Închide

Mesaj separatist, etnic și politizat al Clujului tânăr la Strasbourg

Actual de ClujActualitateTop News by Luminiţa Silea - mai 14, 2014 0 556

Tinerii maghiari au promovat „Koloszvar”-ul, iar federația Share numele Cluj. Mesajul Kolozsvar 2015 tramsmis de tinerii maghiri din Cluj-Napoca la forumul Mondial de Tineret de la Strasbourg – Eye 2014 a stârnit reacții de nemulțumire din partea Federației Share care se ocupă de evenimentele din anul în care Clujul va fi Capitală Europeană a Tineretului. Mesajul trebuia să fie unul unitar, la fel cum capitala tineretului este un eveniment al tuturor tinerilor din oraș, spun reprezentanții structurii.

 

standul organizatiilor maghiare

standul organizatiilor maghiare

yey 13 chestionar

Chestionarul de promovare al orașului de la standul tinerilor maghiari

Forumul Mondial pentru Tineret, Eye 2014, a avut loc la Strasbourg în perioada 9-11 mai. La eveniment au participat oficiali ai Federației Share, organizația care se ocupă de programul capitalei Culturale a Tineretului Cluj-Napoca 2015, dar și organizații de tineret maghiare din Cluj-Napoca. Din delegația maghiară a făcut parte și consilierul local UDMR, Gered Imre. Tinerii maghiari au însoțit materialele vizuale care promovau capitala tineretului în limba maghiară cu un chestionar în limba engleză care, printre altele, promovează un mesaj etnic: întrebarea „Transilvania, regiunea de care aparține Clujul, nu a făcut parte dintotdeuna din România. De ce țară a aparținut?” are trei variante de răspuns – Bulgaria, Ungaria, Ucraina. De asemenea, mesajele despre sport fac referire doar la echipa de fotbal CFR 1907, care face cunoscut orașul pe acest segment.

 

Mesajele au stârnit nemulțumiri pe rețelele de socializare: site-ul care apare pe afișele tinerilor maghiari, kolozsvar.ro, e românesc, orașul se numește Cluj-Napoca, iar formula aleasă de tinerii maghiari pentru promovare e o „tâmpenie”, consideră utilizatorii rețelelor de socializare online care s-au exprimat public, după postarea imaginilor duse la Strasbourg.

 

Echipa maghiară la Strasbourg

Echipa maghiară la Strasbourg

La EYE2014 am fost cu un grup de 53 de persoane, din care o parte a fost grupul spirjinit de europarlamentarii UDMR Winkler și Sógor și o parte printr-un proiect câștigat de Centrul de Tineret Maghiar din Cluj. Am fost la EYE2014 cu un stand de promovare a Capitalei Europeană de Tineret Cluj2015. Standul a fost selecționat și finanțat de Forumul de Tineret European (European Youth Forum) și de Parlamentul European și a fost realizat de Centrul de Tineret Maghiar din Cluj, MIK. În cadrul standului am promovat Cluj2015 Capitala Europeană de Tineret, am distribuit în jur de 2000 de pliante și actibilde editate de Federația Share. Am promovat și comunitatea maghiară din Cluj-Napoca, accentuând caracterul multietnic al orașului. Din această cauză am folosit și numele Kolozsvár2015. Am avut un roll up cu statuia lui Matei Corvin la care tinerii au putut poza pe calul regelui Matei. Am avut și o hartă a Europei unde tinerii au putut juca un joc asemănător unui darts, cu scopul de a ținti Clujul, și a memoriza cât mai bine locația. În cadrul proiectului am cerut de la participanți și completarea unor chestionare referitoare la multilingvism în cadrul proiectului Capitala Europeană de Tineret. Am avut ocazia să avem și o discuție cu câțiva participanți în clădirea Parlamentului despre viziunea și așteptările lor de la Cluj și de la Capitala Europeană de Tineret”, a declarat pentru actualdecluj.ro consilierul local UDMR, Gered Imre, prezent săptămâna trecută la Strasbourg.

Consilierul local UDMR Gered Imre (primul din strânga) la Strasbourg

Consilierul local UDMR Gered Imre (primul din strânga) la Strasbourg

 

 

Pro

Pro

Oficialii Fedarației Share spun că au participat, de asemenea, la manifestare și au stabilit legături cu organizațiile și rețelele europene ale tineretului pentru a promova Cluj-Napoca 2015-Capitală Europeană a Tineretului. Aceștia mai susțin că proiectul „Capitala Europeană a Tineretului 2015 este un titlu, o sintagmă ce ar trebui să fie purtată, promovată de către orice organizație, instituție sau companie care se mândrește cu acest oraș, titlul fiind unul câștigat pentru comunitatea clujeană și nu numai pentru o organizație sau alta”.

 

Echipa Federației Share formată din Vlad Zubac, Mădălina Năstasă, Alexandru Rotar și Iulian Furdui

Echipa Federației Share formată din Vlad Zubac, Mădălina Năstasă, Alexandru Rotar și Iulian Furdui

European Youth Event a fost organizat în acest an de către Forumului European al Tineretului și de către Parlamentul European la Strasbourg. Evenimentul a propus o participare largă din partea organizațiilor de tineret din toată Europa, iar în acest sens participarea a fost încurajată prin apeluri publice din partea organizatorilor. În ceea ce privește Inițiativa Youth@Cluj-Napoca 2015, pe parcursul EYE am stabilit legături directe cu peste 35 de organizații și rețele europene a tineretului (asta a și fost obiectivul), am avut noi discuții directe cu Forumul European al Tineretului (cei care acordă titlul de capitală) despre inițiative în contextul Cluj2015 și despre procesul de pregătire. Ca urmare a activității noastre s-au propus deja patru colaborări concrete în cele două zile trecute de eveniment. Printre obiectivele capitalei figurează și un indicator semnificativ de 200 de parteneriate create în contextul Cluj2015, care se manifestă și în proiecte concrete. Motivul prezenței federației, care are rol de coordonare a Inițiativei Youth@Cluj-Napoca 2015, European Youth Capital a fost de a contribui la construirea de rețele de parteneriat prin networking la fața locului. Delegația Federației a fost formată din 4 persoane, iar infrastructura de transport (mașina) a fost asigurată de Grupul PONT. Într-adevăr, a fost prezentă și o delegație mai numeroasă din partea mai multor organizații maghiare. Încă de la lansarea apelului de participare la EYE 2014, am informat rețeaua de organizații de tineret clujene despre această posibilitate de participare, iar ei s-au organizat la rândul lor cu o delegație numeroasă și au găsit și resursele necesare pentru participare. Propunerile lor de activități au fost înregistrate direct de către organizatorii EYE2014, iar forma lor de prezentare a fost una independentă”, au mai spus reprezentanții Federaței Share.

 

Echipa Share în Franța la Eye 2014

Echipa Share în Franța la Eye 2014

Titlul câștigat de oraș pentru a fi Capitală Europeană a Tineretului în 2015 a pus Clujul pe harta Europei și deschide drumul pentru dosarul de candidatură al municipiului la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2014. Cei care se ocupă de acest dosar, Asociația Cluj-Napoca 2021 au anunțat că multiculturalismul va sta la baza aceste candidaturi. Directorul Asociației, Florin Moroșanu a declarat pentru actualdecluj.ro că mesajul pe care Clujul trebuia să-l trasmită europenilor trebuia să fie „Cluj-Napoca-Kolozsvar 2015”, un mesaj unitar. „În vederea implementării proiectului Cluj 2015 Capitală Europeană a Tineretului a fost constituită o structură organizată – Federația Share responsabilă cu implementarea activităților. Aceasta trebuie să își stabilească o strategie de comunicare unitară și coerentă atât pentru Federație cât și pentru membrii și partenerii săi în care să se regăsească fiecare clujean. Situația de față, din punctul meu de vedere, este un contraexemplu”, a mai spus Moroșanu. 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare