Închide

Lucrări muzicale compuse în Transilvania găsite în arhive la Sibiu, interpretate după două secole la Cluj

Cultură by Actual de Cluj - iul. 16, 2019 0 297

Lucrări muzicale compuse în Transilvania, ale căror manuscrise au fost descoperite în arhivele de la Sibiu, sunt interpretate la Cluj într-un concert sâmbătă seara în sala Auditorium Maximum.

Concertul face parte din turneul național „BaRockIN’ Transylvania” și e interpretat de ansamblul Musica Ricercata, ce are ca misiune de a interpreta, după trei secole de liniște, lucrări muzicale compuse în  Transilvania, ale căror manuscrise au fost descoperite în arhivele din Sibiu. Directorul artistic al proiectului și dirijorul acestui concert
este Gabriel Bebeșelea, cel care conduce și orchestra Filarmonicii Transilvania.

„După intense căutări ale dirijorului Gabriel Bebeșelea în Arhivele Naționale din Sibiu, arhivele Bisericii Evanghelice din Sibiu, au fost descoperite adevărate capodopere care demonstrează sincronismul dintre cultura sibiană și cea vest-europeană. Compozitori precum Johann Sartorius și Anton Hubatschek sunt interpretați împreună cu contemporanii lor care fie i-au influențat puternic sau chiar au ajuns la Sibiu: Georg Philipp Telemann, Carl Philipp Emanuel Bach, Michael Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart”, explică reprezentanții Filarmonicii Transilvania.

Lucrarea principală este „Die Fürstengrille” („Capriciile unui prinț”), o operă compusă la Sibiu în 1797 de către Anton Hubatschek (1763-1813), cel care a realizat premiera transilvăneană, la Sibiu și Brașov, a operei „Flautul fermecat” de Wolfgang Amadeus Mozart, la foarte scurt timp după premiera vieneză. „Această operă are o valoare inestimabilă pentru că este, de fapt, una din primele opere compuse pe actualul teritoriu al României”, mai arată reprezentanții Filarmonicii din Cluj.
​Renumita soprană Rodica Vică va interpreta pe lângă un fragment din această operă, arii din lucrări laice și religioase, realizând firul roșu care unește toate aceste lucrări.

Turneul începe la Sibiu, în 19 iulie, continuă în ziua următoare la Cluj, în 21 iulie la Brașov, în Mediaș în 22 iulie și în București la Ateneul Român în 25 iulie. Cu excepția concertelor din Cluj și București, toate au loc în biserici – cea romano-catolică la Sibiu, Biserica Neagră la Brașov și Biserica Evanghelică la Mediaș.

Program:
1. Georg Philipp Telemann – Concert pentru vioară în la minor, TWV 51:A2 / Ouverture (Emma und Eginhard), TWV 21:25*
Allegro – Andante – Presto
Vioară Solo: Dan-Iulian Druțac

2. Johann Sartorius Fiul – Gerechter Gott*
Rodica Vica

3. Georg Philipp Telemann – Völker-Ouverture “Les Nations” în Si bemol Major, TWV 55:B5*
Ouverture – Menuet 1/Menuet 2 – Les Turcs – Les Suisses – Les Moscovites – Les Portugais – Les Boiteux – Les Coureurs

4. Georg Philipp Telemann – Meine Tränen werden Wellen, meine Seufzer ein Orkan’ (Emma und Eginhard), TWV 21:25*
Rodica Vica

5. Michael Haydn – Sinfonia in G Major “Applausus”, Perger 8*

6. Carl Philipp Emanuel Bach – Ist dieses Abrams Gott? / Will er, dass sein Volk verderbe? (Die Israeliten in die Wüste), H.775*
Rodica Vica

7. Carl Philipp Emanuel Bach – Sinfonia în mi minor, WQ.177*
Allegro assai – Andante moderato – Allegro

8. Anton Hubatschek – „Trauter schön am frühen Morgen“ (Die Fürstengrille)*
Rodica Vica

9. W.A.Mozart – Adagio și fugă, KV.546*

10. W.A.Mozart – „So quanto a te dispiace“ (Mitridate, re di Ponto), KV.87*
Rodica Vica

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare