Închide

Meciul unei generații

Sport by Catalin Suciu - nov. 30, 2017 1 1443

Marea diferență valorică dintre Liga 1 și Liga a III-a a fost subțire, cât un fir de iarbă.

Dinamo s-a calificat în sferturile Cupei după un joc în care s-a chinuit cu U Cluj. Universitatea, echipa de pe maidanul Ighiului sau Avrigului. Crunt să joci în liga a IV-a și a III-a. Chinuitor. Te gândești, poate, cu ce-ai greșit să ajungi aici. Să fi nevoit să-ți tăvălești tricoul în noroi, să te schimbi în magazii uitate de timp, să faci duș când te întorci la tine acasă, să auzi și să vezi minunății nemaivăzute din fotbalul mic.

Dar așa e U Cluj. Poate surprinde întotdeauna. Și când crezi că e bine, ceva o ia la vale, se rostogolește, se spulberă.

A pornit Universitatea de la zero, fără jucători, fără bani și doar cu promisiuni. Și-a făcut un lot, iar Sabău și-a chemat copiii pe care i-a antrenat în alte vremuri. Iar Goga, Florescu, Abrudan, Albuț, Cordoș sau Giurgiu i-au răsplătit încrederea. Cine râde de ei, că ar fi prea în vârstă, terminați, oropsiți, lipsiți de chef, ar trebui să revadă partida. Să dea play, apoi să deruleze în spate și să se mai uite încă o dată la meci. De câteva ori.

Florescu poartă numărul 10 și finalmente joacă precum un decar. Atât de hulit și contestat la Națională, unde avea sarcini pur defensive, mijlocașul lui U Cluj și-a arătat clasa cu Dinamo. Impecabil! Imperial. A controlat mijlocul terenului, și-a strâns colegii în jur, i-a certat, le-a pasat, a driblat, a încântat. I-a arătat și lui Șerban cum se strecoară mingea printre picioare. În finalul timpului regulamentar, și-a preluat o minge pe piept și-a trimis o foarfecă ce se ducea sub transversală, dar Filip s-a întins și-a respins, salvator, cu capul. Ar fi meritat acest gol.

El și Goga au arătat ca doi copii în curtea școlii, cei mai buni din clasa lor.

Abrudan voia acum câteva luni să ocupe un post în conducere după ce își anunțase retragerea.  Mergea la ședințele AJF la liga a patra, completa tabele. Ce noroc pe u-iști că cineva l-a convins să mai joace. Nemec, internaționalul slovac de la Dinamo, n-a câștitat în 120 de minute nici un duel aerian cu fundașul Universității. Nici măcar unul! Mai spunem de Cordoș? Fără greșeală.

Golul încasat de U putea fi ușor evitat, în condițiile în care, Corbu se afla doi metri în offside. Abrudan și Cordoș au făcut pasul corect în față, dar Onicaș era accidentat în dreapta și n-a apucat. Eroare umană.

Veteranii lui U Cluj au fost mai entuziaști decât mai tinerii lor adversari dinamoviști. Când Giurgiu și Florescu debutau în tricoul „studenților”, Filip mânca banane cu biscuiți.
Merită remarcată și inspirația lui Adrian Falub, antrenorul lui U. Nevoit să facă două schimbări după 20 de minute din meci, el mută fantastic la 0-1 și schimbă sistemul de joc, renunțând la linia cu 5 fundași, pentru un modul 4-2-3-1 care, pe alocuri, se transformă în 4-3-3.

Păcat de penalty-uri. Păcat că U Cluj n-a reușit să se califice pentru că ar fi meritat. Păcat pentru că Universitatea nu mai are șansa unui alt meci mare cel puțin în următorul an.  U a pierdut calificarea, dar n-ar trebui să se supere nimeni.

A fost meciul „veteranilor”. Cinste lor.

VIDEO Frăția ruptă de penalty-uri. U Cluj, eliminată din Cupa României după un meci mare cu Dinamo

Un comentariu

  1. daca aveau valoare nu ratau 11m in halul care l-au ratat.
    Jocul a fost slab si de-o parte si de alta.
    Dinamo a jucat slab deci nici U nu a jucat mai bine.

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.