Închide

Marşul Cluj Pride, din nou, în afara centrului oraşului. Vine şi viceprimarul din Koln să susţină comunitatea locală

Actualitate by Actual de Cluj - iun. 19, 2018 2 371

 

Cluj Pride, festivalul de vizibilitate al comunității LGBTQ din Cluj e la a doua ediție și se va desfășura pe parcursul a patru zile în perioada 20 – 24 iunie, în diferite locații din oraș. În cadrul evenimentelor, pentru prima dată în Cluj-Napoca, organizatorii au pregătit un târg ce se dorește a fi o incursiune în activismul local clujean, cât și două expoziții interactive pe Bulevardul Eroilor (“Pentru un Cluj al toleranței” și “Biblioteca Vie”).

Cluj Pride este primul eveniment de acest tip desfășurat în Transilvania și, potrivit organizatorilor, își dorește să încurajeze participarea persoanelor LGBTQ în cadrul activităților din comunitate. Sunt programate mai multe evenimente: proiecția filmului “Nico și Dani” oferit de Ambasada Spaniei la București; dezbateri pe diferite teme comunitare de actualitate; un debate organizat în colaborare cu Ardor Transilvania pe tema “PRO și CONTRA Pride”; spectacolul de teatru “#3milioane” al companiei de teatru independent Create.Act.Enjoy; ateliere, activități de socializare. “Ne-am decis să reunim toate organizațiile; grupurile de inițiativă; proiectele adresate comunității LGBTQ+, cât și aliații și instituțiile publice LGBTQ+ friendly din Cluj pentru a ne cunoaște mai bine și a împărtăși publicului informații despre activitatea și proiectele noastre”, spune Sebastian Ivan, voluntar în cadrul Cluj Pride 2018.

Evenimentul central al festivalului se va desfășura sâmbătă, 23 iunie, atunci când clujenii sunt așteptați la marșul de solidaritate Cluj Pride, „un marș pentru recunoașterea drepturilor pe care membrii comunității LGBTQ+ din România fie nu le au, fie le sunt încălcate”, spun organizatorii. La eveniment va participa comunitatea LGBTQ+ clujeană susținută de familii, prieteni, colegi de muncă, cât și de persoane publice locale și internaționale. În acest an, mesajul organizatorilor Cluj Pride, care este și numele unei întregi campanii este: #SuntemAici!

Participanții sunt așteptați pe platoul Sălii Sporturilor “Horia Demian” începând cu ora 17.00, iar la ora 17.30 invitații, printre care se numără și Andreas Wolter, viceprimarul orașului Koln (oraș înfrățit cu Cluj-Napoca), vor deschide cea de-a doua ediție a primului Pride din Transilvania. Invitația de participare a fost adresată oficial de către organizatori și primarului Emil Boc care, dar aceştia spun că deocamdată nu au primit niciun răspuns. La ora 18.00 se va porni în marș de pe platoul Sălii Sporturilor pe traseul aprobat de municipalitatea clujeană: Splaiul Independenței – Podul Napoca – B-dul. 1 Decembrie 1918 – Str. Giuseppe Garibaldi – Splaiul Independenței – platoul Sălii Sporturilor “Horia Demian”. Participanții sunt invitați să poarte pancarte cu propriile revendicări și mesaje care să invite la solidaritate, respect reciproc și asumarea identității cu încredere, materiale pe care le pot crea inclusiv în cadrul a două ateliere programate în timpul festivalului. Manifestația va dura 3 ore și se va închide cu un Piano Bar Concert chiar pe platoul Sălii Sporturilor “Horia Demian”, de la ora 19.00, având-o ca protagonistă pe AMINDA, acompaniată la pian de Roje.

Organizatorii ţin să precizeze că au solicitat de la municipalitate aprobarea de a desfăşura marşul pe străzile din zona centrală, dar, la fel ca anul trecut, nici de această dată răspunsul nu a fost unul pozitiv, „motivul invocat de către autoritățile locale fiind acela că se fac lucrări de reabilitare a străzilor”, conform organizatorilor Cluj Pride.

“Este imperios necesar să ieșim la rampă ori de câte ori avem ocazia, să ne arătăm, așa cum suntem, sa ne spunem poveștile, să ne descoperim. Cum altfel ne-ar putea cunoaște, cum altfel ne-ar putea accepta și recunoaște drepturile, dacă noi nu suntem aici să le cerem? Împreună cu vulnerabilitatea și expunerea ce vin odată cu vizibilitatea, putem spera la eliminarea tabuurilor, a stereotipurilor și a preconcepțiilor, putem atrage apartenența și normalizarea. Nu peste noapte ci în timp. În ritm constant și sigur”, transmiteLucian Dunăreanu, președintele asociației LGBTQ clujene PRIDE România, organizator Cluj Pride.

“Cluj Pride este un motiv de celebrare a întregii comunități clujene și un pas înainte spre o Românie civilizată, în care drepturile fiecărei persoane sunt respectate și în care abuzurile asupra persoanelor LGBTQ+ nu mai sunt acceptate tacit ori chiar cu acordul celor care ar trebui să ne reprezinte pe toți”, spune şi Andra Camelia Cordoș, Președinte Go Free și membru al Comitetului Național Coordonator al Campaniei No Hate Speech în România, organizator Cluj Pride.

Vezi şi:

Marș pentru minoritățile sexuale la Cluj, participă 800, fără incidente

 

 

Citeşte şi:

Contramanifestație împotriva homosexualilor, la Cluj: tânără luată pe sus de jandarmi și băgată cu forța în dubă

 

Sursa foto: Cluj Pride

 

2 comentarii

  1. Din experienta din vest, veti fi lasati sa traiati in iubire si pace…problema e ca nu ii mai lasati voi dupa aia sa traiasca ceilalti care nu participa la parade 🙂

Scrie un comentariu