Închide

Mai puține burse pentru elevii din Cluj-Napoca, dar mai mari în 2022. Primele estimări: în jur de 9000 de elevi nu vor mai primi burse ca în 2021

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - ian. 12, 2022 0 1049

Primăria Cluj-Napoca va majora cuantumul burselor acordate elevilor în 2022, după cum a anunțat primarul Emil Boc.  Anul acesta, Ministerul Educației a majorat pragul pentru acordarea burselor de merit de la media 8,50 la 9,50 ceea ce înseamnă că mai puțini elevi clujeni vor primi burse anul acesta.

”Cuantumul minim al burselor școlare a fost majorat la finele anului trecut, bursele de performanță au ajuns la 500 de lei, cele de merit la 200 de lei, bursa de studiu la 150 de lei și cele de ajutor social la 200 de lei. Acum vom suplimenta și mai mult cuantumul. Bursele de performanță, pentru olimpici, vor fi de 1.500 de lei pe lună. Vom avea două categorii de burse de merit: elevii cu media 10,00 vor avea o bursă de 275 de lei, iar cei cu medii cuprinse între 9,50 și 9,99 vor primi 225 de lei, în fiecare lună. Bursa de studiu prevăzută de lege a fost majorată de la 150 de lei la 200 de lei. Bursele de ajutor social, prin care dorim să scoatem copiii din sărăcie, vor fi majorate de la 200 la 250 de lei”, a anunțat primarul Emil Boc în cadrul unei coferințe de presă din 12 ianuarie.

Potrivit edilului, majorarea burselor au dus la creșetera sumei alocate în bugetul local pe 2022 la 33,5 milioane lei, suplimentarea fiind de 7,5 milioane lei pentru acordarea burselor. Ministerul Educației va asigura 26 de milioane de lei.

Primarul Boc a spus că poate spune câți elevi nu vor primi burse după ce Ministerul Educației a majorat pragul pentru acordarea burselor de merit de la media 8,50 la 9,50. Anul trecut s-au acordat 14.578 de astfel de burse elevilor clujeni.

În schimb, consilierul local Alexandra Oană a estimat că în jur de 9.000 de elevi din Cluj-Napoca nu vor mai beneficia de burse de merit, în urma deciziei Ministerului Educației.

„Începând din semestrul 2 al acestui an școlar, în jur de 9.000 de elevi din Cluj-Napoca nu vor mai beneficia de burse de merit, în urma deciziei ministrului Sorin Cîmpeanu de creștere a mediei pentru acest tip de bursă de la 8.50 la 9.50. Decizia a fost justificată de Ministrul Educației prin faptul că în timpul școlii online elevii au primit note mai mari ca de obicei, iar povara bugetară pentru finanțarea numărului crescut de burse este prea mare. În același timp, hotărârea mai prevede că acordarea burselor școlare devine obligatorie pentru administrațiile locale, stabilește un buget național pentru finanțarea burselor și fixează cuantumuri minime pentru toate cele patru tipuri de burse școlare. Cum era de așteptat, intrarea în vigoare a acestei măsuri a dat naștere unor dezbateri aprinse, printre cei mai vocali contestatari ai deciziei fiind, desigur, reprezentanții elevilor. Cum putem remedia situația?  Acordarea de burse școlare este o politică publică și ca orice politică publică trebuie să aibă în primul rând un set de obiective clare. Din punctul meu de vedere de aici ar fi trebuit să înceapă toată discuția. Care este, așadar, finalitatea acordării burselor școlare? Să stimuleze competiția și performanța academică sau să țină copiii la școală? Le definim, deci, drept un instrument de motivare a învățării sau o plasă de siguranță împotriva excluziunii sociale ce nu ar trebui condiționată de alte criterii? Apoi, este acordarea de bani un mod sănătos de consolidare a motivației de învățare a elevilor? Prin ce mijloace, altele decât premiile în bani, mai putem stimula elevii să facă performanță? Toate aceste întrebări și dezbaterile pe care ar fi putut să le genereze au lipsit însă, din păcate, din procesul de luare a deciziei. Sper ca, în viitor, când mai vrem să facem modificări la regulamentul de acordare a burselor să începem de la întrebările care contează”, a scris consilierul local Alexandra Oană pe Facebook.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare