Închide

Mergi la concert. Eşti în siguranţă? Întrebările care rămân, după tragedia din clubul bucureştean

ActualitateTop News by Kristina Reştea - oct. 31, 2015 1 389

27 de morţi şi 184 de răniţi dintre care 146 spitalizaţi, acesta este bilanţul oficial din dimineaţa de sâmbătă al incendiului izbucnit vineri seară, în Club Colectiv din centrul Capitalei, unde avea loc un concert al trupei Goodbye to Gravity. La Cluj, cei care aveau prieteni printre participanţii de la concertul din Bucureşti postează de câteva ore mesaje de solidaritate sau se întreabă cum şi dacă le-au scăpat cunoscuţii, alţii îşi amintesc de incidentele cu fum şi incendii care nu sunt străine de istoria recentă a cluburilor clujene. Câteva dintre paginile de socializare ale localurilor din Cluj au postate mesaje de solidaritate cu victimele tragediei din clubul bucureştean. Şi peste tot întrebările: cum a fost posibil? Şi: cine e de vină?

„La nivelul IGSU nu există niciun document, nicio solicitare pentru autorizarea activităţii din locaţia respectivă. Nu era emisă o autorizaţie din partea IGSU”, spunea secretarul de stat Raed Arafat, citat de presa centrală. Clubul Colectiv era autorizat să funcţioneze din ianuarie, iar ultimul control la local a avut loc pe 21 octombrie, ocazie cu care s-a constatat lipsa personalului calificat. Clubul avea autorizaţie de funcţionare de la Primăria Sectorului 4 din 14 ianuarie 2015, potrivit reprezentanţilor primăriei.

„Oare la Cluj câte cluburi au Autorizaţie de Securitate la Incendiu?”, ne atrage atenţia un arhitect clujean. „Nu e simplu să amenajezi un club, sunt mai multe reguli care trebuie respectate, mai multe normative: de siguranţă în exploatare, de prevenire a incendiilor, de structură. Dar nu e imposibil. Repet: sunt câteva reguli, care sunt chiar de bun-simţ. Problema la noi e că orice costă 2 lei în plus îi jigneşte pe patroni. Te întreabă: „de ce pui uşă rezistentă la foc la depozit?” Pentru că trebuie! De-aia! Şi apoi îţi zice că el în alte locuri nu are astfel de uşi şi e ok şi aşa. Trebuie să fii cu „parul” pe ei. Astfel de locuri, spaţiile comerciale, în general, dar mai ales cluburile, unde riscurile sunt şi mai mari, trebuie controlate periodic. Trebuie ca autorităţile să verifice dacă se respectă condiţiile din autorizaţii, incluisv din cea de securitate la incendii. Iar unde nu se respectă regulile: lacăt pe uşă! Dacă legislaţia e aplicată, dacă cei responsabili văd că trebuie neaparat să respecte legea… până la urmă o respectă”, a constatat proiectantul.

Despre controale la evenimente: „Nu sunt foarte apreciate de organizatori”

„Am avut la Cluj câteva evenimente (incendii in cluburi, n.red.), dar, din fericire, nu s-au întâmplat când localurile îşi desfăşurau activitatea sau au avut loc în momente când nu era foarte multă lume acolo. Au fost cazuri de echipamente uitate în priză sau lumânări aprinse. Având în vedere şi specificul Clujului, oraş studenţesc, sunt destul de multe cluburi în oraş, dar, din fericire, nu am avut în ultima perioadă evenimente soldate cu decese”, spune Andrei Biriş, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj. Acesta susţine că se fac controale şi verificări periodice pentru prevenirea unor astfel de tragedii, inclusiv în timpul marilor evenimente. „Şi anul acesta au fost controale, chiar în timpul desfăşurării activităţilor, pentru a se verifica aspecte de siguranţă. Nu sunt foarte apreciate de organizatorii de evenimente, dar ele trebuie făcute. Au fost controale şi verificări, s-au dat amenzi şi avertismente. Cele mai multe se fac înainte de organizarea manifestărilor, dar se desfăşoară controale şi în timpul derulării lor. Cum ziceam, nu sunt cele mai apreciate acţiuni de către organizatori, dar le facem în locuri cu riscuri mari, cu aglomerări de persoane, ca să se evite situaţii care pot duce la tragedii”, spune Biriş.

 

Reguli: căi de evacuare, sprinklere, acces pentru autospeciale

Cei care au petrecut măcar câteva ore într-un local clujean (cel mai probabil cu o singură ieşire şi, cel mai probabil, amenajat într-un subsol de imobil), se întreabă acum cam cât de în siguranţă poţi să fii dacă vrei să ieşi în club cu prietenii, să stai la o bere sau să mergi la un concert.

Dintre cele câteva standarde generale pe care trebuie să le respecte un astfel de loc: la o capacitate de 500 de persoane trebuiau să existe minim șase căi de evacuare a câte 80 cm lățime, toate semnalate cu însemne luminoase, trebuie să existe spriklere pe tavan, cu senzori şi căi de acces libere pentru auto-speciale. Potrivit specialiştilor, există mai multe norme de coroborat, pe lângă P118 (Normativ privind securitatea la incendiu a construcţiilor). Vezi AICI cum arată un astfel de regulament.

 

 

 • author photo two

  Kristina Reştea

  Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

  Un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare