țară, a informat Administrația Fondului de Mediu într-un comunicat de presă din 28 iulie.

 

Primele etape ale programului Rabla Local au fost demarate pe parcursul anului trecut, astfel încât casarea autovehiculelor uzate ar fi trebuit să înceapă în toamna lui 2022, dar a fost amânat pentru prima parte a lui 2023. Inițial, programul a fost pilotat în județul Covasna, la Sfântul Gheorghe.  Ulterior, derularea programului de casare a mașinilor uzate a fost extins la nivel național, iar finanțarea este asigurată de Administrația Fondului pentru Mediu, cu participarea primăriilor partenere.

Într-o conferință comună cu Emil Boc, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că de luni,, 31 iulie, de la ora 10, va începe programul Rabla Local, care, împreună cu alte programe derulate, va scoate 100.000 de mașini vechi și poluante de pe străzile României (bugetul de la Ministerul Mediului fiind de 250 de milioane lei).

În programul prin care oamenii care se înschiu spre a-și casa mașinile primesc un  voucher de 3000 de lei (din care Ministerul Mediului suportă 2400 de lei, iar primăriile 600 de lei), Cluj-Napoca și-a asumat să susțină financiar casarea a 5000 de mașini vechi din oraș. Primarul Emil Boc a spus că programul Rabla Local este principala temă de interes în oraș pentru clujeni și se află în topul întrebărilor adresate de către oameni Primăriei.

”La Cluj-Napoca programul prevede casarea a 5000 de mașini. De luni, clujenii se pot înscrie în platformă, vin cu dovada că au casat mașina și primesc 3000 de lei o dată. 5000 de rable din Cluj nu vor mai fi pe străzi”, a arătat primarul Emil Boc..

Înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului se realizează prin intermediul aplicației informatice pusă la dispoziție de către AFM, până pe 31 august 2023, ora 16:30 sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unități administrativ-teritoriale (UAT), a informat Administrația Fondului de Mediu într-un comunicat de presă din 28 iulie.

„Sunt 500 de primării din toată țara înscrise în acest program ai căror locuitori vor beneficia de cei 3.000 lei oferiți în schimbul casării unui autovehicul vechi și poluant fără a avea obligația de a achiziționa un autovehicul nou în schimb. Acest program are ca scop eliminarea din circulație a mașinilor uzate, cu grad ridicat de poluare pentru atingerea țintelor stabilite în Planul Național de Redresare și Reziliență” a precizat, în același comunicat, președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu.

Instrucțiunile privind înscrierea persoanelor fizice în cadrul Programului privind privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local sunt detaliate pe site-ul AFM la următorul link: https://www.afm.ro/casare_auto_uzate.php.

Conturile de utilizator ale persoanelor fizice trebuie create anterior înscrierii în aplicație. Dacă există un cont deja creat, acesta este valabil doar dacă a fost utilizat în cadrul unui program destinat persoanelor fizice (de ex. Programul „Casa Verde Fotovoltaice 2023”). Astfel, dacă adresa de e-mail utilizată pentru crearea contului a fost folosită pentru depunerea unui dosar în calitate de persoană juridică, aceasta nu poate fi folosită.
În cadrul unui cont pot fi realizate înscrieri aferente unui singur CNP, iar o persoană fizică se poate înscrie o singură dată în aplicație.
Un alt aspect important este că persoana fizică trebuie să domicilieze pe raza care solicită finanțare și să realizeze înscrierea în aplicație doar în cazul în care primăria în raza căreia domiciliază se regăsește în lista UAT-urilor care au încheiat contracte de delegare, prevăzută în aplicația informatică și pe site-ul AFM.
Lista primăriilor care participă în cadrul programului poate fi consultată la următorul link: https://www.afm.ro/main/programe/casare_auto_uzate/2023/lista_uat_program_rabla_local.pdf

După înscriere, AFM va transmite lista cu persoanele fizice înscrise către primăriile participante în cadrul Programului, iar ulterior, persoana fizică va transmite documentele, conform procedurii interne a primăriei care va fi publicată pe pagina de internet a acesteia.

După semnarea contractului de finanțare cu UAT-ul, persoana fizică va casa și va radia din circulație și din evidența fiscală autovehiculul uzat și va beneficia de stimulentul pentru casare de 3.000 de lei (2.400 lei alocați din Fondul pentru mediu şi 600 lei susţinuți din bugetul local).
Beneficiarul stimulentului de casare se angajează conform ghidului de finanțare că nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5 şi/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare.

2 comentarii

Scrie un comentariu

Articole similare