Închide

Update Mergem mai departe. Cu cine ne batem ca să fim Capitală Culturală a Europei

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 11, 2015 0 880

Clujul este pe lista scurtă a orașelor din România care au, în opinia juriului competiției naționale, șanse să fie Capitală Europeană a Culturii în 2021. Anunțul a fost făcut astăzi de Ministerul Culturii, cei care coodonează competiția internă.

Practic, conform listei anunțate după prima înfățișare în fața juriului și susținerea dosarelor de candidatură, ne vom bate cu București, Timișoara și Baia Mare. În competiția internă din România s-au înscris 14 orașe: Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brăila, Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sfântu Gheorghe, Suceava, Târgu-Mureș și Timișoara

Ambițiile Clujului pentru 2021

Dosarele de candidatură a tutut celor patru orașe cu șanse de a fi Capitală Culturală Europeană în 2021 se vor completa și îmbunătăți, urmând ca finalistul să fie anunțat în august 2016.

Cu ce se laudă orașele care vor să fie capitală culturală europeană în 2021

Cine a stabilit lista scurtă

Membrii juriului, cu reale competențe în materie, au fost numiți de Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comitetul Regiunilor. Ministerul Culturii a numit, de asemenea, doi experți naționali, în consultare cu Comisia Europeană și în urma validării oficiale a acesteia din urmă. Cei doisprezece experți care vor evalua candidaturile orașelor sunt: Sylvia Amann, Cristina Farinha, Ulrich Fuchs, Steve Green, Valentina Iancu, Jordi Pardo, Anton Rombouts, Aiva Rozenberga, Pauli Sivonen, Raluca Velisar, Agnieska Wlazel, Suzana Žilič Fišer.

Mesajul echipei din Cluj care a pregătit dosarul de candidatură

„Felicitări orașelor intrate în finală. Însă în egală măsură merită felicitări și celelalte orașe care au luat parte la această competiție. Munca de pregătire a dosarelor de candidatură a produs deja efecte în toate aceste orașe. Poziționarea culturii în centrul preocupărilor administrațiilor, realizarea strategiilor culturale, precum și creșterea sprijinului financiar alocat acestui sector sunt doar câteva dintre efectele benefice. Dacă măcar o parte mică a fiecărui program cultural va fi implementată, atunci România va avea multe de câștigat în plan cultural, social și economic. Mulțumim sutelor de clujeni care s-au implicat în pregătirea acestei candidaturi și operatorilor culturali (sectorul independent și instituții de cultură) care au pus umărul la elaborarea programului artistic. Mulțumim, de asemenea, administrației locale și județene pentru că au oferit sectorului cultural libertatea de a decide prioritățile culturale ale municipiului Cluj-Napoca, devenite parte a conținutului dosarului de candidatură. Mulțumim mediului universitar clujean pentru expertiza pusă la dispoziție și sprijinul necondiționat acordat pe parcursul acestui proces. Nu în ultimul rând, mulțumim sponsorilor, companii locale sau naționale, fără de care pregătirea candidaturii orașului nostru ar fi fost mult mai greu de realizat. În acești cinci ani pe care i-am investit în proiect, am văzut multe colaborări culturale noi și multe idei care au prins contur în comunitatea noastră”, a fost mesajul postat de echipa Clujului pe pagina oficială de Facebook a Asociatiei Cluj 2021, după aflarea anunțului că orașul este pe lista scrută cu șanse de a fi Capitală Culturală Europeană în 2021.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare