Închide

Ministerul Culturii pregătește în 2024 documentația pentru consolidarea, modernizarea și restaurarea Tetrului și Operei Naționale din Cluj

ActualitateAdministrațieCulturăTop News by Actual de Cluj - dec. 15, 2023 0 183

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat, în 15 decembre, că urmează în 2024 investiţii în clădiri de patrimoniu şi instituţii culturale şi a dat ca exemple Opera şi Teatrul din Cluj, Muzeul Naţional al României, Teatrul şi Biblioteca din Craiova, aşezămintele Brătianu, Vila Florica.

În cazul lucrărlor de pentru consolidarea, modernizarea și restaurarea Tetrului și Operei Naționale din Cluj, Ministerul Culturii a lansat o licitației pentru  contractarea unui proiectant care să se ocupe de documentația tehnico-economică pentru acest lucrări. Contractul este estimat la peste 1,4 milioane de lei iar ofertele se depun în data de 21 ianuarie 2024. Termenul de contract este de 120 de zile (4 luni).

 

Licitația pentru lucrările realizarea fazeu D.A.L.I (documentația tehnico-economică/studiul de fezabilitate) pentru lucrările de consolidare, modernizare și restaurarea a Teatrului Național „Lucian Blaga” și Operei Naționale din Cluj a fost publicată de Ministerul Culturii (prin Unitatea de Management) în SEAP în 29 noiembrie. 

„Investiția de bază, obiectivul TEATRUL NAȚIONAL „LUCIAN BLAGA” ȘI OPERA NAȚIONALĂ ROMÂNĂ DIN CLUJ-NAPOCA, este inclusă în Acordul-cadru de împrumut – Proiectul privind reabilitarea patrimoniului construit si a clădirilor cu destinație culturală – dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, ratificat prin Legea nr.337/2022. Clădirea destinată activităților culturale, spectacole de teatru și operă, și funcțiuni administrative conexe, este compusă din două corpuri, cel realizat inițial între anii 1904-906 și extinderea ulterioară, realizată după anul 1958. Destinația și funcțiunile clădirii nu se schimbă, însă anumite zone se vor adapta, conform cerințelor beneficiarului prin Tema de proiectare și nevoilor actuale, cu modificarea podului existent pe zona unde clădirea inițială a fost extinsă ulterior și transformarea totală sau parțială, după caz, a acestui pod în mansardă, cu crearea de spații noi pentru birouri, prevederea magaziei pentru recuzită și, eventual, amplasarea de grupuri sanitare. Clădirea destinată spectacolelor de teatru și operă și funcțiuni administrative conexe, are 960 de locuri în sala mare de spectacole, 90 de locuri în sala Euphorion, locuri care se păstrează și un total de 422 de persoane angajate, din care 136 la teatru și 286 la operă. Numărul total de ocupanți simultan estimat de beneficiar este de aproximativ 1,472 de persoane. Obiectivul principal ale investiției este punerea în valoare a acestui imobil prin realizarea lucrărilor de consolidare, derestaurare sau refacere/înlocuire, după caz, a finisajelor interioare și exterioare, a utilajelor, a echipamentelor și a dotărilor existente, în conformitate cu soluțiile recomandate de specialiști, în studiile și expertizele elaborate de aceștia, în conformitate normativele și legislația în vigoare, dar, cu precădere soluții pretabile clădirilor monument”, se arată în caietul de sarcini al licitației.

Contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate (SF) este estimat la peste 1,4 milioane lei iar criteriul de atribuire vizează prețul ofertei (40%), expertiza echipei de experți (40%) și alți 20%, demonstrarea unei metodologii adecvate de implementare a contractului, precum si o planificare adecvata a resurselor umane si a activităților. Ofertele se depun în 22 ianuarie iar termenul de contract este de 120 de zile.

După etapa SF-ului, urmează proiectarea și contractarea lucrărilor efective de modernizare. Ministrul Culturii a arătat că lucrările necesare în Cluj valorează peste 20 de milioane de euro.

Deja, Ministrul Culturii Raluca Turcanu a anunțat la Cluj că urmează să se susțină financiar proiectul de realibitarea, consolidare și modernizarea a Teatrului și Operei Naționale din Cluj, instituții care funcționează în aceeași clădire. Proiectul a fost inclus, alături de alte obiective, într-un acord-cadru de împrumut  – Proiectul privind reabilitarea patrimoniului construit şi a clădirilor cu destinaţie culturală – dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, prin care Ministerul Culturii demarează un amplu program de investiții în sectorul cultural, costul total net al proiectului fiind estimat la 270 milioane de euro.

Clădirea Teatrului și Operei din Cluj a fost cuprinsă în 2004 într-un program de reparaţii capitale finanţat de ministerul de resort. Contractul pentru executarea lucrărilor de reabilitare a fost semnat cu compania bucureşteană Romconstruct Holding. Contractul a expirat în 31 decembrie 2007, iar responsabilitatea pentru continuarea acestui proiect a fost transferată unei unităţi special înfiinţate – “Unitatea de management a proiectului”, din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor. Firma a executat doar 10% din totalul lucrărilor, în funcţie de sumele primite de la minister. Iniţial contractul avea o valoare de 15 milioane de lei, însă sumele plătite de minister au ajuns la mai puţin de 1,5 milioane de lei. În final, proiectul s-a blocat.

„Mă refer la Opera şi Teatrul din Cluj, mă refer la Muzeul Naţional de Istorie al României, mă refer la Teatrul din Craiova, Biblioteca din Craiova, aşezămintele Brătianu, Vila Florica sunt investiţii care vor începe anul viitor, fie prin pregătirea documentaţiei, (…) unele să le începem chiar noi, pentru că sursa de finanţare există. Există bani pentru a realiza o parte dintre aceste investiţii pe care le-am menţionat”, a spus Ministrul Culturii, Raluca Turcan, la un eveniment programat la Sibiu în 15 decembrie. Aceasta a promis că vor fi efectuate investiţii şi la alte obiective culturale, din banii Institutului Naţional al Patrimoniului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu