Închide

Ministrul Digitalizării spune la Cluj că orașul ar fi „un model de hub pentru noile tehnologii pentru întreaga regiune”. Câteva cifre, date și analize care să ne readucă cu picioarele pe pământ

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 06, 2024 0 192

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, consideră Clujul ca fiind un model de hub pentru noile tehnologii pentru întreaga regiune a Europei Centrale și de Est, care poate fi urmat de România, conform unor declarații citate de Cluj24.ro.  Actualdecluj.ro vă prezintă câteva date din piața reală. Declarații ministrului în an încărcat de campanii electorale vin în contextul în care industria IT se confruntă cu mici sau mari „cutremure”, în care a treia cea mai mare companie de software din Cluj tocmai a confirmat că renunță la angajați și o alta s-a închis, când un CEO de cluster IT spune că se constată probleme. Ministrul spune că am fi campioni la IT-iști, când o analiză recentă, făcută chiar de cercetătorii de la UBB, din „hub-ul” IT, arată că ritmul de angajări ajunge la plafon și ar putea chiar încetini, iar piața trebuie să treacă de la outsourcing la inovație, pentru că, de fapt, noi facem încă mult „lohn” IT.

Laudele ministrului

Bogdan Ivan a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă înaintea unei conferințe regionale a PSD susținută alături de președintele PSD Cluj, Vasile Dâncu, că România se află pe primul loc în Europa ca număr de IT-ști la mia de locuitori.

”Despre Cluj știm cu toții că este, dincolo de inima Transilvaniei, acel hub de noi tehnologii care poate să definească viitorul României, ca model de hub pentru noile tehnologii pentru întreaga regiune a Europei Centrale și de Est. Iar modelul Clujului poate fi urmat de țara noastră. Acum o săptămână, România a fost cotată ca țara din Europa care se află pe locul 1 la numărul de IT-ști la mia de locuitori și pe locul 6 în lume ca număr de IT-ști la mia de locuitori. În ultimii 5 ani, IT-știi din România au crescut de la 140.000 la 200.000, iar o mare parte sunt din Cluj”, a spus Ivan, citat de Cluj24. De asemenea, România se află pe locul 2 în Europa la reprezentativitatea femeilor în segmentul de cercetare, inovare și IT, cu 40%.

„Așa cum s-a dezvoltat Clujul în ultima perioadă, trebuie să vedem o dezvoltare integrată pentru întreaga regiune, pentru că nu putem exista doar în baza unui singur pol și trebuie să luăm modelul foarte bun din Cluj și îl adaptăm în întreaga regiune, pe modelul deja creat care produce efecte. Astăzi, Transilvania este o Europă în miniatură”, a spus Ivan. Ministrul a afirmat că România nu se poate dezvolta fără fonduri europene și a spus că speră ca o mare parte din cele 6 miliarde de euro prevăzuți pentru transformare digitală din PNRR.

Și micile cutremure din „hub”-ul IT

În timp ce ministrul vorbește despre hub-uri și superlative, industria IT se confruntă cu o serie de probleme, iar concedierile de la NTT Data, a treia cea mai mare firmă de IT din Cluj și una din cele mai mari din țară e doar unul dintre semnalele recente. Detalii AICI O altă companie, Telenav, chiar anunța închiderea anul trecut. 

Piața serviciilor de IT e „într-o anumită dificultate”, spunea, recent, Andrei Kelemen, CEO al Cluj IT Cluster, una dintre asociațiile reprezentantive pentru piața românească. Aceasta în condițiile în care valul concedierilor pornit anul trecut în Statele Unite continuă și în 2024. „Există o presiune, e destul de clar. Piața serviciilor de IT este într-o anumită dificulate și am constatat asta. E și un efect al schimbării de regim fiscal. Am văzut că sunt companii care pun pe liber oameni, se întâmplă și asta. Ceea ce am constatat, empiric, din discuții, e că firmele și-au cam închis „banca de rezerve”, au mai renunțat la oameni pe care îi țineau pentru situații când voiau să scaleze. Și nu se mai angajează juniori. Dar e, în continuare, căutare pentru expertiză de tip senior, de specialiști. Dificultatea e pentru zona de începători, pentru oameni care acum intră sau vor să intre în industrie. Dar e un semnal și ăsta”, menționează Kelemen.

Economiștii Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor, au analizat recent cum a evoluat numărul de angajați în sectorul IT în România. Economiștii estimează că personalul din sector va stagna sau chiar ar putea scădea ușor în 2024.

Numărul de angajați din sectorul IT a ajuns la finalul anului 2023 la 147.200 de persoane (CAEN 62-63 Activități de servicii în tehnologia informației; Activități de servicii informatice), în creștere cu 5,1% față de anul precedent. Ritmul de creștere este însă mult redus față de anii anteriori, când majorarea anuală a fost de peste 10%, cu un vârf în perioada pandemiei, în 2021 (+15,3%). Ritmul de creștere a început să încetinească în vara anului 2022, după cum arată datele sintetizate de Romanian Economic Monitor.

De asemenea, ar trebui să asistăm la o reconfigurare a pieței, în care companiile IT renunță la outsourcing și mizează pe inovație, o mișcare despre care se vorbește de ani de zile în domeniu. Pentru că, de fapt, în hub-ul IT din Cluj și în România se face, încă, mult outsourcing.

Și încă o serie de cifre: atunci când ministrul vorbește despre date despre programatori care ne-ar face campioni în UE, nu prezintă și tabelele Eurostat, biroul statistic al Uniunii Europene. În conformitate cu datele Eurostat, proporția specialiștilor IT din numărul total al angajaților este mai mică în România decât media UE (sub 3% în România comparativ cu peste 4% în UE), departe de liderii europeni.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.