Închide

Locul II la concursul pentru cartierul Sopor contraatacă: „Concursul acesta nu a fost bine organizat!”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 10, 2019 1 807

Pe podiumul concursului pentru noul cartier din Cluj pe care Primăria și l-a asumat să îl facă în Sopor pe 250 de hectare de terenuri private, alături de câștigător, s-au clasat biroul de proiectare Planwerk  (locul II) dar și echipa condusă de urbanistul Alexandru Damian, cei de la Urban Synapse (locul III). O mențiune onorifică a fost oferită biroului Gaia Progetti din Italia. Premul I a fost câștigat de echipa arhitectului Vlad Rusu.

Plecat din Cluj, arhitectul Eugen Pănescu de la Planwerk a ținut să scrie pe Facebook că pune la îndoială profesionalismul echipei Ordinului Arhitecților în organizarea acestui concurs pentru masterplanul cartierului din Sopor.

Arhitectul Eugen Pănescu a declarat că nu dorește deocamdată să intre pe larg în acest subiect deoarece vrea mai întâi să aibă o discuție cu Ordinul Arhitecților dar și cu Primăria. „Concursul acesta nu a fost bine organizat”, a mai spus Pănescu.

Pănescu a fost chiar membru al juriului în cadrul altei competiții organizate de Primăria Cluj în parteneriat cu Ordinului Arhitecților, concursul de soluții pentru Cetățuie (câștigat de Biroul Atelier Mass, pe locul doi clasificându-se proiectul arhitectului Vlad Rusu, câștigătorul proiectului din Sopor).

Premiul II însumează 120.000 cu TVA și premiul III e de 70.000 lei cu TVA.

În cadrul evenimentului la care juriul a anunțat câștigătorii, de la Planwerk a luat cuvântul arhitectul Tiberiu Ciolacu care a spus că proiectul lor a vizat în primul rând relația cu vecinătățile viitorului cartier din Sopor, în special cu viitorul Parc Est (subiect controversat pentru Primăria din Cluj, care a anunțat în zonă un aqua-park din pricina presiunilor civice, parc despre care Pănescu a spus că ar trebui să rămână unul natural, arhitectul fiind unul dintre cei care au susținut campaniile din societatea civilă pornite de deputatul Adrian Dohotaru).

Juriul a fost format din inginer urbanist Paolo Otaola, arhitectul Borislav Ignatov, conferențiarul dr. urbanist Bogdan Suditu, urbanist Paola Rizzi, arhitectul peisagist Nicolas Triboi, arhitectul expert din Primărie Ligia Subțirică– arhitect, arhitectul șed al Județului Claudiu Salanță, arhitectul șed al municipiului Daniel Pop, președinta filialei Transilvavia a Ordinului Arhitecților Daniela Maier plus mebri supleanți – arhitecții urbaniști Anca Virginaș Dracea Răzvan (Președintele Filialei OAR din Brașov) iar ca experți au fost coptați arhitecții urbaniști Sorin Gabrea, Anca Ginavar și Toader Popescu.

Arhitectul județului Claudiu Salanță a anunțat câștigătorul locului doi și a ținut să laude curajul lui Boc de a-și asuma un astfel de proces de planificare realizată la nivel local.

Arhitectul peisagist Nicolas Triboi, cel care a anunțat câștigătorul mențiunii onorifice, a ținut să spună că cele 12 proiecte înscrise în competiție au fost cuminți, însă profesioniste.

Arhitectul expert al Primăriei, Ligia Subțirică, a spus că în ultimii 30 de ani nu s-a mai făcut în România un astfel de demers ca cel de la Cluj.

Daniela Maier, președinta Filialei Transilvania a OAR, a spus public că s-a lucrat la jurizarea proiectelor toată săptămâna și că procesul a fost finalizat la ora 02:00 noaptea, în ziua programată pentru anunțarea rezultatelor. Juriul a fost sprijinit de experți, de specialișri care au ajutat juriul să ia cea mai bună decizia, a mai spus Maier. „Concluzia tuturor la finalul jurizării este că orice soluție înscrisă în concurs este una mai bună decât ceea ce se poate întâmpla dacă nu avem o viziune coerentă asupra spațiului”, a subliniat Daniela Maier.

Expert în juriu a fost cooptat Sorin Gabrea un fost arhitect șef al Bucureștiului, implicat în concursul București 2000, proiect care nu s-a mai materializat. Acesta a spus că, dacă se va materializa, proiectul de la Cluj va conta și pe plan european iar echipa care îl va realiza va putea face proiecte similare în toată țara. „Urbanismul nu îl fac arhitecții, îl face comunitatea. Ați început e păcat să vă poticniți. Veți avea de parcurs de acum un drum foarte complicat, cel al urbanismului operațional”, a spus Gabrea.

Răzvan Dracea, președinte al filialei din Brașov a Ordinului Arhitecților, membru în juriu, a vorbit pentru Actualdecluj.ro despre proiectele înscrise în competiție dar și despre concursul în sine. „E un concurs deosebit deoarece tratează o suprafață mare. E un concurs complex. Nu a avut niște cerințe extrem de bine direcționate ci a lăsat concurenții să viseze, să inoveze. Rezultatul e o varietate foarte mare de lucrări. De la cel care a luat mențiune care e o utopie din viitor până la proiectul câștigător care arată o soluție, nu i-ași zice facilă ci posibil de realizat ceea ce este important ca să nu ajungem la un alt eșec în urma unui concurs. Pentru publicul larg, îi invităm să vadă expoziția. Nu sunt tablouri sau simple planșe ci lucrări din care pot să descifreze care e modul de viață pe care specialiștii îl oferă pentru viitor. Vom înțelege astfel ce se va întâmpla peste 20 de ani în Cluj”, a atras atenția Dracea.

Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în Primăria Cluj, a spus că, dacă nu vor fi contestații, în zece zile Primăria urmează să intre în negocieri și să încheie contractul cu echipa câștigătoare. Pănescu nu a precizat dacă biroul pe care îl reprezintă va face contestație la rezultatul concursului.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.