Închide

Huedin, orașul din Cluj în care nu poți susține examenul pentru permis de conducere pentru că nu ai semafor. „Acum am pus prima dată în istorie semafoarele”

AdministrațieTop News by Mihai Prodan - dec. 13, 2018 0 1097

Viitorii șoferi din Huedin pot susține proba practică în oraș, din ianuarie, după aproape un an în care orice examen de acest gen a fost susținut la Cluj-Napoca – din cauză că orașul nu are semafoare.

Candidații la examenul de obținere a permisului de conducere vor putea susține proba practică și în orașul Huedin din ianuarie, după ce Prefectura Cluj, cea în subordinea căreia se află serviciul Permise Auto, a întrerupt această posibilitate în primăvară, căci orașul nu îndeplinea cerințele tehnice pentru susținerea acestei probe. Prefectul Aurel Cherecheș: „eu le-am spus oamenilor din zonă că nu pot să las să se întâmple acolo examen de conducere până la îndeplinirea condițiilor minimale prevăzute de lege, pragul minimal va fi atins în perioada următoare. Sunt condiții tehnice care țin de gradul de dificultate al traseului. Semaforul le lipsea cel mai tare. Nu aveau niciun semafor. E foarte mare nevoie de așa ceva (de un semafor-n.red.) în mai multe locuri, chiar este nevoie, aproape tot ce trece prin Florești trece și prin Huedin, e normal că e nevoie și de semafor”.

Primarul Mircea Moroșan  explică pentru actualdecluj.ro: „acum am pus prima dată în istorie semafoarele”. „Voiam să le facem de cel puțin opt ani, pentru că e nu trafic extrem de intens mai ales marțea când e târg și piață. Tot timpul am avut reclamații de la șoferi că orașul se traversează foarte greu. Am încercat să facem o semaforizare de mai bine de cinci ani dar nu am avut suficientă forță financiară, Drumurile Naționale ne-au spus că e datoria Primăriei și când vom avea suficient de mulți bani pe fondurile noastre putem face semaforizare. Până în 2017 am făcut suficient de multe economii ca să avem bani pentru această investiție”.

E vorba în total de montarea a șase semafoare, proiect deloc ieftin: a costat Primăria 400.000 lei, adică 90.000 euro.

O altă problemă, cel puțin teoretic, e că legislația prevede amenajarea de sensuri giratorii, deci la plural, or orașul are un singur sens giratoriu. „Cu al doilea sens giratoriu e o mare discuție că Drumurile Naționale sunt de acord dar nu vor să pună bani. Locația e discutabilă, trebuie aprobare de la ei”, explică Moroșan.

Huedin e singurul oraș din județul Cluj care nu are statut de municipiu; e și cel mai mic, cu o populație de aproximativ 9.000 de locuitori. Mai exact conform celui mai nou recensământ, organizat în 2011, populația orașului e de 9.346 locuitori. A fost declarat oraș doar în 1961.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.