Închide

Medicii de la Institutul de Transplant Renal Cluj, care asigură jumătate dintre transplanturile din România, protest împotriva trecerii pe lista de așteptare prin PNRR a viitorului sediu: ”Situația existentă e gravă”

Sănătate by Actual de Cluj - sept. 17, 2023 1 835

Protest mâine la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, ce asigură jumătate din transplanturile renale din România, și care funcționează într-un pod; proiectul pentru construirea unui spațiu adecvat pentru spital, finanțat prin PNRR, a ajuns pe lista de așteptare, fapt care-i nemulțumește pe medici.

Aceștia au înaintat un memoriu premierului Marcel Ciolacu și ministrului Sănătății Alexandru Rafila, prin care fac un apel public ”pentru a găsi o soluție privind finanțarea obiectivului de investiție ”Centrul Integrat de Transplant ClujNapoca” (CIT). ”Ajutorul Dvs. este vital pentru institutia noastră, de vreme ce în prezent institutul se confruntă cu mari probleme generate de spațiul inadecvat în care își desfășoară activitatea, singura soluție viabilă fiind cea a relocării Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca”, se arată în memoriu.
ICUTR este centrul cu cel mai mare număr de transplanturi renale din România, atât în ceea ce privește transplantul la adulți, cât și pediatric, cu peste 2.400 de proceduri. De asemenea, în specialitatea urologie ICUTR asigură tratamentul a peste 70% din urgențele urologice la nivelul județului Cluj și 5% la nivel național. CIT va prelua în integralitate Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca. Chiar dacă pare a fi un centru regional, adresabilitatea pacienților pentru transplant renal este națională”, se arată în memoriu. De asemenea, peste 50% din pacienții urologici tratați în ICUTR sunt din alte județe.

Corpul de control al Ministerului Sănătății a constatat anul trecut că imobilul de la adresa Clinicilor 4-6 în care funcționează acum ITR ”prezintă neconformități grave care pun în pericol siguranța pacienților și a personalului medical care lucrează în această instituție”.
”Deși au fost realizate numeroase demersuri, în acest moment nu există nici o soluție pentru relocarea ICUTR. Situația neconformă din punct de vedere a siguranței la incendiu vizează nu doar ICUTR Cluj-Napoca ci și secțiile Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Întreaga clădire care deservește atât secții ale Spitalului Județean cât și ale ICUTR nu poate fi autorizată
privind siguranța la incendiu datorită lipsei căilor de evacuare adecvate, în caz de situații de urgență. Clădirea este aflată într-o zonă protejată, ceea ce limitează orice intervenție constructivă asupra clădirii. Menținerea ICUTR pe același amplasament, sau soluții de relocare provizorii sau dezmembrare a institutului nu sunt soluții viabile și nu rezolvă problemele structurale existente care țin de imposibilitatea realizării unor circuite funcționale corecte și eficiente. Situația existentă e gravă deoarece afectează si dezvoltarea ICUTR Cluj-Napoca în raport cu necesarul de servicii de sănătate urologice si de transplant renal din România. Există modalități terapeutice moderne pe care nu le putem implementa datorită lipsei spațiului”, mai arată medicii.

ICUTR Cluj-Napoca are un numar de 380 de angajati din care 230 de medici rezidenti. Este cel mai mare centru transplant renal din țară, în ultimii cinci ani efectuându-se 340 de astfel de proceduri, ceea ce reprezintă aproximativ 45% din totalul procedurilor de transplant renal efectuate în România în această perioadă. În acest an au fost efectuate 73 de transplanturi renale, preconizându-se depășirea de 100 de astfel de proceduri. Numărul pacienților tratați în ICUTR Cluj-Napoca în anul 2023 până în prezent este de
11.000, cu adresabilitate națională din peste 32 județe ale țării.

Un comentariu

  1. Bine că că guv are bani pentru plimbări în străinătate în țări îndepărtate cu care Romania are relații economice aproape inexistente ,dar banii trebuie cheltuiți și mai marii țării să se plimbe ,sănătatea poporului nu-i interesează așa cum nu i-ai interesat niciodată .Rușine !

Scrie un comentariu

Articole similare