Închide

Metroul are finanțare europeană în PNRR, centura metropolitană a picat la negocieri. Primarul Boc e optimist că va găsit alți bani pentru proiectul de peste 600 de milioane de euro

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mai 18, 2021 1 2731

Noile negocieri purtate de oficialii Guvernului (premierul Florin Cîțu și ministrul Cristian Ghinea) la Bruxelles pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență și a marilor proiecte de infrastructură finanțate în cadrul lui din fonduri europene, aduc vești mai puțin bune pentru proiectele Clujului. Centura Metropolitană, proiect de peste 600 de milioane de euro al Primăriei Clujului, nu va primi finanțare în cadrul PNRR, arată media9. În schimb, alte două proiecte vor fi susținute – metroul, proiect de aproape 1 miliard de euro și spitalul nomobloc de copii dorit în Borhanci și estimat la 150 de milioane de euro.

În cazul metroului-trenului metropolitan (proiect estimat la peste 900 de milioane lei), Clujul ar fi primit o alocare de 300 de milioane de euro, bani care ar acoperi finanțare a 5 stații, după cum a spus la dcnews, europarlamentarul Rareș Bogdan.

 

Despre centura metropolitană s-a avansat încă din luna decembrie zvonuri că nu va fi susținută cu bani europeni în cadrul PNRR având în vedere că nu e un proiect verde, în spiritul strategiilor de la Bruxelles pentru alocarea banilor. De atunci, autoritățile din Cluj au anunțat că centura a fost prevăzută și cu o pistă de biciclete, tocmai pentru a mai câștiga la dimensiunea verde punctaj.

Acum s-a avansat și mai clar faptul că Centura Metropolitană, proiectul pregătit de Cluj pentru Compania Națională de Autostrăzi și finațat la nivel local pentru partea de studii, a picat la negocieri și nu va fi susținută din banii PNRR. Centura Metropolitană este estimată la peste 600 de milioane de euro și n-are încă gata studiul de fezabilitate, nici PUZ-ul care grevează pe teren traseul principal și cel al drumurilor de legătură.

Primarul Emil Boc a declarat public, după ce au apărut informațiile legate de excluderea proiectului centurii metropolitane din PNRR, că există și alte opțiuni de finanțare pentru proiect.

”Așteptăm finalizarea strategiei Guvernului care integrează proiectele în PNRR și în Programele operaționale pe fonduri europene 2021-2026. Sunt doua surse de finanțare, sunt în lucru și așteptăm finalizarea strategiei”, a spus primarul Emil Boc, citat de stiridecluj.ro.

În schimb, proiectul metrou-tren metropolitan (proiect tot pregătit la nivel local de Primărie pe partea de studii) ar fi primit o finanțare de 300 de milioane de euro în PNRR, adică o treime din fonduri, acesta având un studiu de prefezablitate asumat de Primăria Cluj și de Guvern în care investiția e estimată la peste 900 de milioane de euro.

Metroul – trenul metropolitan urma să aibă un parcursul de 20 de kilometri, 19 stații din care 14 în municipiul Cluj-Napoca. Despre acest proiect a făcut în 17 mai declarații europarlamentarul Rareș Bogdan.

”Din păcate, nu s-a reușit negocierea pentru ca Emil Boc și Clujul să primească miliardul respectiv, s-a primit doar 300 de milioane de euro. Din cele 19 stații de metrou, vor fi doar cinci stații” a spus el, citat de dcnews.ro.

Întrebat dacă va fi o linie de metrou mai scurtă, pe principiul: facem de câți bani avem, Bogdan a răspuns: ”Începem un metrou care va duce de la Florești până la Apahida, adică până după aeroport, dar nu reușim, din păcate, să-l facem integral din PNRR. Din PNRR facem doar cinci stații”.

Un alt proiect mare de infrastructură al Clujului care va fi finanțat în cadrul PNRR este spitalul monobloc pentru copii pregătit de Consiliul Județean prin concurs de soluții în zona Borhanci, în Cluj-Napoca, proiect estimat la 150 de milioane de euro.

 

Un comentariu

Scrie un comentariu