Închide

Mica publicitate: Stadion de fotbal, căutăm echipă! U Cluj, învinsă clar de Sibiu în primul meci al barajului. Incidente regretabile la final

SportTop News iun. 09, 2019 1 691

„O ultimă strigare în drumul nostru către promovare”, „Haide U, a sosit timpul”, „Trăiește clipa, susține echipa”. Sunt doar câteva dintre mesajele pe care fanii Universității le-au arborat în oraș înaintea dublei cu Hermmanstadt pentru promovarea în Liga 1.

La Universitatea în momentele cele mai dificile, suporterii se mobilizează, iar azi e o zi specială, precum la un mare derby. „Studenții” puteau fi deja în vacanță, dar parcă n-ar fi fost „U” dacă n-ar fi fost acest meci de baraj. Sunt oameni veniți de peste tot, din tot Ardealul, așa cum e și Călin, un orădean fost student la Cluj, care și-a adus băiatul de 12 ani la meci.

„Am mai fost cu Ripensia, că am avut vreme. Apoi cum să nu venim acuma, când îi așa atmosferă. Tre’ să vadă și Matei un stadion plin”, spune bărbatul.  Matei poartă un fular alb-negru, are și-un steguleț cu România și oferă o pronostic optimist, indicând și singurul marcator: 2-o și goluri Goga.

-Matei, cum spunem?

-Haide „U”!

Străzile Clujului sunt împânzite și de turiști veniți la TIFF sau în trecere prin Transilvania, „one of the best places in the world”, așa cum îmi spune Samuel, un francez care ne vizitează țara de vreo 10 ani, în fiecare an. Samuel a auzit, la rândul său, că e meci, când a văzut mai mulți suporteri cu steaguri și fulare în centru. Când l-a întrebat pe Mircea, prietenul său român, cine sunt aceștia, Mircea i-a spus că sunt „fanii celei mai puternice echipe din Cluj” și că au un meci important.

„Cântă și mie îmi place lucrul ăsta, fiindcă eu țin cu Olympique  Marseille, așa că știu ce înseamnă o galerie. Mi-a zis prietenul meu că suporterii de la U Cluj aprind și fumigene și torțe și că sunt vocali. Mai-mai că m-aș fi dus la meci, dar avem azi ceva filme de văzut.” 

Cluj Arena devine punctul de întâlnire al tuturor. Sunt suporteri care sosesc grupați din toate cartierele Clujului. Sunt și oameni în vârstă, sunt și copii. Și galeria care s-a pregătit special pentru acest joc. „Fiți pe fază, vom cânta cum n-am mai făcut-o din vremurile bune”, spune un fan. Dacă i-ar fi avut Universitatea măcar pe jumătate din cei care asistă azi la meci, ar fi câștigat detașat liga secundă.
Atât interes stârnește partida, că s-au vândut cu trei zile în urmă toate biletele, inclusiv în zona Vip. Tribuna a II-a e aproape plină, peluza e neîncăpătoare, iar la tribuna I mai sunt doar câteva locuri. Meciul cu Sibiul se va juca cu peste 20.000 de oameni, un record pentru ultimii ani.

Dacă fanii și-au făcut datoria, e timpul și ca jucătorii să mai salveze ce se poate salva. Pentru mulți dintre ei, dubla cu Sibiul e cumva o șansă de a ieși din scenă în aplauze. Cu o jumătate de oră înainte de start, peluza „Șepcilor roșii” e plină. Se scandează, se urează, apoi se dă tonul imnului de suflet „Slavă Ție, Studenție!”

Pe teren „U” e timidă,  apăsată, poate, și de miza jocului. Coman pierde ușor o minge în dreapta, sibienii centrează în fața porții, dar Tsomou luftează din trei metri (10). Lobonț își pune mâinile în cap, fiindcă nu e startul pe care și l-ar fi dorit. E un optimism nefiresc în rândul fanilor de la Universitatea. Goga, cel în care toți își pun cele mai multe speranțe, trage de două ori din afara careului de 16 metri, dar Căbuz intervine salvator.

„Haide U, haide U”, se scandează pe tot stadionul, însă jucătorii rămân restanțieri. Tătar, într-un cor de fluierături, țintește transversala din lovitură liberă (28), iar apoi Cordoș intervine miraculos și-l salvează pe Bozoancă, care iese  pe sub minge. Miriuță face o criză de nervi pe bancă și aruncă o sticlă de apă de pământ. Echipa sa a jucat mai bine, dar tabela arată 0-0 la pauză.

Ceva se schimbă, însă, în partea a doua, iar Universitatea dă impresia că acum începe, de fapt, să mai joace ceva. Pârvulescu îl pune jos pe Mățel din dribling, pătrunde și trage puternic, dar peste poartă. Se renunță la prudență, fiindcă o remiză nici n-o prea ajută pe Universitatea. Goga e cu o clasă peste cei din teren. Face un stop perfect și pleacă în dribling din centru, înșirând pe drum trei sibieni, pentru ca apoi să intre în careu și să șuteze în plasa laterală. Ce fotbalist și ce păcat că e la final de carieră! Tribuna prinde viață, dar timpul se scurge. Mai mult, oaspeții bifează o nouă ratare imensă prin Tsomou, care scapă singur spre poartă, dar lobează și poarta, nu doar pe Bozoancă (66).

În spiritul meciurilor de fotbal, Jandarmeria Română e pomenită de peluza clujeană, dar din motive obiective nu putem reproduce scandările.

Defensiva lui „U” e pe cale să cedeze. Miriuță simte punctul vulnerabil și insistă cu mingi centrale, unde Cordoș și Ursu sunt puși mai mereu în dificultate de Tsomou. „U” pleacă pe contraatac, dar Pârvulescu centrează în primul om, iar Universitatea se prăbușește. Petrescu prinde un trasor de la 25 de metri, direct în plasă.

Nu e finalul. Imediat, Tsomou face 2-0, după o serie de erori inexplicabile în apărarea „studenților”. E greu să câștigi cu cineva jucând doar cu Goga. Fanii își pierd răbdarea, pe pista de atletism aterizează și o torță. „U” e aproape de finalul unui sezon pe care l-a început cu mari speranțe, dar îl încheie în genunchi.

Apoi, un suporter pătrunde pe terenul de joc fără să fie ajuns de vreun om de ordine, se îndreaptă către peluza Universității și e prins de stwarzi și lovit, moment în care mai mulți ultrași coboară din peluză.  Intervine Jandarmeria, iar meciul se termină trist. Mai rău, un om de ordine cade inert la pământ și intervin ambulanțele. Returul de la Sibiu nici nu mai contează.

U Cluj: Bozoancă – Coman, Ursu (M.Coman, 81), Cordoș, Berci (Taub, 70) – Greu (Axente, 77), Giurgiu, Florescu, Pârvulescu – Goga, Gavra
Antrenor: Bogdan Lobonț

FC Hermannstadt: Căbuz – Al. Măţel, Dandea, I. Stoica, D. Tătar – Dâlbea, Dumitriu – P. Petrescu, Lendric, Sg. Popovici (Acsinte, 75) – Tsoumou
Antrenor: Vasile Miriuță

Stadion: Cluj Arena

Spectatori: 23.500 de spectatori

 

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare

Un comentariu

  1. A-ha-ha, auzi acolo, cica joaca cea mai puternica echipa din Cluj :)) Bai, troglodotilor, cea mai puternica si singura echipa puternica din Cluj e CFR Cluj, restul, aici incluzind si Pinguinii :)) ei numai practica fotbalul :)) Sa stati cat mai multi ani in B, si apoi falimentul :)) Alo, Boc, piticule, iti plac huliganii tai din ghettourile tale din manastur si marasti ?!! Toata lumea rade de voi, vai de U :))

Scrie un comentariu