Închide

”Mafia lemnului” are rădăcini adânci la Cluj. Cercetătorul Marius Oprea: cum un șef la Securitate a ajuns șeful sub acoperire al Mafiei lemnului

Istorie by Actual de Cluj - mart. 29, 2021 0 679

Cercetătorul Marius Oprea, fost șef al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, arată cum mafia lemnului avea rădăcini adânci la Cluj încă din urmă cu decenii. Oprea citează o notă de informare notată ”Secret” de către Cancelaria Consiliului Securității Statului în 1971.

Nota, despre care Oprea relatează pe larg pe site-ul Mediafax.ro, consemnează că ”au existat cazuri de ofiţeri şi subofiţeri care, folosindu-se de calitatea lor de lucrători ai aparatului de securitate, au comis grave abuzuri, folosind diverse procedee prin care şi-au însuşit bunuri şi valori din patrimoniul unor întreprinderi şi organizaţii economice. Aşa, de exemplu, fostul căpitan Lungu Traian, din cadrul I.S.J. Cluj, folosindu-se de calitatea de ofiţer şi de faptul că o perioadă de timp a răspuns de sectorul forestier din judeţ, a comis o serie întreagă de ilegalităţi, în scopul înavuţirii personale. Astfel, folosindu-se de calitatea ce o avea, a obţinut în mod repetat, de la unele ocoale silvice, bonuri pe numele unor cetăţeni, pentru a lua material lemnos. Cu ocazia deplasărilor pentru ridicarea materialului lemnos, sustrăgea în mod ilegal cantităţi mult mai mari de lemne, pe care apoi le comercializa. A determinat pe secretarul Consiliului popular al comunei Poieni şi pe şeful contabil să comită fals în acte publice, obţinînd de la ei doua procuri în alb, pentru a le folosi la transportarea şi comercializarea materialului lemnos sustras. Căpitanul de Securitate Lungu nu făcea treaba de unul singur: ”În sustragerea de material lemnos a intrat în legătură cu trei elemente recidiviste în acest domeniu. Lungu Traian a mers pînă acolo
încît nu numai că i-a ajutat în procurarea şi transportarea materialului lemnos furat, ci le-a asigurat şi paza, pentru a nu fi prinşi de organele de stat, mergînd cu autoturismul personal în faţa maşinilor care transportau lemnele, pentru a-i avertiza în caz de nevoie”.

”Nu doar că a fost ”antemergătorul” hoţilor, asigurîndu-le protecţia, dar i-a mai şi ajutat pe cei prinşi să scape: în cursul lunii noiembrie 1970, la cererea unui cetăţean (recidivist căruia i se confiscase un vagon de cherestea, deoarece nu avea forme), Lungu Traian, încălcînd regulile muncii de securitate, a mers îmbrăcat în uniformă la Biroul de miliţie T.F. şi la Inspectoratul silvic din Cluj, intervenind pentru restituirea materialului lemnos confiscat şi clasarea dosarului. Pentru acest serviciu, lui Lungu Traian i s-a oferit o sumă de bani iar din astfel de operaţiuni, securistul s-a ales cu o mică avere”, mai arată cercetătorul.

După o reverificare a averii acestuia Traian Lungu a devenit ”fost căpitan” şi a încăput pe mâna Miliţiei. ”Ca fost securist, probabil că nu i-a mers prea bine în închisoare – cel puţin o perioadă”, concluzionează cercetătorul.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu