Închide

Memorandumul pentru împrumutul de la BEI cu care ar urma să fie ridicat spitalul regional de urgență din Cluj, pe agenda ședinței de Guvern de azi

SănătateTop News by Mihai Prodan - mai 27, 2021 0 191

Un memorandum pentru contractarea a două împrumuturi de la Banca Europeană pentru Investiții, cu care să fie construite spitalele regionale din Craiova și Iași, urmează să fie discutat în ședința de Guvern de azi.

Ședința de guvern e programată la ora 17.

Este vorba de un acord de principiu pentru contractarea celor două împrumuturi, avizat deja de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea. Memorandumul arată că cea mai mare parte a spitalelor de urgență din România au o mare uzură fizică şi
funcţionează în mai multe clădiri, în anumite cazuri aflate la kilometri distanţă, ”periclitând astfel viaţa pacienţilor”. Este cazul, așa cum se cunaște, al spitalului județean din Cluj, care funcționează în sistem pavilionar. ”Această situaţie, coroborată cu nevoia de a avea un nivel terţiar de sănătate capabil să ofere servicii performante mai ales pentru cazurile de urgență și patologiile cu un grad ridicat de mortalitate, precum şi de a facilita accesul grupurilor vulnerabile la acest tip de asistenţă, a determinat autorităţile române să  identifice ca prioritate de investiţii, crearea unei reţele de spitale strategice („spitale regionale de urgenţă”). În scopul soluționării acestor deficiențe, Ministerul Sănătății are ca obiective strategice prioritare implementarea proiectelor spitalele regionale de urgență (SRU) Iași, Cluj, Craiova”, se mai explică în memorandum.

Noul Spital Regional de Urgență Cluj (SRU Cluj) va înlocui și prelua rolurile Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, cu excepția celor două departamente de ginecologie și obstetrică care, potrivit Master Planului Regional pentru Servicii de Sănătate pentru Regiunea de Nord-Vest, vor rămâne în locația lor actuală. Noul spital regional de urgență va prelua și un număr de servicii medicale terțiare din alte spitale din Cluj. ”Spitalul va avea o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere
arhitectural și medical, echipamente medicale, instalații și tehnologie IT de înaltă performanță, organizare și conducere eficiente și sustenabile”, arată memorandumul.
Conform studiului de fezabilitate, suprafața construită va fi de 151.891 mp, cu o amprentă la sol de 28.883 mp. Clădirea va avea șapte nivele, inclusiv subsol ce va cuprinde și o parcare. ”Clădirea va oferi anumită flexibilitate de schimbare a utilizării sau adaptare a
structurilor interne atunci când, așa cum se anticipează, trecerea la asistența ambulatorie, îngrijirea de zi și pe termen scurt se va dezvolta, iar nevoia paturilor tradiționale va scădea”, după cum explică inițiatorii proiectului.

Spitalul va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea un număr de 849 de paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de urgență, 27 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională și altele.  Costurile sunt estimate să depășească o jumătate de miliard de euro, mai exact 539,6 milioane de euro, la care se adaugă cheltuielile operaționale, în valoare netă de 1,5 milioane de euro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.