Închide

Medic din Cluj. „Văd că toată lumea e concentrată pe Covid19. E o greșeală. Ce facem cu ceilalți bolnavi?Sunt unii care se plimbă între spitale și nu-i primește nimeni”

SănătateTop News by Catalin Suciu - apr. 21, 2020 4 65249

Medicul Victor Eșanu – președinte la Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România și angajat la Ambulatoriul de Boli Infecțioase din Cluj atrage atenția în privința blocajului din sistemul de sănătate.

Doctorul spune că toată atenția este îndreptată acum spre această epidemie, dar în același timp în România sunt foarte mulți bolnavi cronici sau cu alte patologii care par să nu conteze pentru Ministerul Sănătății.

„La cei cu boli autoimune, la cei cu boli cronice sunt foarte mari probleme. Eu am mai făcut un apel. E bine ca lumea să înțeleagă că sunt și alți oameni cu boli de inimă, cu boli de ficat. Acum văd că toate spitalele vindecă numai Covid, tratează Covid și așa mai departe. Este o problemă foarte mare la cei cronici, care sunt plimbați de la un spital la altul, căci nimeni nu-i primește. Sunt probleme cu medicamentele care lipsesc de pe piață. Medicamente pentru diabet, pentru tiroidă, pentru bolile autoimune. Este tot de competența ministerului. Văd că nimic altceva nu mai contează acum. Eu sunt chirurg generalist, am colegi de alte specialități. Pacienții noștri, domnilor, sunt vii, reali, cu probleme. Ambulatoriile sunt închise. Unde-i consulți pe pacienți? Nu trebuie să uităm de acei oameni, de cei cu probleme dincolo de Covid19.  Un caz de apendicită poate fi preluat doar la urgențe, e singura soluție. Tot sistemul are de suferit din cauza acestei epidemii, dar în afară de grupul acesta care se preocupă de Covid, trebuie avută mare grijă și de pacienții cronici și de toți ceilalți.  Nici un pacient cu cancer nu se poate opera, decât dacă este într-un stadiu foarte avansat și are dureri cumplite. Dacă e fază incipientă, nu se fac intervenții. Intervenția o recomandă un medic, dar ca să facă asta, pacientul trebuie să ajungă la doctor, să fie văzut, să treacă prin tot acest filtru”, a declarat medicul pentru actualdecluj.ro.

El atrage atenția și asupra infecțiilor din rândul cadrelor medicale.

„Ați văzut ce este în toată țara, ați văzut ce e și la Institutul Oncologic. Aproape o lună de zile am țipat și-am cerut echipamente de protecție. Să fie medicii protejați, să nu se ajungă la focare în spitale. Au început să vină în aprilie echipamente, dar au fost trei săptămâni în care ele au lipsit și am primit doar promisiuni. S-ar fi putut foarte bine să fim contaminați bine mersi. Lucru pe care îl arată și testările. Cadrele medicale de la Oncologie unde s-au infectat, doar nu pe stradă umblând sau stând acasă. S-au infectat în spital. Cu cât se va testa mai mult, cu atât mai multe cazuri de infecții vor fi în rândul cadrelor medicale. Eu sper să treacă toată această epidemie. Când totul se va termina, trebuie să avem foarte multe lucruri de spus, de pus la punct. Trebuie spuse foarte, dar foarte multe lucruri”, a adăugat doctorul Victor Eșanu.

 

4 comentarii

  1. Da…ce facem cu cei realmente bolnavi??Stau spitalele goale…oamenii sufera sau mor cu zile acasa!
    De ce nu se lasă macar un spital dedicat acestora din urma?
    Tatăl meu este cu tumoare care se extinde..incet dar sigur.Isi așteaptă resemnat ceea ce-i este sortit!Sunt sigura ca nu e singurul…De la medicii curanti,nici un răspuns…Poate primim unul oficial!?

  2. La asta ma gandeam si eu.Am chemat salvarea de 3 ori intr-o sapt. Crize renale,febra 40,frisoane si au refuzat sa ma transporte la upu deaorece e criza covid.O sapt m am plimbat pe picioarele mele la ecografe,medic familie etc ca intr un final sa ajung la upu pe piciaorele mele si sa am parte de o criza de nervi din partea doctorului de ce am venit in ultimu moment cand exsista riscu sa mor pe drum.In 5 minute am fost bagata in operatie

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.