Micul protest de duminică. Ce a pus pe lista de revendicări „Strada Colectiv”
ActualitateTop News by Kristina Reştea - nov. 09, 2015 0 366
Tot mai multe victime plecate, tot mai puţini oameni în stradă. Cel puţin aşa a fost la Cluj, în finalul de săptămână când numărul morţilor în urma tragediei de la Colectiv a crescut la 45. La Cluj nu a venit Iohannis să se “scalde” în mulţime. Nu a venit nici un alt Iohannis. Un colţ de Piaţă a protestelor Unirii a fost ocupată de câţiva monarhişti şi alţi câţiva neutri care au vrut să lanseze un lampion. Duminică seara, s-a marcat ziua Regelui cu luminiţe zburătoare şi, în faţa statuii Regelui Matei, a mai venit o mână de oameni să continue protestul #Colectiv. Luminiţe zburătoare de „La Mulţi Ani”, deasupra luminiţelor aşezate pe pavaj, să ardă pentru sufletele plecate dintre noi.
La Cluj, episodul de duminică de “protest” din seria celor pornite în urma tragediei din clubul bucureştean Colectiv începe cu o amânare. Monarhiştii serbează, tot în Piaţa Unirii, Ziua (onomastică a) Regelui Mihai (de la ora 19.00), se flutură drapel regal, se aude muzică şi se înalţă lampioane. O parte dintre cei care au lansat lampioane au trecut apoi şi prin faţa candelelor aprinse pentru victimele Colectiv, să plece capul şi să lase un gând. “Am amânat începerea manifestării noastre din respect pentru un alt eveniment care se desfăşoară aici. E loc pentru toată lumea”, zice, cu portavocea, Bogdan Budai, timişoreanul care a condus, prin vot, protestul #Colectiv de vineri.
Duminică însă în Piaţa Unirii nu mai e atâta lume ca la evenimentul de acum două zile. La Bucureşti a vizitat piaţa preşedintele. La Cluj sunt mult mai puţini cei care au venit în stradă. Între timp a crescut însă numărul celor care nu au supravieţuit focului din Colectiv. Încă 13 răniţi grav şi-au pierdut viaţa în acest week-end.
Micul protest de la Cluj începe aşadar cu un moment de reculegere în memoria celor 45 de victime. Dar cum tragedia din Colectiv a scos oamenii în stradă, colectiv, anti-sistem, încep să se mai audă mesaje. Printre acuzaţii de politizare a mişcării de stradă şi dincolo de frica că „se fură protestul”, oamenii continuă să vină cu câte un banner ori cu câte o dorinţă. Asta deşi cei din stradă simt tot mai acut că le-ar trebui un lider. Cineva chiar a lansat pre reţelele de socializare un mesaj cu un „Caut lider de protest”. Alţii au anunţat că nu mai vin la „proteste”. „Să citim lista de revendicări, să vedem dacă avem altele faţă de cele discutate ieri, în stradă”, propune Bogdan şi nimeni nu îl contrazice. Nici nu prea e cine.
Aşadar dintre revendicările străzii, conform listei scrise chiar în stradă:
Înlăturarea imunităţii oficialilor acuzaţi de fapte de corupţie, Parlament de 300 de membri, Parlament unicameral, 6% din PIB pentru Educaţie şi Sănătate, confiscarea averilor ilicte, Deblocarea posturilor în Sănătate şi Educaţie, Reducerea Fiscalităţii, Două tururi la alegerile locale, Legea Lustraţiei, Stoparea privilegiilor acordate tuturor culteor religioase, Introducerea votului electronic şi prin corespondenţă.
Se vor împărţi chestionare, iar rezultatele urmează să fie interpretate de studenţi de la Sociologie de la Bucureşti, s-a mai spus în piaţă.
Vezi şi:
Acuzații dure după protestele de stradă din Cluj: “Partide și diverse grupări infiltrate, agitatori, diversioniști”
şi
#Colectiv, ziua 3 de Protest la Cluj: traseu prin sondaj, condus de un timişorean, urcarea în Haşdeu şi coloana “ruptă” în două
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Primăria pierde contestația la executarea silită în cazul fostului cartier Lomb/Instituția trebuie să plătească dezvoltatorului cei peste 7,6 milioane de euro, despăgubiri câștigate în două instanțe
dec. 09, 2024 0
-
Restricții de circulație în Piața 14 iulie din Cluj/Încep lucrările de modernizare pentru noul centru de cartier din Grigorescu
dec. 09, 2024 0