Închide

Mii de clujeni au ieșit în stradă în această dimineață ca să asiste la tradiționala paradă militară de Ziua Națională

ActualitateTop News by Actual de Cluj - dec. 01, 2022 0 436

Mii de clujeni au ieșit în stradă în această dimineață ca să asiste la tradiționala paradă militară organizată în centrul Clujului cu ocazia Zilei Naționale.

În timpul defilării cerul a fost survolat de aeronavele Bazei 71 Aeriene ”General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, dispozitiv deschis cu trei elicoptere IAR 330 Puma Socat. Acestea sunt elicoptere de luptă dotate cu sisteme de avionică, navigație și armament de ultimă generație.

Sistemul de navigaţie modernizat oferă precizie pe distanţe lungi şi zborul în siguranţă la înălţime joasă, iar sistemul night vision permite zborul pe timp de noapte. Poate îndeplini misiuni de atac în sprijinul forţelor terestre, căutare/salvare în luptă, transport de trupe, escortă, evacuare medicală pe timp de noapte sau condiţii meteorologice nefavorabile.
Este conceput ca armă ofensivă fiind dotat cu receptoare de avertizare radar şi iluminare laser, dispersoare de ţinte false radar şi capcane termice, proiectile reactive nedirijate, tun turelat calibrul 200 mm şi rachete antitanc cu rază extinsă de acţiune. Ţintele pot fi identificate de la distanţe de 6-7 km, ziua şi noaptea.
Parada a fost deschisă de detașamentele MApN, cu drapelul de luptă al regimentului 317 ISR Vlădeasa, purtat de militarii regimentului.

Înfiinţat la 01 iulie 1969 ca şi Companie de Cercetare în Adâncime, astăzi Regimentul este o structură flexibilă de cercetare, care beneficiază de capabilități moderne de culegere de date și informații. În ultimii ani, militarii regimentului au avut o prezență constantă în teatrele de operații. Detașamentul are 160 de militari.
Parada a continuat cu batalionul 55 Comunicații și Informatică Napoca – Principala misiune a unității este aceea de a realiza sistemul de comunicații necesar conducerii structurilor subordonate Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Sistemul de comunicații și informatică al unității este unul hibrid, cu tehnică analogică cât și tehnică digitală.
După detașamentele MApN, parada a inclus detașamentelor MAI – Inspectoratul Județean de Jandarmi ”Alexandru Vaida Voevod”, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Avram Iancu”, și voluntarii Crucii Roșii Filiala Cluj.
După paradă au defilat mijloacele tehnice și de intervenție, începând cu două autovehicule blindate URO Vamtac S3, aflate în dotarea Brigăzii 81 Mecanizate ”General Grigore Bălan”. S-a remarcat transportorul blindat Piranha 5, tehnică de luptă nou intrată în dotarea batalionului 812 Infanterie ,,Bistrița”. Este un vehicul de luptă blindat pe roți, multifuncțional, cu o protecție balistică variabilă crescută și blindaj performant.

Acesta poate fi exploatat atât pe timp de zi cât și noaptea, indiferent de anotimp sau teren, fiind capabil să se deplaseze pe șosele.
Cunoscutele TAB-uri au continuat parada, trei transportoare amfibii blindate de cercetare aflate în dotarea Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”. Acestea sunt echipate cu instalații contra incendiilor, cu capse pirotehnice și instalații de filtro-ventilație împotriva prafului radioactiv, a substanțelor chimice și bacteriologice.
Echipajul este constituit din 3 militari, masa transportorului este de 9,27 tone, viteza maximă de deplasare pe şosea este de 85 km/h, autonomia acestuia fiind de 700 km.

Au mai defilat prin fața miilor de participanți trei transportoare amfibii blindate B 33 Zimbru, din dotarea Batalionului 811 Infanterie ,,Dej”.

Transportorul B-33 este o maşină de luptă amfibie pe roţi, dotată cu armament, care oferă protecţia prin blindaj a echipajului şi desantului, destinată pentru folosirea în cadrul subunităţilor trupelor de uscat, de infanterie motorizată sau infanterie marină.
Transportorul este dotat cu două mitraliere de cal. 14,5 mm şi cal. 7,62 mm. De asemenea, acesta este dotat cu spații de amenajare pentru lansatoare individuale de rachete antiaeriene, pistoale mitralieră, grenade, pistol și cartuşe de semnalizare, aruncător de grenade și lovituri.

Acesta își are originea în România, intrând în servicul militar după anul 1988.
Trei instalații aruncătoare de rachete au continuat parada, tehnică aflată în dotarea Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu”.

Armamentul din dotarea unității este autopropulsat, de calibru 122 de mm și este destinat anihilării armelor de nimicire în masă, chimice, biologice, radiologice și nucleare.Prin intermediul bateriilor de artilerie reactive, batalionul poate angaja ținte cu suprafețe de până la 250 de hectare, principalele misiuni repartizate fiind anihilarea a numeroase tipuri de arme și neutralizarea mijloacelor de foc.

Au mai defilat și două blindate Gepard, mijloace de artilerie antiaeriană blindate, foarte perfoarmante, autonome, autopropulsate, cu mobilitate ridicată, care pot executa misiuni de luptă în orice condiţii meteorologice şi de bruiaj electronic.
Este destinat pentru angajarea avioanelor şi elicopterelor de luptă care atacă prin surprindere, la joasă înălţime, putând fi utilizate totodată şi împotriva blindatelor.
Complexul antiaerian GEPARD este un subsistem care se integrează în sistemul de apărare antiaerian terestru. Acesta răspunde cerinţelor actuale ale câmpului de luptă, fiind dotat cu echipamente compatibile cu sisteme NATO.

Parada a continuat cu defilarea tehnicii din dotarea MAI – tehnica de intervenție a jandarmilor, cu o motocicletă BMW, autospeciale Dacia Duster și Dacia Logan, Mercedes Vito echipate cu ”mascați” și respectiv laboratorul mobil de educație rutieră.

A urmat tehnica de intervenție a jandarmilor, cu patru autospeciale, două vehicule de teren accidentat pentru jandarmeria montană, și respectiv tehnica din dotarea ISU Cluj – autospeciale de primă intervenție și comandă pentru intervenţia rapidă în mediul urban, pentru stingerea incendiilor si salvarea persoanelor din diferite situaţii, independent sau în colaborare cu alte autospeciale, autospeciala pentru transport personal și victime multiple, pentru descarcerare, pentru lucrul cu apă și spumă, pentru intervenie și salvare de la înălțime cu autoscară ce poate ajunge la 45 de metri, și auticamionul de intervenție cu container multirisc.
În fine, parada a inclus tehnica SRI, cu autospeciala de intervenție antiteroristă cu 4 luptători, cu rolul de ripostă imediată, evacuare şi izolare a zonei în situația producerii unui incident de natură teroristă. Aceasta a fost urmată de o autospecială de intervenție pirotehnică, Serviciul Român de Informații având capacitatea de a interveni în cazul unor amenințări cu bombă pe întreg teritoriul național. Blocul de defilare al SRI a f0st încheiat de o autospecială cu doi curieri înarmaţi aparţinând Poştei Speciale.

Defilarea s-a încheiat cu mașinile electrice din dotarea Poliției Locale.

Iată ce mai e pregătit de Ziua Națională la Cluj-Napoca:

10:30 – ceremonie militară dedicată „Zilei Naționale a României”, defilare militară și artificii de zi
20:00 – spectacol de artificii și drone

Piața Unirii
15:00 – regal folcloric: Sava Negrean-Brudașcu, Aurel Tămaș, Dinu Iancu Sălăjanu, Ana Ilca Mureșan, Maria Golban Șomlea, Maria Lobonț, Cristian Totpati, Mihaela Grindean, Mariana Sfechiș, Silviu Popa, Ansamblul folcloric Mărțișorul, Ansamblul folcloric Mugurelul
19:00 – aprinderea iluminatului festiv
19:05 – concert Inna
20:15 – concert Cargo

Bulevardul Eroilor
13:00-15:00 – reconstituire evenimente 1918
12:00-21:00 – photobooth

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu