Închide

Marile proiecte de sport din România: Ce stadioane și săli polivalente sunt în lucru în țară

Economie by Actual de Cluj - mai 26, 2024 0 167

La Timișoara, la Brașov, la Tulcea, la Târgoviște, în București sau Suceava se află în șantier sau aproape de șantier o serie de proiecte de stadioane și săli polivalente, a căror construcție necesită investiții de zeci de milioane de euro, relatează Economedia, care citează date sintetizate de HotelInvest, o platformă a consultanților de la IBC Focus, și prezintă și stadiile proiectelor, așa cum au fost ele anunțate de autorități. Cu două stadioane de mari dimensiuni și o sală Polivalentă deja funcționale, Clujul nu figurează pe această listă cu mari investiții.

Stadionului Arena Eroii Timișoarei 

Este vorba despre o investiție majoră, în valoare de peste 100 de milioane de lei, finanțată de Primăria Timișoara. Construcția a început în martie 2024.

Stadionul, cu o suprafață construită de peste 10.000 de metri pătrați și o capacitate de 10.101 locuri, va respecta standardele UEFA și IFAB pentru a găzdui competiții internaționale. Va dispune de dotări, inclusiv vestiare, birouri, cabinete medicale, spații pentru testare antidoping și alte facilități la parter. La etajele superioare vor fi amenajate loje, oficii, spații pentru presă și alte facilități necesare. Conform proiectului, primăria Timișoara va amenaja și o parcare cu peste 430 de locuri și o zonă verde tip parc pe un teren de aproape 53.000 de metri pătrați, oferind astfel un complex modern și complet pentru sport și agrement comunității locale.

Primarul Dominic Fritz anunța în această lună că se toarnă fundația la peluza est și că se pregătește terenul pentru viitoarea tribună VIP a Arenei ‘Eroii Timișoarei”. Primul meci de fotbal ar urma să se joace aici peste 2 ani. Primarul menționează că aici se vor putea desfășura și evenimente sau concerte.

Sursa foto: Dominic Fritz/ Facebook
Sursa foto: Vlad Sendroiu/ Facebook

 

 

Tribuna arenei „Știința” din Timișoara 

Celălalt stadion la care se lucrează în Timișoara este vizează modernizarea Arenei Știința, care va fi complet reabilitat.

Arena va avea o capacitate de 1.600 de locuri și va include două terenuri de minifotbal. Firma CON-A din Șelimbăr, cunoscută pentru modernizarea stadionului din Sibiu, este responsabilă de lucrări, conform IBC Focus. Materialele au fost achiziționate în luna decembrie, iar construcția efectivă a început pe 15 ianuarie. Investiția totală se ridică la aproximativ 10 milioane de euro, cu un termen de finalizare de 36 de luni, însă se speră că lucrările vor fi gata mai devreme, în vara anului 2026. Noua tribună va fi amplasată în fața Facultății de Construcție a UPT. Proiectul prevede amenajarea de locuri de parcare, vestiare, sală de conferințe, grupuri sanitare și cabinet medical la parter, iar la etajele superioare vor fi amplasate și alte locuri de parcare, împreună cu cele două terenuri de minifotbal.

Încă din 2018, Universitatea Politehnica a anunțat într-o conferință că la stadionul Știința se va ridica o tribună modernă, cu vestiare și locuri de parcare, conform liga2.propsort.ro. Studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și licitațiile au întârziat mult demararea șantierului, dar s-a întâmplat la 15 ianuarie 2024. Contractul s-a semnat în decembrie, iar banii vin de la universitate.

Sursa foto: IBF Focus/ documentatii

 

Stadionul Municipal Târgoviște 

În 2023, a fost semnat contractul pentru proiectare, execuție lucrări și asistență tehnică pentru un nou complex sportiv la Târgoviște, conform IBC Focus. Compania Națională de Investiții a încheiat acest contract cu asocierea ACI Cluj SA, Dico și Țigănaș Birou de Proiectare, Imsat Service Cluj SA. Valoarea contractului se ridică la aproximativ 209,64 milioane lei fără TVA.

Conform constructorilor de la ACI, Noul stadion va avea 12.012 locuri, pistă de atletism, 434 locuri de parcare și spații pentru alimentație și comerț. Termenul de finalizare este vara anului 2026.

Lucrările la construire a celei de-a doua arene de fotbal din Târgoviște, după cea pe care evoluează acum Chindia – „Eugen Popescu”, au început în septembrie, potrivit Adevarul.ro.

Stadion Targoviste, proiect. Sursa imagine: Dico si Tiganas

 

 

 

Lista integrală de proiecte AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare