Închide

Metoda „accidentul” a evoluat la Cluj: o persoană, victimă de 2 ori în 3 săptămâni. Polițist: „tupeul este maxim din partea autorilor”

ActualitateTop News by Mihai Prodan - dec. 13, 2018 0 471

Încă o clujeancă păcălită prin metoda „accidentul” – de data asta polițiștii au imagini cu cea care i-a luat banii, iar acum cer ajutorul clujenilor ca s-o identifice.

Poliţiştii clujeni fac un apel public pentru identificarea unei persoane bănuite de înșelăciune prin metoda “Accidentul” . Cei care au informaţii cu privire la identitatea persoanei din imagini, sunt rugaţi să apeleze numărul unic de urgenţă 112.

O femeie de 77 de ani din Cluj-Napoca a fost jefuită prin metoda „accidentul” ieri dimineață la ora 3.30, când a fost sunată pe telefonul fix de o persoană necunoscută, care folosind o calitate mincinoasă, i-a spus că fiica ei a suferit un accident, căzând pe gresia din baie. „În continuarea conversației telefonice, persoanei vătămate i-a fost pretinsă o sumă de bani în vederea efectuării unei intervenții chirurgicale de urgență, intervenție care se va efectua la un spital din Târgu-Mureș. În urma conversației, la ușa acesteia s-a prezentat o femeie necunoscută, de aproximativ 35-40 ani, cu o înălțime de 1.60-1.65 m, păr de culoare negru, ten închis, îmbrăcată cu o scurtă de fâș, cu glugă și blăniță, a pătruns în apartament, unde i-a fost înmânată suma de 50.000 lei”, explică polițiștii. „După înmânarea sumei, persoana necunoscută a plecat sub pretextul grabei de a transfera banii de urgență în contul doctorului care urmează să realizeze intervenția chirurgicală”. Acum polițiștii au deschis dosar penal pentru înșelăciune, dar sunt consternați de faptul că în continuare clujenii cad victimă acestei metode, în ciuda mediatizării ei. „E o metodă care continuă să producă victime, oamenii nu se învață; am avut o persoană care a fost victimă de două ori în trei săptămâni”, spune un polițist pentru actualdecluj.ro. „Oamenii trebuie să fie un pic atenți. Facem un apel la adulții care au părinți în vârstă să vorbească cu ei, să le spună de această metodă, că pot fi abordați de persoane care se recomandă polițiști, avocați, medici, procurori, își arogă o calitate oficială, îi informează că nepoții sau copiii ar fi făcut un accident grav rutier sau de muncă și ca să scape de răspunderea penală sau ca să plătească o contravaloare a unor acte medicale le cer bani și îi țin în contact până depun banii sau în ultima perioadă metoda a evoluat, vine cineva acasă la persoana vătămată, tupeul este maxim din partea autorilor. Înainte le indicau în cont și banii erau ridicați din altă localitate. Acum merg cu tupeu, spun că trimit asistentul, adjunctul. cu părinții în vârstă trebuie comunicat, să înțeleagă. Dacă tu ca copil îl suni la două luni pe tatăl tău, având în vedere vârsta omul e ușor de înșelat, de păcălit”.

Ce e de făcut dacă ești sunat? „În primul rând închizi telefonul, nu dai curs. În primul rând oameni să înțeleagă că astfel de situații nu se rezolvă dând bani. Accidentul de exemplu nu se poate rezolva decât legal. Am avut situații în care oamenii s-au prins, au închis și au sunat copiii. Am avut situații și ne-am bucurat când vecinii s-au sesizat că ceva se întâmplă, au întrebat persoana în contact că ce i s-a întâmplat, că aștepta la poartă cu un plic în mână, a intervenit vecinul și fapta nu s-a consumat”. Nimeni însă nu a avut prezența de spirit să continue discuția, să spună că așteaptă persoana care trebuie să ridice banii, iar între timp să sune la numărul de urgență 112, ca autorul să fie prins în flagrant. „Nu ne-a chemat nimeni. noi recomandăm să închidă. dacă închizi telefonul, renunță. Din păcate s-a dovedit că cine suna era din alte localități, au fost situații în care erau ]n penitenciar și aveau complici în libertate, la Cluj au fost trei astfel de grupări pe care le-am destructurat”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare