Închide

Lucrări de Dali și Matisse la hotelul Continental

Cultură by Actual de Cluj - iun. 02, 2014 0 557

Iubitorii de artă clujeni vor putea admira timp de 3 ile, din 6 iunie, peste 200 de opere semnate de mari maeştri ai picturii româneşti, dar și opere ale artiștilor europeni consacrați cum ar fi Dali sau Matisse, aduse la Cluj de o casă de licitații.

Expoziţia e organizată la hotelul Continental, fostul Hotel New York și centrul emancipării culturale a clujenilor din perioada interbelică, şi va include opere semnate de Aman, Tonitza, Petrașcu, Dărăscu, Șirato, Mützner, Ressu, Iser, Theodorescu-Sion, Schweitzer-Cumpăna, Ciucurencu, dar și opere reprezentantive ale contemporanilor Baba, Pacea, Piliuță, Ilfoveanu, Redlinger, Brudașcu sau Hatmanu. Surpriza oferită publicului este și prezența unor artiști europeni consacrați precum Dalí, Matisse, Drouot sau Lévy-Dhurmer, într-o secțiune de Artă Europeană.natura statica guttman

Expoziţia se va încheia în 10 iunie, cu Licitația de Vară în regim Duplex București – Cluj-Napoca. Astfel, la momentul licitației, jumătate dintre lucrări se vor afla la Casa Universitarilor din Cluj, unde clujenii vor putea vedea o parte din operele pentru care licitează, iar cealaltă se va afla la Athénée Palace Hilton din Bucureşti, unde, la fel, bucureștenii vor viziona cealaltă jumătate.

Prin această expunere, casa de licitații Artmark provoacă autoritățile locale din Cluj să se implice în restaurarea monumentului care a fost hotelul Continental.

Una dintre cele mai importante licitații anuale și evenimente artistice ale sezonului, Licitația de Vară, aduce peste 200 de opere de artă din care 58% au prețul de pornire situat sub valoarea de 1.000 de euro. Principalele vedete ale expoziției și, implicit, ale Licitației de Vară, sunt opera „Tătăroaică în cerdac” (estimare: 40.000 – 60.000 € – foto) de Nicolae Tonitza, opera „În grădină la Beaucaire” (estimare: 40.000 – 60.000 €) de Samuel Mützner și opera „Case la Morlaix” (estimare: 30.000 – 45.000 €) de Gheorghe Petraşcu.

Displaying Tătăroaică în cerdac, Nicolae Tonitza.jpg

În cei cinci ani de existenţă, Artmark, liderul pieței de artă din România (76% cotă de piață în 2013, conform datelor Indexului Pieței Românești de Artă), a organizat peste 120 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 15.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie (dintre care, numai în 2013, aproximativ 5.000). Piața licitațiilor de artă din România s-a situat în 2013 la aprox. 15,1 milioane euro (comparativ cu valoarea de 14,6 milioane euro în 2012 și 13,7 milioane euro în 2011), într-o piață de artă ce poate fi estimată ca depășind 28 milioane euro. Diversificarea ofertei în piață a dus la creșterea numărului de tranzacții, licitațiile de artă înregistrând adjudecarea mai multor obiecte de artă decât în 2012 cu 6%.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare