Închide

Microbiblie ce poate fi citită doar la microscop, biblii pe microfilm duse pe Lună, sau tipărite cu litere de aur: 130 de biblii în expoziție la Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 04, 2015 0 269

Zeci de traduceri și versiuni ale Bibliei pot fi admirate de ieri la Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, într-o expoziție ce cuprinde între altele și cea mai mică Biblie din lume, ce poate fi citită doar la microscop.

Expoziția „Cartea care poate schimba lumea” e amenajată la sediul muzeului, de pe strada Constantin Daicoviciu, în una dintre sălile rămase goale de la închiderea temporară a muzeului, acum mai bine de șapte ani.
Expoziția aduce în atenția publicului peste 130 de exemplare ale Bibliei, între care Biblia din anul 1701, in original, tradusă de Martin Luther sau Biblia în limba maghiară, în original, tradusă de Karoly Gaspar, tipărită în 1764. Printre lucrările expuse se poate regăsi în facsimil „Biblia de la București „sau „Biblia lui Şerban Vodă Cantacuzino”, tipărită în anul 1688.

Printre exponate se numără şi cea mai mică Biblie din lume, care se poate citi doar cu ajutorul unui microscop, alături de alte variante pe microfilm, printre care şi un exemplar similar cu cele transportate pe Lună de misiunile Apollo 11 şi Apollo 12, sau cea mai mică tipăritură, rugăciunea „Tatăl Nostru” scrisă în şapte limbi, carte învelită în coperţi din piele şi tipărită cu litere din aur.

Colecţia îi aparţine clujeanului Florian Stoica, care le-a cumpărat în timpul călătoriilor sale. Expoziția e deschisă până în 21 noiembrie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu