Închide

Medicul francez care și-a înjunghiat prietenul într-un conflict spontan la Cluj, condamnat la închisoare cu executare definitiv, i s-a dublat pedeapsa primită cu suspendare

ActualitateTop News by Actual de Cluj - nov. 24, 2022 0 2150

Medicul francez care și-a înjunghiat un prieten în Cluj a fost trimis la închisoare cinci ani și opt luni în regim de detenție, după ce Curtea de Apel i-a majorat pedeapsa, de la trei ani cu suspendare deciși de instanța inferioară.

Curtea de Apel Cluj s-a pronunțat definitiv în urmă cu trei zile privind apelurile la sentința dată de Tribunalul Cluj și a majorat pedeapsa, în plus instanța a considerat că se impune ca aceasta să fie executată în regim de detenție.

Tribunalul Cluj l-a condamant pe marocan, în 20 iulie, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru tentativă de omor; atât inculpatul cât și Parchetul au atacat decizia cu apel. Fapta – în noaptea de 21 spre 22 februarie în timp ce se afla în locuința unui prieten, pe fondul unui conflict spontan i-a aplicat unui prieten o lovitură de cuţit în zona abdominală, cu consecinţa cauzării unei leziuni traumatice care a necesitat pentru vindecare 60-65 zile îngrijiri medicale şi care a pus în primejdie viaţa victimei. ”Apreciem că aplicarea unei pedepse de 5 ani şi 8 luni cu executare în regim de detenţie situată aproape de minimul special prevăzut de lege este suficientă pentru reeducarea inculpatului şi formarea unei atitudini corespunzătoare faţă de valorile ocrotite de legea penală”, a motivat instanța Curții de Apel Cluj în decizia luată în urmă cu trei zile, în 21 noiembrie. Decizia e definitivă.

În rechizitoriu s-a reținut că în noaptea de 21 spre 22 februarie, în timp ce se aflau în locuința unui prieten, pe fondul unui conflict spontan cu persoana vătămată, inculpatul i-a aplicat victimei o lovitură de cuţit în zona abdominală, cu consecinţa cauzării unei leziuni traumatice care necesită, pentru vindecare, 60 – 65 zile de îngrijire medicală şi care a pus în primejdie viaţa victimei. În cauză, inculpatul a dat o declaraţie, solicitând a fi cercetat şi judecat în procedura simplificată a recunoaşterii vinovăţiei, instanţa procedând la încuviinţarea acestei cereri.

Inculpatul și persoana vătămată sunt cetăţeni marocani şi au venit în România în 2009, pentru a urma cursurile facultăţii de medicină din Cluj. Inculpatul şi persoana vătămată se cunosc încă din perioada liceului, iar părinţii lor sunt cadre medicale în Maroc, aflându-se şi în relaţii de prietenie, deşi nu apropiate, aşa cum rezultă din declaraţia persoanei vătămate din dosar. Incidentul s-a petrecut pe fondul consumului de alcool. Cu ocazia audierii iniţiale, în calitate de suspect, inculpatul a negat inclusiv faptul că ar fi avut cuţitul în mână.

Instanța Tribunalului Cluj a aplicat în acest caz o pedeapsă cu suspendare căci, a apreciat aceasta, ”plasarea sa într-un penitenciar nu este oportună și nici utilă pentru reeducarea și reintegrarea sa socială”. ”În acest context pledează favorabil pentru inculpat faptul că el este o persoană cu studii superioare, urmând să devină medic, provine dintr-o familie legal constituită, care i-a acordat sprijin în toată această perioadă, inculpatul are o prietenă româncă, la care s-a și stabilit domiciliul ca măsură preventivă, ceea ce dovedește că acest incident în viața inculpatului este unul singular, pe care îl regretă enorm și prin întreaga sa atitudine în fața organelor de anchetă penală arată că nu are nicio motivație pentru a mai reitera vreun comportament infracțional. Nu apare exagerat a considera că acest inculpat este o persoană care a alunecat accidental pe panta răului”.

De cealaltă parte, iată ce a reținut instanța Curții de Apel Cluj:

Invitat la un prieten comun acasă, pe fondul consumului de alcool, inculpatul provoacă un incident soldat cu înjunghierea unui vechi prieten, înjunghiere ce a pus în primejdie viaţa acestuia. Obiectul folosit pentru activitatea ilicită a fost un cuţit cu lama de 19 cm, a fost vizată o zonă vitală a corpului, plaga cauzată nu a fost una superficială ci a penetrat cavitatea peritoneală, cu pneumoperitoneu în cantitate moderată şi hemoperitoneu în cantitate mică.
În plus pe lângă cele menţionate în încheierea Curţii de Apel prin care s-a respins cererea inculpatului de schimbare a încadrării juridice, dorim să menţionăm că din probatoriul administrat, din analiza factuală a incidentului este evident că inculpatul a acceptat că, agresând persoana vătămată cu un cuţit de mari dimensiuni, într-o zonă vitală, aspect care îi era pe deplin cunoscut având în vedere cunoştinţele anatomice avansate, fiind absolvent al unei facultăţi de medicină, urmare a unui conflict fizic şi verbal cu persoana vătămată, conflict pe care el l-a generat, îi poate suprima viaţa.
Concluzionând, apreciem şi noi, asemenea instanţei fondului că sunt întrunite toate elementele constitutive ale infracţiunii de tentativă la omor

 

Citește și:

Cetățeanul marocan reținut pentru tentativă de omor după ce și-a înjunghiat un prieten pe fondul unor neînțelegeri a fost condamnat la trei ani de închisoare – cu suspendare

Nici un comentariu

Scrie un comentariu