Închide

Medic din Cluj, după 6 ani de facultate și 5 de rezidențiat. Remunerație pe luna ianuarie: 50 de lei!

ActualitateTop News by Catalin Suciu - ian. 27, 2018 0 4056

Un medic din Cluj-Napoca vorbește deschis despre problemele cu care se confruntă în viața de zi cu zi. Într-o postare pe pagina sa de facebook, doctorița Alina Buliarca, gastroenterolog, spune că a ajuns la capătul puterilor.

Îi invidiați pentru traiul lor îndestulat? Credeți că toți medicii n-au grija zilei de mâine, că au vile, mașini scumpe și-și petrec concediile pe Coasta de Azur? Sunt cazuri, desigur. Dar vă invităm să citiți cuvânt cu cuvânt, mesajul doctoriței Buliarca. Originară din Brașov, ea a venit la Meidicină în Cluj, a absolvit facultatea și-a dat și rezidențiatul. Și cum echitatea e doar o variabilă în România, vă spunem că doctorița cu 11 ani de studii în spate și specializări, aproape trebuie să aducă bani de acasă pentru a munci.

„Sunt medic. Și…cui îi pasă? Am 35 de ani, sunt medic specialist gastroenterolog. Am ajuns aici prin muncă, multă muncă. Am intrat la unul dintre cele mai bune licee din orașul natal dând examen de admitere. Am terminat liceul printre cei mai buni elevi. Am intrat la medicină dând examen de admitere, nu concurs de dosare. Am terminat cei 6 ani de facultate cu media 9.72 la examenul de licență. Am fost între primii 50 de oameni la examenul de rezidențiat în 2007. Urmează 5 ani de rezidențiat, 2 copii și în aprilie 2017 marele examen: specialitatea. După examen, înscriere în Colegiul Medicilor : teste pentru sifilis, TBC, examen psihiatric…. Depus CV-uri cam peste tot pe unde puteam.  Înscriere la AJOFM, măcar contribuțiile să le am asigurate. Deci 11 ani de studii superioare terminate cu…șomaj. Se poate mai rău? DA. Interviu la o clinică privată. O lună de ținut în șah. Ne pare rău, angajăm pe cineva cu mai multă experiența în endoscopia intervențională.
Alternativa? Mă înscriu la doctorat. Domeniu de interes, nu pierd contactul cu lumea medicală. Locuri limitate la buget. Intră “cine poate”. Taxa pe an 5000 ron. Hai că nu-i chiar așa de mult, pentru educație merită. Între timp incepe cursul de competențe pentru ecografie- partea 1 -3000 Ron. Dacă trebuie, trebuie.
Am posibilitatea să fiu cadru didactic asociat la Universitate- o sursă de venit. Mi se atribuie 5 ore pe săptămână, 38 Ron ora. Cam 20 de ore pe lună, dupa ce se rețin contribuții am rămas cu 533 Ron. Nu vorbesc de orele suplimentare care nu pot fi plătite “ pentru că vi s-au atribuit doar 5 ore “. Venit net lună decembrie 400 Ron. Ore efectuate cel puțin 10 pe săptămână. Refacut CV, redepus.
Incepe modulul 2 de ecografie. Alți 3000 Ron.  Alt interviu fără finalitate.
Și când credeam că nu se poate mai rău, mail de la Universitate :

„Anunțăm cadrele didactice asociate, care efectueaza plata cu ora, să depună lunar declarația pe proprie răspundere atașată, dacă veniturile brute totale din luna declarată, pe care le realizează persoana, din toate contractele pe care le are (la UMF și în alta parte), este mai mare decât salariul minim brut pe economie de 1900 lei. Daca salariul brut la plata cu ora este mai mic decât salariul minim, iar persoana nu depune declarația atașată, e posibil să rezulte un salar net negativ ( depinde de numărul de ore efectuate). Declarația se atașează la pontajul lunar.
Cum venitul de la Universitate e singurul meu venit, sun să mă lămurească. Pai Dna dr, câte ore ați efectuat în ianuarie? 15.

Asta inseamnă 15×48, 720 Ron. Cum nu aveți alt venit cuantumul contribuțiilor se raportează la salariul minim pe economie, adică 1900 Ron. Asta înseamnă 665 Ron. Vă rămân 55 ron, 10% impozit.

Deci pe luna ianuarie voi lua salariu de 50 Ron. Dar dacă nu faceți minim 14 ore pe lună, va trebui să mai aduceți Dvs bani pentru contribuții. M-a bufnit plânsul. Doamne, după 11 ani de învățat, 50 Ron pe lună sau să ajung să plătesc eu statul pentru câteva ore pe care le predau !??
Nu credeam vreodată că voi ajunge să îmi pară rău că am ales să fiu medic. Nu vreau decât să-mi exercit profesia pentru care am investit atât și să fiu respectată. Puteam să aleg orice altceva, orice….

Citiți și:

O șansă pentru un medic

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.
  • Articole similare