Închide

Ministrul Afacerilor Externe vine la Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - apr. 30, 2015 0 310

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu participă azi la Cluj la Conferința internațională dedicată minorităților naționale.

Conferința de la Cluj marchează 20 de ani de la adoptarea de către Consiliul Europei, respectiv semnarea și ratificarea de către România a Convenției-Cadru pentru protecția minorităților naționale și e organizată de Ministerul Afacerilor Externe și Universitatea „Babeș-Bolyai”.

Invitatul special al conferinței este Gianni Buquicchio, presedintele Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), organism consultativ al Consiliului Europei în domeniul ordinii constituționale și al statului de drept. Conferința își propune să sublinieze rolul deosebit al acestui  instrument de drept internațional dedicat exclusiv minorităților naționale în promovarea diversității culturale, a interculturalității, a bunei conviețuiri, a toleranței la nivelul societății.
Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale reprezintă cel de-al 126-lea instrument juridic al Consiliului Europei, fiind adoptată la Strasbourg, la data de 1 februarie 1995 și a intrat în vigoare la data de 1 februarie 1998. 39 de state sunt părți la această Convenție.

Convenția-cadru reprezintă primul instrument multilateral cu forță juridică destinat minorităților naționale. Adoptarea sa a marcat un moment de mare însemnătate în domeniul respectării drepturilor omului, plasând Consiliul Europei în centrul organismelor internaționale de referință în ceea ce privește asigurarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

România a semnat Convenția în ziua adoptării acesteia (1 februarie 1995), alături de alte 20 de state europene, gest care a fost apreciat la acel moment ca reflectând un angajament ferm al României în vederea continuării politicilor sale vizând consolidarea regimului juridic de protecție a persoanelor aparținând minorităților naționale de pe teritoriul său. Din partea României a semnat Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe de la acea vreme.

România a fost primul stat care a ratificat documentul, la data de 29 aprilie 1995, depunând instrumentul de ratificare la data de 11 mai 1995, la mai puțin de trei luni de la adoptarea sa. Primul raport de monitorizare a fost transmis în atenția Comitetului Consultativ la data de 24 iunie 1999, în prezent, fiind în desfășurare cel de-al patrulea ciclu de monitorizare, demarat în decembrie 2014.

Conform ultimei evaluări a Comitetului Consultativ (martie 2012),’ de la ratificarea Convenției cadru, autoritățile [române] au continuat eforturile pentru protejarea minorităților naționale și au menținut o abordare incluzivă de comunicare cu reprezentanții minorităților naționale’. Totodată, în opinia Comitetului, se arată că au fost depuse eforturi numeroase pentru a promova atât dialogul intercultural între majoritate și minoritățile naționale, cât și între diversele minorități naționale.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu