Închide

Concert de tango argentinian la muzeul etnografic cu prima orchestră de gen din Transilvania, înființată la Cluj

Cultură by Actual de Cluj - iul. 22, 2019 0 239

Concert de tango argentinian la muzeul etnografic din Cluj, vineri seara.

Concertul este susținut de o orchestră formată din muzicieni profesioniști, a asociației culturale „Cluj Tango Orchestra”: Diana Crețu si Pedro Nunez vin din Orchestra Filarmonicii de Stat din Uruguay, violoniști cu o activitate profesională de peste 20 de ani în orchestra respectivă, cu concerte pe marile scene ale Americii de Sud; Olga Bordas, pianistă cu o bogată experiență scenică, atât în țară cât și peste hotare, și fondatorul asociației, Sorin Robert, la bandoneon.  „Scopul acestui concert este de a strânge fonduri pentru achiziționarea unui bandoneon, instrument ce se fabrica manual în Germania, neexistând în Romania. Momentan, instrumentul care îl are orchestra este cu titlu de împrumut, pentru o perioadă determinată”, explică aceștia.

Acest proiect de strângere de fonduri pentru bandoneon a fost inițiat în România de Lucian Stan, campion european de tango argentinian, dansator profesionist si profesor pedagog în arta tango-ului. Pe baza unei propuneri susținute de Argentina și Uruguay, tangoul a fost inclus în anul 2009 pe Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității, bandoneonul fiind o componentă foarte importantă a acestuia. Orchestra de tango care oferă recitalul de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei este prima înființată în Transilvania.

Concertul are loc vineri seara la ora 18.

Sorin Indrei e fondatorul asociației și spune pentru actualdecluj.ro: intrarea la concert e liberă iar spectatorii pot depune donații, „fiecare cât simte și cât vrea”. Un bandoneon costă nu mai puțin de 7.000 de euro, ba poate urca cu încă 10.000 iar acum orchestra încearcă să cumpere unul prin astfel de concerte. „650 de euro avem adunați deja. Am mai avut un concert vineri la sibiu unde am susținut un recital la un festival. Până acum ce s-a adunat s-a adunat la serile de milonga, serile de socializare ale iubitorilor de tango, la Suceava 100 de euro, la Oradea 100 etc. Banii sunt la mine, e o chestie de durată, 7000 de euro nu se adună repede. Bandoneonul este declarat patrimoniu UNESCO, Argentina a închis orice acțiune de a mai vinde instrumentele în afara ei și atunci soluția este să îl cumperi de pe piața second hand din țări unde încă sunt, sau cea mai vizibilă, banii să fie în asociație iar asociația să vireze spre fabrică. Suma se achită iar ei îl fac în 18-20 de săptămâni. Am început acest proiect al orchestrei în 2015, acest instrument e esența, în jurul lui s-a făcut orchestra”.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu